ASUS ZenBook Flip

Door: partner-redactie | 28 juli 2016 14:15

Partnerbijdrage

De ZenBook Flip is de nieuwste telg in de succesvolle ZenBook-lijn van Asus en is voorzien van een multifunctioneel aanraakscherm dat geheel omgeklapt kan worden. Hierdoor kan deze dunne ultrabook ook als tablet door het leven. Marlies van der Schoor, Onno Kievit en Robert van der Meer mochten de Flip UX360CA thuis een paar weken lang thuis én onderweg testen.

Uitpakken maar

Over het uiterlijk van de ZenBooks is al veel gezegd en ook de Flip weet onze testers de bekoren. Onno: “Een geweldige indruk. De geborstelde metalen behuizing, dun, chique, mooi. Fantastisch wat een looks!” Daarnaast heeft Asus niet bezuinigd op standaard accessoires. Marlies: “Je krijgt ook een mooie sleeve, een compacte en dus lichte oplader, twee verloopkabeltjes van USB naar respectievelijk HDMI en UTP én een bandje om draden bij elkaar te kunnen binden.”

Wat betreft aansluitmogelijkheden is de Flip voor een apparaat van iets meer dan 1300 gram rijkelijk uitgevoerd. Hij is voorzien van o.a. HDMI, USB-C, USB 3.0 (2x), een slot voor een SD-kaart, koptelefoon/microfoon. Er is zelfs een aparte volumeregeling. Ook over de bouwkwaliteit is iedereen dik tevreden. Onno: “Het scharnier geeft een degelijk gevoel, geen speling, en blijft probleemloos in allerlei (onmogelijke) standen staan.”

Je kunt de ZenBook als laptop gebruiken, maar ook omklappen tot een tablet.

Dagelijkse praktijk

Met een M processor, 8 GB geheugen en een vlotte 512 GB SSD zijn de prestaties prima. Onno: “Openklappen, even met je ogen knipperen en je kunt aan de slag!” Bij het omklappen waarbij het toetsenbord een standaard wordt, schakelt Windows 10 automatisch over naar tabletmodus. Robert: “Erg handig bij een presentatie.” Onno: “Het werkt feilloos, en na een paar dagen pak je de achterkant beet alsof er geen toetsenbord zit. Het toetsenbord gedeelte werkt tevens als solide basis, zowel op tafel als op schoot. Dankzij het stevige scharnier is het touchscreen dan nog steeds prima te bedienen, zelfs als de tablet bijna plat ligt! Zeer indrukwekkend!”

De speakers van Bang & Olufsen zorgen ervoor dat deze kleine rakker zijn mannetje staat. Marlies: “Het klinkt verbazingwekkend goed voor de kleine behuizing.” En omdat Flip passief gekoeld wordt is er ook geen storende ventilator die het luisterplezier kan bederven. Onno: “Je kunt ‘m bovendien ook direct aansluiten op de tv en dan heb je vlekkeloos beeld.”

Prestaties

Marlies heeft Flip aan de tand gevoeld met “Home Convential Use” test van PCMark9 en daaruit blijkt dat hij voor het spelen van gemiddeld tot zware games niet geschikt is. Normale spellen, het afspelen van HD-video, kantoorwerkzaamheden, tv-kijken en allerlei andere dagelijkse klusjes worden echter soepeltjes afgehandeld. Onno: “Voor zwaardere klussen zoals financiële berekeningen en videobewerking heeft de ZenBook Flip niet genoeg kracht. Maar dit zijn dingen waar mijn desktop i5 met 16GB ook op staat te stampen.”

De Asus ZenBook Flip is snel, dun en zeer handzaam.

Meest opvallend is wel de lange accuduur waarmee waardoor er wel 12 uur op de Flip kan worden gewerkt. Vooral Robert - die voor zijn werk veel onderweg is – profiteert hiervan. “Ik werk al probleemloos 5 dagen op één lading, gemiddeld 90 minuten per dag waarbij ik 4 tot 5 keer opstart vanuit de sluimerstand!”

Houden of uitjouwen?

Alle drie de testers vinden de ZenBook Flip zijn beloften nakomt en dat het een mooie, heerlijk lichte en prachtige ultrabook is. Het blijft echter niet bij een mooi smoeltje want de hybride functie van ultrabook en tablet is geslaagd. Onno: “De wisseling tussen laptop en tablet is vloeiend en geeft nieuwe mogelijkheden.” Hij geeft de Flip “een dikke 10”. Marlies, die een model had met een i3 cpu, is het hier grotendeels mee eens maar had liever nog wat meer pk’s gehad. Robert is vooral te spreken over de snelheid en het enorme gemak dat ZenBook Flip biedt onderweg. “Zoek je iets waar je jaren mee vooruit kunt, dan is de high-end Asus Zenbook Flip 360 de enige juiste keuze.”

Plussen en minnen

+ Luxe uitstraling, licht en zeer dun
+ Snel opstarten en goede prestaties
+ Relatief veel poorten
+ Zeer lange accuduur
- Scherm glanst
- Erg compacte handleiding