Ben jij klaar voor all-electric?

Door: partner-redactie | 17 januari 2016 13:50

Partnerbijdrage

Met een intelligent klimaatbeheersingssysteem en warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van gas en bespaar je fors op je energiekosten. Dit is wat je moet weten om jouw woning slimmer te maken.

Het klimaatakkoord van afgelopen december betekent dat we eindelijk forse stappen gaan nemen om de co2-uitstoot drastisch terug te brengen. Met name met het verduurzamen en slimmer maken van onze huizen valt veel winst te behalen, bijvoorbeeld door voor de verwarming zo snel mogelijk over te stappen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit. Een warmtepompsysteem – die het principe van een koelkast gebruikt om kou of warmte te onttrekken - is dan een ideale oplossing. En de ouderwetse cv-ketel kan de deur uit.

Soorten

De warmtepomp wordt gebruikt om het water van de centrale verwarming op te warmen, zodat je huis een behaaglijke temperatuur krijgt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er warm water uit de kraan komt om lekker te kunnen douchen. Die warmte moet een warmtepomp eerst ergens vandaan halen. Dat kan op een aantal manieren. Vandaar dat er meerdere soorten warmtepompen bestaan: de water-water warmtepomp en de lucht-water warmtepomp.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp is de meest duurzame oplossing om het huis te verwarmen en ons van warm tapwater te voorzien. Het mooie is dat er geen fossiele brandstoffen voor nodig zijn en dat geldt voor alle elektrische warmtepompen. De installatie draait volledig op elektriciteit en doet dat ook nog eens op een zeer efficiënte manier. Een water-water warmtepomp – bijvoorbeeld de Itho Daalderop WPU – onttrekt warmte aan de bodem op een diepte van ongeveer honderd meter. De meeste energie komt uit de bron en dat is helemaal gratis, dus pure winst. Vandaar dat over het rendement van een warmtepomp wordt gesproken. Bij een rendement van driehonderd procent, hoeft slechts een derde aan energie te worden toegevoegd.

Lucht-water warmtepomp

Bij een water-water warmtepomp moeten er soms zeer ingrijpende rennovaties plaatsvinden om je woning geschikt te maken. Gelukkig is er een prima alternatief en dat is de lucht-water warmtepomp. Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Dit is een fraaie tussenstap om de woning op vrij eenvoudige wijze een stuk duurzamer te maken en tegelijkertijd jaarlijks flink op energiekosten te besparen. Zo’n hybride lucht-water warmtepomp – zoals de HP Cube – wordt dus vooral gebruikt in woningen die minder goed geïsoleerd zijn en waar een te kostbare renovatie nodig is om de beste en duurzaamste oplossing te implementeren.

Investering & realisatie

Een klimaatbeheersingssysteem met warmtepomp kost ongeveer tussen de vijf- en tienduizend euro waarbij er vaak allerlei gunstige subsidies en voorwaarden zijn omdat de overheid en jouw gemeente dit soort aanpassingen stimuleert. Daarna bespaar je - jaar in jaar uit - fors op je energiekosten.

Een warmtepomp is zwaarder en neemt meer ruimte in beslag dan een traditionele cv-ketel. Ook zit er een compressor in die wat geluid maakt. Een erkend installateur zoekt daarom in overleg met jou de meest geschikte plek in huis. De aansturing vindt plaats via een intelligent klimaatbeheersingssysteem zoals de spIDer van Itho Daalderop. Hierop stel je de gewenste temperatuur in. Eventueel kan de woning in temperatuurzones verdeeld worden.

Omdat een goed geïsoleerd huis niet zonder ventilatiesysteem kan, kan ook het ventilatiesysteem van Itho Daalderop aan spIDer gekoppeld worden, zodat alles wat met het huisklimaat te maken heeft eenvoudig en centraal is aan te sturen.

Aan de techniek ligt het niet en dankzij alle stimuleringsregelingen is overstappen op dit moment financieel erg gunst. De vraag is dan ook niet of je de overstap zult maken maar vooraal wanneer je dit gaat doen.