Bescherm jezelf tegen de sleepwet

© CIDimport

Bescherm jezelf tegen de sleepwet

Geplaatst: 5 juni 2018 - 12:17

Aangepast: 14 december 2022 - 09:24

Partnerredactie

Bij internetbeveiliging denk je normaalgesproken aan beveiliging tegen malware en privacyschenders voor commerciële doeleinden als Facebook, Google en Microsoft. Met de komst van de controversiële ‘Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten’, ook wel sleepwet genoemd, heb je nóg een partij waar je je maar beter van kunt afschermen. Vooral als je denkt niks te verbergen te hebben. Hoe je te werk gaat leggen we je uit.

partner

© PXimport

De discussie rondom de sleepwet ging niet zozeer om het feit dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden moeten krijgen, daar is vrijwel iedereen het over eens. De wet zit echter bomvol dubieuze en bewust vaag opgestelde bevoegdheden, waarbij belangrijke grondrechten als bronbescherming voor journalisten en medisch geheim genegeerd worden. Toestemming en toezicht gebeurt niet via rechtspraak, maar via commissies en Ministers. Niet alleen het sleepnet en de bewaartermijn van drie jaar is controversieel, ook de hackbevoegdheid en de bevoegdheid van onuitgezochte sleepnetgegevens met buitenlandse veiligheidsdiensten te delen.

Controverse

De controverse en daaruit voortkomende referendum is niet geheel onterecht. De wet gaat best ver, en misschien vertrouw je de veiligheidsdiensten en politiek verantwoordelijken vandaag wel, maar zonder waarborgen is de wet gevaarlijk wanneer een politiek landschap verandert. En vergeet daar ook niet bij dat al die sleepwetgegevens opgeslagen worden - en dus een interessant hackdoelwit zijn. Denk aan de sleepwetdatabase van de AIVD, maar ook die van buitenlandse veiligheidsdiensten, die mogelijk lakser met de gegevens omgaan.

De toezeggingen na de referendumuitslag zijn helaas te kosmetisch om het gevaarlijke karakter van de wet te veranderen. Dus kun je je maar beter zelf beschermen om te voorkomen dat anderen in jouw privégegevens neuzen, want vergeet niet: iedereen heeft wat te verbergen. Of het nu om oncharmante foto’s, bedrijfsinformatie, medische gegevens of locatiegegevens van je kinderen gaat. Iedereen heeft informatie die je niet zomaar wilt delen - of door een hack openbaar wilt hebben.

Sleepwet

Allereerst wil je niet dat al je dataverkeer in het grote sleepnet terechtkomt. De oplossing? Versleuteling, zodat je dataverkeer niet uit te lezen valt. Dat kan met een VPN. Belangrijk hierbij is om een dienst te kiezen die geen dataverkeer opslaat. GOOSE VPN is bijvoorbeeld een VPN-dienst die dat niet doet, zodat niet alleen je dataverkeer niet afgetapt kan worden, maar ook bij de VPN-aanbieder niets te halen valt. Bovendien biedt een VPN ook andere voordelen, zoals het omzeilen van regioblokkades om bijvoorbeeld het buitenlandse Netflix-aanbod (volkomen legaal) te bekijken.

Versleuteling is sowieso het sleutelwoord(!) tegen ongewenste meegluurders. Wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van cloudopslag kun je deze ook beter versleuteld opslaan, bijvoorbeeld met de gratis dienst Cryptomator.

GOOSE VPN logt geen dataverkeer.

© PXimport

Updaten

Het lastigst is om jezelf te beschermen tegen de hackbevoegdheid. Geheime diensten gebruiken een database met software-kwetsbaarheden, die ingezet wordt om toegang te krijgen tot je pc, smartphone of tablet. De geheime diensten voorkomen dat de kwetsbaarheden bekend worden gemaakt bij softwaremakers zoals Microsoft, zodat de kwetsbaarheden wagenwijd open blijven staan en ook door malwaremakers misbruikt kunnen worden. In theorie kun je daar niet heel veel tegen doen, behalve zorgen dat je systeem en alle programma’s up-to-date zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de gratis tool Kaspersky Software Updater gebruiken.

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden van VPN? Probeer het nu 30 dagen gratis.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten