Binnen tien minuten wifi op zolder

Door: partner-redactie | 31 oktober 2016 13:17

Partnerbijdrage

Welke router je ook hebt, er zal altijd wel een ruimte in je huis zijn waar je geen goede draadloze dekking hebt. Dit terwijl wifi steeds belangrijker wordt in het dagelijks leven. Dankzij devolo heb je binnen tien minuten ook op zolder een perfect draadloos netwerk. Wij laten je zien hoe dat werkt.

Thuis is het doorgaans lastig om netwerkkabels te trekken naar bijvoorbeeld je zolder zonder je hele huis te verbouwen. Het plaatsen van (dure) wifi-accesspoints is dan meestal ook niet haalbaar. Wifi-repeaters lijken wel een eenvoudige oplossing, maar in de praktijk blijkt dit toch niet zo eenvoudig te zijn. Repeaters zijn lastig te plaatsen doordat je ze niet aansluit op de plek waar je problemen hebt, maar op een plek waar je net nog wel goed bereik hebt – en het vinden van die plek kan lastig zijn. Bovendien zorgt een repeater dankzij het ‘versterken’ voor een veel langzamer draadloos netwerk.
De elektriciteitsdraden in de muur en je stopcontacten veranderen dankzij devolo in een volwaardig thuisnetwerk met wifi-accesspoints.

Netwerk via elektriciteitsdraden

Wat is dan wel een goede oplossing om overal in huis een draadloos netwerk te krijgen? Daarvoor moeten we terug naar kabels. Je huis is ongemerkt al voorzien van een netwerk met in alle kamers een aansluiting: je elektriciteitsdraden en stopcontacten. Devolo gebruikt dat netwerk om data naar alle plekken in je huis te transporteren en om te zetten naar wifi. Met de nieuwe dLAN 550+ WiFi Starter Kit Powerline maakt devolo het je eenvoudiger dan ooit. Dit setje maakt gebruik van devolo’s uiterst stabiele range+ waarmee data met een snelheid van 500 Mbit/s over de elektriciteitsdraden worden getransporteerd. De wifi-adapter bevat daarbij een razendsnel wifi-accesspoint met een maximale snelheid van 300 Mbit/s.
De devolo dLAN 550+ WiFi Starter Kit Powerline bestaat uit twee adapters.

How-to: devolo dLAN 550+ Wifi Starter Kit aansluiten

1. Aansluiten op je router

We beginnen met het aansluiten van de eerste adapter in de buurt van de router. Dit is de adapter zonder knopjes aan de voorkant. Je hebt een vrij stopcontact nodig, maar daar heeft devolo gelukkig over nagedacht. De adapter is voorzien van een ingebouwd stopcontact waarop je andere apparaten of zelfs een stekkerdoos kunt aansluiten zonder dat dit storing veroorzaakt. Sluit vervolgens de meegeleverde netwerkkabel aan op de rechtse netwerkaansluiting van de adapter en steek de andere kant in je router.
We plaatsen de eerste adapter in de meterkast en sluiten hem aan op onze router.

2. Wifi-adapter aansluiten

Wij hebben thuis geen draadloze dekking op zolder, iets wat we wel graag willen. We hebben natuurlijk wel een stopcontact op zolder: een prima plek voor de devolo dLAN 550+ WiFi adapter. Op de achterkant van de adapter vind je een WiFi key: dit is de beveiligingssleutel voor het draadloze netwerk. Steek de adapter in het stopcontact en wacht tot het huisje verandert van rood naar wit. De powerline-adapters hebben dan contact met elkaar gelegd. De wifi-adapter heeft net als de normale adapter een netwerkaansluiting. Hierop kun je bijvoorbeeld je pc of netwerkprinter aansluiten. Je krijgt met dit setje van devolo dus zowel wifi als een bedrade netwerkaansluiting.

Op zolder installeren we de wifi-adapter.

3. Powerline-adapter beveiligen

De powerline-adapters maken na de installatie automatisch contact met elkaar omdat ze vanuit de fabriek voorzien zijn van dezelfde powerline-beveiligingssleutel. Het is veiliger als de adapters binnen jouw netwerk werken met een unieke beveiligingssleutel. Op de wifi-adapter zie je een knop met een huisje, terwijl je op de andere adapter aan de zijkant een knopje ziet. Druk op de knop met het huisje en druk vervolgens binnen twee minuten op de knop op de andere adapter. De adapters zullen nu een unieke beveiligingssleutel uitwisselen.
Via de knopjes kun je het powerline-signaal beveiligen.

4. Wifi-verbinding configureren

Pak je smartphone, tablet of laptop erbij en zoek naar een wifi-netwerk dat devolo-xxx heet. Maak verbinding en voer het wachtwoord in dat je eerder hebt opgeschreven (de Wifi key). Je apparaat is nu al verbonden met wifi en internet. Alleen de naam van het netwerk is anders dan van je normale netwerk.

5. WiFi Clone configureren

Met WiFi Clone kun je de gegevens van het normale draadloze netwerk kopiëren naar de devolo-adapter. Zo krijg je één wifi-netwerk en kun je in huis rondlopen zonder dat je opnieuw verbinding moet maken.

Haal de wifi-adapter uit het stopcontact en steek hem op maximaal tien meter van je router ergens in een stopcontact. Wacht tot de lampjes wit branden en druk op de knop met het huisje. Druk vervolgens op de WPS-knop op je router. Wacht tot alle lampjes stoppen met knipperen en sluit de adapter vervolgens weer aan op de gewenste plek. Daar heb je nu precies hetzelfde draadloze netwerk als op je normale router. Heeft je router geen WPS-knop of lukt het klonen niet, dan kun je via de devolo Cockpit Software handmatig de naam van het draadloze netwerk wijzigen naar je eigen netwerk.

Je kunt losse devolo dLAN 550+ WiFi Powerline-adapters kopen om je netwerk uit te breiden.

Verder uitbreiden

Je kunt de devolo dLAN 550+ WiFi Starter Kit uitbreiden met meer wifi-adapters; zo kun je ook in bijvoorbeeld je slaapkamer of garage een perfect draadloos netwerk realiseren. Het datasignaal staat al op al je stopcontacten, dus je hebt maar één wifi-adapter nodig om je draadloze netwerk verder uit te breiden. Dankzij devolo kun je dus overal in huis binnen tien minuten een prima wifi-netwerk aanleggen. Een losse devolo dLAN 550+ WiFi Powerline-adapter kost 89,99 euro.

Devolo Cockpit Software

Een unieke toevoeging aan devolo’s powerline-adapters is de Cockpit Software. Hiermee kun je op een eenvoudige manier je powerline-adapters beheren. Je ziet bijvoorbeeld direct of de adapters goed met elkaar zijn verbonden en wat de onderlinge linksnelheid is. Cockpit is ook de plek om te controleren of er updates voor de powerline-adapters beschikbaar zijn. Ook heb je in combinatie met de devolo dLAN 550+ WiFi Starter Kit toegang tot de configuratiepagina van het wifi-accesspoint. Hier kun je het draadloze netwerk instellen, een gastnetwerk opzetten en een kinderbeveiliging instellen. Devolo Cockpit is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux.
Via devolo’s Cockpit Software heb je onder andere toegang tot de configuratie van het wifi-accesspoint.