Bitcoin kopen: hoe werkt crypto, waar kun je ermee beginnen?

Door: partner-redactie | 03 september 2021 14:27

Partnerbijdrage

Je hebt ongetwijfeld wel eens over Bitcoin gehoord. Misschien vanwege de gigantische prijsstijgingen uit het verleden, of juist vanwege de harde crashes van de koers. Misschien door de discussie over het elektriciteitsgebruik, of doordat het volgens sommigen geld voor criminelen is. Maar wat zijn cryptocurrencies eigenlijk en hoe werkt het? En waar kun je Bitcoin kopen? Waar komt de term crypto vandaan?

#advertorial - Dit is een advertorial van onze partner LiteBit

Het allereerste internetgeld waarbij waarde kan worden verstuurd zonder tussenpartij

Bitcoin is één van de duizenden cryptomunten. Het is een bijzondere digitale valuta: het was de allereerste cryptocurrency, daterend uit 2009. Het is decentraal geld waar niemand de baas over is en dat íedereen mag gebruiken. Het werkt met een blockchain, een soort van gedistribueerde database waarin alle informatie over alle betalingen staan opgeslagen. Dit grootboek van transacties wordt continu uitgebreid door miners. Dit zijn computers uit de hele wereld die transacties verwerken. Ze krijgen daarvoor een vergoeding: zo komen er nieuwe bitcoin in omloop. De maximale hoeveelheid bitcoin (BTC) is 21 miljoen: dit maakt het schaars en dus waardevol. Tegelijkertijd zijn er ook nodes, eveneens computers uit de hele wereld, die het netwerk controleren en zo valsspelers buiten de deur houden. Door het samenspel van nodes en miners is Bitcoin het allereerste internetgeld waarbij we waarde kunnen versturen zónder centrale tussenpartij. Erg interessant dus!

Cryptocurrency

Maar er zijn veel meer cryptovaluta dan Bitcoin alleen. Deze term wordt vaak afgekort met ‘crypto’. Deze afkorting komt door cryptografie die wordt gebruikt. Dit is de techniek die alle cryptocurrencies onder de motorkap gebruiken. Door asymmetrische cryptografie kun je een zogenoemd key pair genereren, bestaande uit een private key en public key. Dit zijn simpel gezegd respectievelijk jouw inlognaam&wachtwoord en de IBAN-rekening van jouw Bitcoin. Als je kunt aantonen dat jij de private key hebt, krijg je toegang tot jouw Bitcoin in de blockchain.

Er zijn veel verschillen tussen al de cryptovaluta. Bitcoin is in 2008 door Satoshi Nakamoto bedacht als een ‘peer-to-peer electronic cash system’, als schaarse en vrij te gebruiken valuta. Als digitale variant voor goud en als manier om zonder banken betalingen te kunnen doen. Cash geld dus, maar dan digitaal. Ethereum, de tweede grootste cryptocurrency, is bedacht als supercomputer om processen en applicaties te kunnen draaien in een decentrale omgeving. Ook zijn er stablecoins, cryptovaluta die de prijs van de dollar of de euro volgen.

Het kopen van crypto

Er zijn verschillende plekken waar je Bitcoin of andere ‘crypto’ kunt kopen. Grofweg zijn er drie manieren:

1. Beurzen (ook wel bekend als exchanges);

2. Brokers;

3. Peer-to-peer platforms.

Er zijn verschillende bedrijven waar je als Nederlander terecht kunt om crypto te kopen, brokers genoemd. Let goed op dat het platform geregistreerd is bij De Nederlandsche bank, de toezichthouder van deze sector. Een broker vergemakkelijkt het aankoopproces, vergeleken met een cryptobeurs. Er is geen orderboek, er is geen buy- en sellside en je hoeft je geen zorgen te maken over technische handelstermen zoals stop-losses. Ook stelt een broker de juiste aankoopprijs voor jou vast. Ideaal dus! Durf jij de gok te wagen?