Bouw je eigen droom-pc

© PXimport

Bouw je eigen droom-pc

Geplaatst: 12 april 2017 - 05:49

Aangepast: 24 november 2022 - 12:28

Partnerredactie

Je eigen pc bouwen klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Sterker nog, bijna iedereen die een schroevendraaier kan vasthouden is ertoe in staat. Sprokkel de juiste onderdelen bij elkaar en ga direct aan de slag. Aan de hand van de juiste onderdelen bouw je jouw ultieme droom-pc!

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

Uiteraard zijn er in de winkel genoeg kant-en-klare pc’s verkrijgbaar, maar het is veel leuker, leerzamer én meestal goedkoper om je eigen computer te bouwen. Een bijkomend voordeel is dat je naar eigen smaak alle onderdelen selecteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een krachtige processor, luxe videokaart en flexibele behuizing waarvan je zelf het interieur/exterieur bepaalt. Het enige wat je voor de montage nodig hebt, is een goede schroevendraaier. Zorg veiligheidshalve wel dat je statisch bent ontladen door vooraf bijvoorbeeld even de radiator aan te raken. Veel sleutelplezier!

Startpunt zelfbouw-pc

Het moederbord is het startpunt van iedere zelfbouw-pc. Alle pc-componenten sluit je namelijk hierop aan. Bepaalde onderdelen zijn op moderne moederborden standaard al aanwezig, zoals meerdere usb-poorten, een netwerkadapter en geluidskaart. Die hoef je dus niet meer los aan te schaffen! Bij de montage leg je het moederbord voorzichtig op een tafel, bijvoorbeeld op een stuk karton. Je gaat nu de eerste onderdelen monteren. Als eerste prik je alvast de geheugenbankjes in de daarvoor bestemde houder(s). Naderhand kun je daar namelijk meestal slecht bij. Houd er rekening mee dat het geheugenbankje slechts op één manier in de houder past.

Processor en cpu-koeler

De processor is het tweede onderdeel dat je op het moederbord aansluit. Je bevestigt dit onderdeel op een speciale houder, namelijk de socket. Maak het klepje van de socket via de hendel open en leg de processor op z’n plek. Dit kan slechts op één manier! Vervolgens maak je het klepje weer dicht. Het is belangrijk dat de processor niet te heet wordt. Je gebruikt een cpu-koeler om dat te voorkomen. De Cooler Master MasterLiquid 240 is voor Intel- en AMD-processors een goede keuze. Zelfs fanatieke overklokkers kunnen met deze betrouwbare waterkoeler uit de voeten. Maximaal zijn er zo’n 2000 rotaties per minuut mogelijk, waardoor er van oververhitting normaliter nooit sprake is. Bevestig deze stille cpu-koeler rechtstreeks bovenop de processor.

Perfecte behuizing kiezen

De behuizing is de fundering van iedere pc. Dit onderdeel bepaalt namelijk grotendeels welke componenten je in de computer kwijt kunt. Belangrijk is dat het moederbord ruimschoots in de systeemkast past. Bij iedere behuizing staat duidelijk vermeld welke moederbordformaten compatibel zijn. Zo past er in de nieuwe Cooler Master MasterCase Maker 5 ieder gangbaar type, want deze behuizing ondersteunt namelijk de formaten atx, micro-atx en mini-itx. Let ook op welke indeling je binnen de systeemkast wenst. Alleen de slimste behuizingen geven je op dit gebied namelijk maximale vrijheid. Zo deel je de binnenzijde van deze behuizing volledig naar eigen wens in. Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat je grafische kaart te veel ruimte inneemt. Verder pas je de voor-, zij- en bovenpanelen naar eigen wens aan. Ga je voor een luxe uitstraling, dan kies je optioneel voor een zijwand van gehard glas. Leg de door jou gekozen behuizing op de zijkant, schroef het moederbord aan de binnenkant vast via de meegeleverde afstandsbusjes. Je verbindt daarna alle stekkers van de behuizing met de overeenkomstige aansluitingen op het moederbord.

Kies een behuizing met een flexibele inrichting. De MasterCase Maker 5 geeft je meer vrijheid dan ooit!

© PXimport

Maximaal vermogen!

Fanatieke gamers en beeldbewerkers gebruiken vaak een krachtige machine. Heb jij zo’n bovengemiddeld systeem gebouwd met allerlei veeleisende onderdelen, dan kies je het beste voor een stabiele voeding met voldoende capaciteit. De Cooler Master V750 is een uitstekende keuze. Zoals de naam al doet vermoeden, levert deze atx-voeding maximaal 750 watt. De modulaire opbouw van deze voeding heeft als voordeel dat de kabels afneembaar zijn, zodat er geen overbodige kabels in je systeemkast liggen. De montage is een fluitje van een cent: zet de behuizing rechtop en bepaal de positie van het voedingsblok. Je maakt dit onderdeel vast door vier schroefjes aan de achterzijde vast te maken. Sluit de dikke kabel van de voeding (20 of 24 pinnetjes) vervolgens op het moederbord aan. Verder verbind je een aparte kabel van vier of acht pinnetjes om de cpu van energie te voorzien. Iedere schijf of cd/dvd-drive die je in de behuizing monteert, sluit je met aparte sata-kabels op zowel de voeding als het moederbord aan. Krachtige voedingen lenen zich uitstekend voor de energietoevoer naar hoogstaande videokaarten. Gunstig voor gamers! Op het moederbord prik je een losse videokaart op een pci-express x16-slot en verbind je een aparte kabel met de voeding.

Dankzij afneembare kabels blijven er in de systeemkast geen nutteloze snoertjes achter.

© PXimport

Finishing touch

Nadat alles correct is aangesloten, probeer je alle kabels zo netjes mogelijk weg te werken. Om een goede luchtstroom te stimuleren kun je eventueel nog één of meerdere ventilators aansluiten. In luxe behuizingen zitten die standaard al verwerkt, zoals bij de eerdergenoemde Cooler Master MasterCase Maker 5. Tot slot maak je de behuizing weer netjes dicht. Na het aansluiten van alle randapparatuur is jouw droom-pc volledig klaar voor gebruik!

Media has no description

© PXimport

Met welke onderdelen maak je een Ferrari onder de game-pc's? lees het hier!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten