Bouw je eigen Smart Home met D-Link

© PXimport

Bouw je eigen Smart Home met D-Link

Geplaatst: 3 mei 2016 - 09:01

Aangepast: 14 december 2022 - 12:02

Partnerredactie

Automatiseren is hip. En dan specifiek het automatiseren van je huis, om precies te zijn. Maar hoe connected kun je je huis nou eigenlijk maken? Aan de hand van verschillende hoofdstukken proberen we je wegwijs te maken in de mogelijkheden van je eigen 'smart home'. Na het lezen van dit uitgebreide dossier van D-Link weet jij wat je moet aanschaffen om je huis nog mooier te maken dan 'ie al is.

Iedere week geven we in een nieuw hoofdstuk een update over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de smart home. We bekijken alle mogelijke oplossingen, om jou de beste keuze te laten maken. Deze week starten we echter niet in huis, maar ergens buiten. Hoe dat kan? Lees vooral verder.

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Smart Home producten zijn er in alle soorten en maten. Om je wat overzicht te geven helpen we je op weg aan de van het assortiment smarthome producten van D-Link. De Taiwanese fabrikant is een van de grote spelers op het gebied van nieuwe, slimme oplossingen.

Het bedrijf heeft haar smarthome apparatuur de noemer mydlink Home meegegeven en omvat zo'n beetje alles op het gebied van connectiviteit in en om je huis. Het merk heeft producten op het gebied van veiligheid, stroomverbruik en de bediening van elektronische apparaten. Kortom: zo'n beetje alles wat een mens anno 2016 in zijn huis belangrijk vindt.

Deze Engelse video maakt duidelijk wat een mydlink Smart Home voor je kan betekenen.

Buiten: de mydlink Home app bekeken

Grappig genoeg starten we de rondleiding in je eigen huis even niet thuis, maar ergens buiten. Ergens niet in de buurt. Het maakt eigenlijk niet uit waar, zolang je je smartphone of tablet maar bij je hebt en deze over een (goede) internetverbinding beschikt. Het slimme huis bedien je namelijk niet met ouderwetse schakelaars of door in te loggen op ingewikkelde websites. Nee, slechts het installeren van een applicatie is voldoende.

De speciale mydlink Home app, beschikbaar voor iOS en Android, stelt onder meer timers in voor je lichten, zorgt voor e-mailnotificaties wanneer er gevaar dreigt en regelt de temperatuur van je verwarming en controleert je stroomverbruik.

Maar het gaat verder: in feite is deze applicatie de afstandsbediening en nieuwsvoorziening voor alles wat er in je huis gebeurt. De app is gratis en er zijn geen abonnements- of installatiekosten.

Goed, tijd om onze woning eens te bewonderen. Of het nu een klein appartement of een gezellig doorzonhuisje betreft, als het gaat om smart home zijn er sowieso een aantal zaken om op te letten.

De voordeur: de mydlink Door/Window-sensor

We beginnen bij de voordeur. Op het oog zie je louter een deur zoals zovelen, maar schijn bedriegt. De ingang van het slimme huis van de toekomst heeft een sensor die weet wanneer er een deur (of: raam) opengaat. D-Link heeft daar de Door/Window-sensor voor en die weet precies wanneer er iets met je deur gebeurt. Ben je dus niet thuis, dan kan de sensor bijvoorbeeld een alarm laten afgaan. Mocht je die herrie even niet nodig vinden, dan kun je het apparaat ook een simpel berichtje naar je telefoon laten sturen.

De Door/Window-sensor heeft een batterijtje en is eenvoudig op iedere deur of raam te installeren.

Deze animatie geeft goed de mogelijkheden van de Door/Windowsensor weer.

Maar alleen een deursensor is niet voldoende, al is het maar omdat een batterij eens in de twee jaar leeg is. De oplossing zit er in het installeren van een zogenoemde monitor. Dit is in feite een zeer moderne camera die bewegingen kan detecteren. Installeer zo'n hippe beveiligingscamera en je kunt altijd en overal je eigen huis in de gaten houden. Slechts inloggen op de mydlink Home app is genoeg. Het is wellicht overbodig om te zeggen, maar de monitor kun je overal hangen. In je garage, de woonkamer, de tuin - de gadget houdt een oogje in het zeil.

Zo kun je zonder zorgen op vakantie. Mocht er opeens een onverwachte beweging in je huis zijn, dan geeft de camera jou een seintje en zet desgewenst het alarm aan.

mydlink heeft verschillende types, waaronder een HD-camera en zelfs een 360°graden editie die kan draaien en kantelen. Deze camera's zijn stuk voor stuk voorzien van infraroodverlichting, zodat zelfs in volledige duisternis het een en ander nog te bekijken is. Over een aantal weken gaan we dieper in op de mogelijkheden en de verschillende type camera's die te gebruiken zijn.

Meterkast: Connected Home Hub

Goed, genoeg over buiten, tijd om naar binnen te gaan. Je huis mag dan weliswaar goed beveiligd zijn, het is wel fijn dat ook van binnen de boel, los van mogelijke camera's, volledig geautomatiseerd is.

Om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen is er de mydlink Connected Home Hub. Dit is in feite het hart van het mydlink Home-systeem. Alle slimme apparatuur staat voortdurend in contact met dit uiterst compacte product. Hij zorgt ervoor dat alles in contact staat met je thuisnetwerk en dus, zo eenvoudig is het, werkt en dat ook blijft doen. De Connected Home Hub is niet groter dan een uit de kluiten gewassen koffiemok, maar is essentieel in de smart home. De complete mydlink -lijn werkt trouwens op basis van de Z-wave technologie.

Z-Wave technologie uitgelegd

Z-wave is een nieuw draadloos protocol, dat erg weinig energie verbruikt en daardoor ideal is voor toepassingen op het gebied van de smart home. Z-Wave is bedacht door Deense start-up Zen-Sys en later overgenomen door het grotere Sigma Designs. Z-Wave is ontwikkeld om een universee systeem te kunnen maken, niet gelieerd aan een product of merk. Zo zou een brede doelgroep er producten voor kunnen maken, iets wat dan ook veel gebeurt. Z-Wave is gericht op 'home automation', met een maximum van 254 verschillende apparaten.

Goed, de Connected Home Hub, dus. Zouden we hem willen tonen tijdens een rondleiding door het huis, dan zou de meest logische plek de meterkast zijn - waar iedereen doorgaans zijn router en aansluitingen heeft zitten. De Connected Home Hub misstaat, in tegenstelling tot veel andere netwerk-apparatuur, qua design echter niet in een gemiddelde woonkamer.

Waarom niet? Dat lees je in het volgende hoofdstuk, wanneer we alle kamers van je smart home langs gaan en daar de verschillende mogelijkheden van bekijken.

Facts

Hieronder nog wat meer informatie over de Connected Home Hub:

- 57% van de Nederlanders denkt dat in 2025 alle huizen smarthome-proof gebouwd worden.

- 58% van de Nederlanders denkt in 2025 geen huissleutel meer nodig te hebben.

Bron: onderzoek Panelwizard oktober 2015

In het vorige hoofdstuk heb je kunnen lezen wat er allemaal nodig is om een goede smart home te hebben. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de diverse mogelijkheden per kamer - die zijn namelijk stuk voor stuk verschillend.

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

We beginnen in de kamer waar je je waarschijnlijk het meeste begeeft: de huiskamer.

Woonkamer: mydlink Home Smart Plug

Een van de apparaten die je daar kunt tegenkomen is de mydlink Home Smart Plug. Dit is een klein kastje die je aansluit op een stopcontact. Deze speciale plug kan niet alleen met behulp van de app apparaten aan- of uitzetten, maar monitort ook energieverbruik en doet eventueel wat met die gegevens.

Video: myDlink Home Smart Plug

In iets meer dan een minuut kom je alles te weten over de mogelijkheden van de Smart Plug. Handig!

Heb je dus een gamende zoon of dochter, dan kun je via de mydlink Home app (iOS & Android) precies zien hoe vaak hij of zij speelt en hoeveel stroom dat verbruikt. Zitten ze op hun maandelijkse game-limiet, dan krijg je via de applicatie een notificatie en kun je de Playstation uitzetten... En ben je 's ochtends in alle haast vergeten de tv uit te zetten? Via de applicatie zet je 'm dankzij de Home Smart Plug als je vers aan de koffie op kantoor zit, gewoon uit.

Mydlink Home Smart Plug echt smart

En dat zijn nog maar relatief eenvoudige voorbeelden. Zo bekijkt de Home Smart Plug ook constant de interne temperatuur van aangesloten apparaten en kan deze bij oververhitting uitzetten. Dat is een stuk brandveiliger dan ouderwetse stopcontacten, waar kortsluiting kan nogal eens voorkomen.

Het lijkt dan ook wenselijk om diverse plugs in je woon- of slaapkamer te plaatsen. Als relatief eenvoudige add on op je stopcontact zijn deze gadgets bijzonder klein en dus geen lelijke toevoeging aan je toch al zo volle woonkamer. De installatie van de Smart Plug is verder gemakkelijk: met een druk op de knop op de voorkant synchroniseer je 'm met je draadloze netwerk in huis.

Home Wifi-Motion Sensor

Oh, en mocht je geen zin hebben om zelf het licht aan te zetten? Met de mydlink Home Wifi-Motion Sensor gaat dat volledig automatisch. Loop je woonkamer binnen en hij merkt direct dat je er bent en klikt enkele lampen aan. Of start automatisch een muziekje. Gezellig.

Video: Home Wifi-Motion Sensor

Helder item over de Home Wifi-Motion Sensor

Keuken: Smoke Detector & Mains-Powered Siren

Tijd om een kijkje te nemen in de keuken. Of je nu fan bent van koken of niet, op deze centrale plek in je huis, is een rookmelder geen overbodige luxe - zelfs

bakt weleens een ei. In het slimme huis van de toekomst staat je Smoke Detector in contact met je draadloze netwerk. Is er een teveel aan rookproductie dan gaat deze ronde unit niet alleen ontzettend hard piepen, maar verstuurt hij ook een bericht naar je mobiele telefoon. Zo voorkom je dat je huis afbrandt omdat je vergeten bent de oven uit te zetten.

Video: Siren with Optional Battery

Op zich kan zo'n sirene heel wat herrie maken...

Mocht je de piep om wat voor reden niet horen, dan zorgt de Smoke Detector ervoor dat eventuele andere sensoren met sirenes afgaan. D-Link heeft daarvan twee types in haar portfolio: de Mains-Powered Siren is aangesloten op het lichtnet en maakt lawaai wanneer een apparaat of sensor hem die opdracht geeft. De Siren with Optional Battery Back Up functioneert hetzelfde, maar blijft werken wanneer er kortsluiting is geweest en je stroom is uitgevallen, doordat er een extra batterij aanwezig is.

Badkamer: myDlink Home Wi-Fi Water Sensor

Op naar de badkamer. De plek waar in huis verreweg het meeste water wordt verbruikt. En met dat vele water ligt gevaar op de loer. Want wat als je een lekkage krijgt en je daar pas veel te laat achter komt? Genoeg mensen zetten vlak voor ze de deur uitgaan hun wasmachine aan, om maar wat te noemen. Kom je na een dag hard werken terug, heeft er een halve watersnoodramp plaatsgevonden in je badkamer. Daar zit je niet op te wachten. De mydlink Home Wi-Fi Water Sensor biedt in zo'n geval uitkomst. Deze moderne kast detecteert wanneer er een overstroming of lekt plaatsvindt en laat dan een sirene afgaan.

Dat is al handig, maar dat voorkomt eventuele kortsluiting echter niet. Heb je de Water Sensor via een eerder genoemde Smart Plug met het lichtnet verbonden, dan schakelt deze bijvoorbeeld de wasmachine uit.

Hieronder geven we vrijelijk wat tips om lekkage te voorkomen.

3 tips om lekkage in je Smart Home te voorkomen

- Vaak is lekkage van de wasmachine het gevolg van een (klein) scheurtje in de afvoerpijp, of door slijtage aan onderdelen in dit soort apparaten. Om dit tegen te gaan is het allereerst belangrijk om geen scherpe voorwerpen rond de afvoer van de apparaten te leggen, zodat deze niet door de afvoer heen kunnen prikken. Daarnaast is het raadzaam om de apparaten eens per zoveel tijd na te laten kijken. Beginnende slijtage aan onderdelen wordt hierbij snel herkend, waarna de onderdelen vervangen kunnen worden.

- Ook hebben mensen nogal eens de neiging teveel was in de wasmachine stoppen. Dat zorgt soms voor verstopping. Stop je trommel niet meer dan voor driekwart vol, is de stelregel - dat zorgt voor de minste kans op problemen.

- Waterschade kan ontstaan door een lekkende wasmachine waarbij bijvoorbeeld de slang losraakt. Een goed waterslot kan dit voorkomen. Ook kun je een bak onder de wasmachine zetten.

Slaapkamer (van de kids): Home Monitors

Mocht je kinderen hebben, dan biedt het slimme huis van de toekomst een aantal leuke oplossingen. Een beveiligingscamera is namelijk niet alleen handig om inbrekers op te sporen of af te schrikken, het is ook de ideale manier om je jonge koters enigszins in de gaten te houden. Hoor je geroezemoes in de slaapkamer van je kleine, hoef je dankzij Home Monitors van D-Link niet meer naar boven om te kijken wat er aan de gang is - slechts het checken van de mydlink Home applicatie op je smartphone of tablet is voldoende (zie daarvoor hoofdstuk 1). Een soort van babyfoon dus, maar dan met beeld en met meer mogelijkheden.

We sommen de drie Home Monitors van D-Link nog even op:

- Home Monitor HD

De Home Monitor HD brengt je beelden in een 720P-resolutie met geluid en heeft een ingebouwde nachtzichtfunctie tot 5 meter. Ook kan hij je waarschuwen wanneer hij een beweging detecteert .

- Home Monitor 360

Met de Home Monitor 360 kan je dankzij een pan- en tiltfunctie vanuit je luie stoel een groot bereik checken. Je bedient 'm met de mydlink Home-applicatie. Net als de Home Monitor HD kan hij bewegingen detecteren. Zijn nachtzicht is echter een stuk beter: tot 8 meter.

- Home Monitor 360 HD

Gelijk aan de Monitor 360, maar brengt beelden in een hogere resolutie. Dit model is overigens nog niet in Nederland beschikbaar.

Volgende keer zetten we een aantal feiten en cijfers voor je op een rij.

Hoofdstuk 3: Verschillende sets en opties bekeken

We hebben in voorgaande hoofdstukken de verschillende mogelijkheden voor je gehele smart home bekeken. Maar wat moet je nu precies aanschaffen? In dit hoofdstuk geven wij de verschillende kit-sets die mydlink te bieden heeft.

Video: Maak je huis slim met de producten van mydlink

Een watersensor, beveiligingscamera's, sirenes - schaf je alles aan, dan komt er een karrenvracht aan slimme gadgets je kant op. Hoe mooi ook, dat is voor iemand die klein woont natuurlijk lang niet altijd nodig. Er zijn speciale starterkits die je voorzien in de basisbehoeftes. Een overzicht vind je hieronder.

Mydlink Smart Home HD Starter Kit

Met een Smart plug, Wi-Fi Motion sensor en Monitor HD heb je een eerste basisset aan slimme apparatuur. Zo kun je bijvoorbeeld je kind in de gaten houden, krijg je een melding wanneer er iemand (al dan niet ongewenst) in je huis loopt en kun je meest gebruikte lamp automatisch aan- of uitzetten.

Onderdelen Starter Kit op een rij

- Smart Plug (DSP-W215)

- Wi-Fi Motion Sensor (DCH-S150)

- Monitor HD (DCS-935L)

Voor meer informatie: download de speciale datasheet voor de Starter Kit.

Mydlink Smart Home Security Kit

Heb je een middelgroot huis en wil je deze geautomatiseerd zien? Dan is de Smart Home Security Kit wat voor jou. Dit pakket bevat de Connected Home Hub router, de Door/Window Sensor, een Monitor HD en een Siren with Optional Battery Backup. Probeert een inbreker dus je huis binnen te dringen dan is 'ie gegarandeerd voor een bak herrie en is de kans dus erg klein dat hij je huis leegrooft.

Onderdelen Security Kit op een rij

- Connected Home Hub

- Door & Window Sensor

- Siren met optionele batterijback-up

- Monitor HD

Voor meer informatie: download de speciale datasheet voor de Security Kit.

Je hebt bij de aanschaf overigens geen installatie of maandelijkse kosten. Je betaalt de set en dat is alles. Geen onverwachte addertjes, dus. Beide sets zijn zowel offline als online verkrijgbaar.

Hoofdstuk 4: Tips, facts & figures over smart home

De afgelopen weken heb je hier de do's en don'ts kunnen lezen op het gebied van de smart home. Welke producten zijn voor jouw huis geschikt en welke niet? Die vragen hebben we aan de hand van de mydlink-producten zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Maar als je er dan eentje hebt: hoe bescherm je die dan? En waarom zou je überhaupt een smart home moeten hebben? Die vragen beantwoorden we in dit hoofdstuk.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is zo'n zinnetje die erg vaak wordt gebezigd, maar in het geval van de smart home wel eentje die van uiterst belang is. Want je kunt weliswaar een mooie watersensor of uitgebreid brandpreventiesysteem hebben, in de basis heeft een mens toch liever dat die dingen (stiekem) niet nodig zijn. In dit artikel daarom wat handvaten om de belangrijkste problemen, brand en waterschade, tegen te gaan.

Brand

Niets is zo vervelend en gevaarlijk als een brand. Jaarlijks zijn er in Nederland zo'n veertigduizend branden, dus het is raadzaam om onderstaande tips even door te nemen. We gaan voor het gemak uit van een brand in de keuken - over het algemeen de plek waar het snelst brand ontstaat, door de aanwezigheid van een (ouderwets) gasfornuis. Als je wil voorkomen dat de Smoke Detector of Mains-Powered Siren afgaan zijn er een genoeg dingen om op te letten. Een overzicht:

Drie tips om brand te voorkomen in de keuken

- Veel branden ontstaan, logischerwijs, bij het koken. Een vlam in de pan is een veelvoorkomende oorzaak. Dat komt omdat veel mensen erg schrikken wanneer dit gebeurt. Die schrikreactie heeft soms tot gevolg dat er geblust wordt met water. Maar dit is helemaal niet slim. Vaak worden de brandende vetdeeltjes van je vlees daardoor juist verspreid in een hele grote steekvlam. De gevolgen daarvan laten zich raden. Het is beter om bij een vlam in de pan direct de deksel op de pan te doen. Wat te doen? Zet het gas en de afzuigkap uit en laat de boel een tijdje met rust.

- De filters in een afzuigkap raken op den duur verstopt met vet en andere kookresten. Als je deze niet of nauwelijks schoonmaakt, bestaat de kans dat de boel in brand vliegt. De ellende die dat kan veroorzaken is aanzienlijk. De oplossing is vrij simpel: maak de filters gewoon regelmatig schoon.

- Kijk uit met het omschudden van ingrediënten in de pan als deze op vol vermogen aan het bakken zijn. Zeker als er een hoop vocht in zit, zal er tijdens het verdampen ervan veel vet meekomen, dat weer zeer licht ontvlambaar is.

Waterschade

Een ander groot probleem binnenshuis is waterschade. Uit onderzoek blijkt dat waterschade een van de grootste oorzaken van claims bij verzekeraars is, dus enige vorm van preventie is geen overbodige luxe. We gaan uit van de badkamer - de plek waar, weinig verrassend, het meest gebruik wordt gemaakt van water. Waterschade ontstaat doorgaans door problemen met de wasmachine.

3 tips om lekkage van de wasmachine te voorkomen

- Vaak is lekkage van de wasmachine het gevolg van een scheurtje in de afvoerpijp, of door slijtage aan onderdelen in dit soort apparaten. Om dit tegen te gaan is het allereerst belangrijk om geen scherpe voorwerpen rond de afvoer van de apparaten te leggen, zodat deze niet door de afvoer heen kunnen prikken. Daarnaast is het raadzaam om de apparaten eens per zoveel tijd na te laten kijken. Beginnende slijtage aan onderdelen wordt hierbij snel herkend, waarna de onderdelen vervangen kunnen worden.

- Ook hebben mensen nogal eens de neiging teveel was in de wasmachine stoppen. Dat zorgt soms voor verstopping. Stop je trommel niet meer dan voor driekwart vol, is de stelregel - dat zorgt voor de minste kans op problemen.

- Waterschade kan ontstaan door een lekkende wasmachine, waarbij bijvoorbeeld de slang losraakt. Een eenvoudig doch doeltreffend waterslot kan dit voorkomen. Andere optie: door het plaatsen van een bak onder de wasmachine, kan waterschade ook worden voorkomen.

Feiten en cijfers over het smart home

Goed, tijd voor iets anders. Misschien vraag je je af waarom je überhaupt een smart home moet hebben? Is dit niet te vroeg? Het antwoord daarop: nee. Je bent juist klaar voor de toekomst. Dat zeggen niet alleen wij in dit dossier, dat doen jullie Nederlanders zelf ook. Die conclusie kunnen we althans trekken op basis van de feiten en cijfers van een onderzoek over 'het slimme huis', gehouden in oktober 2015 door Panelwizard, in opdracht van een grote energieleverancier. Wij geven een overzicht van de leukste feiten en cijfers.

6 Facts: Nederlanders over het smart home

- 35% van de Nederlanders zou zijn huis graag smarthome-proof maken.

- 86% van de Nederlanders denkt dat in 2025 alle apparaten met een smartphone bediend kunnen worden.

- 64% van de Nederlanders denkt in 2025 zonder lichtknopjes in huis te kunnen.

- 58% van de Nederlanders denkt in 2025 geen huissleutel meer nodig te hebben.

- Vooral huishoudens met thuiswonende kinderen staan open voor smarthome technologie. 40% wil hun woning smarthome-proof maken versus 31% bij huishoudens zonder thuiswonende kinderen.

Hoofdstuk 5: Wide Eye HD 180 Panorama Camera

Bij D-Link zitten ze niet stil. Het merk introduceerde tijdens het Mobile World Congress in Barcelona onlangs een compleet nieuwe 180 gradencamera, voor in huis. De D-Link Wide Eye HD 180 Panorama Camera is daarmee uniek in zijn soort. Waar een traditionele camera door middel van een pan- en tilt-functie tot 130° kon draaien, kun je met de D-Link Wide Eye HD 180 Panorama Camera een gehele ruimte in één keer bekijken.

En dat is natuurlijk ontzettend interessant als je de gadget wil inzetten voor beveiligingsdoeleinden: je hebt geen last meer van een blinde hoek. Dit soort camera's bestaan overigens al langer, maar deze zijn vooral gericht op het bedrijfsleven en vaak behoorlijk aan de prijs. De D-Link Wide Eye HD Panorama Camera kost echter maar €199,- euro.

Video: Wide Eye HD 180 Panorama Camera van D-Link bekeken

In deze video zie je direct de voordelen van een 180° graden camera. Let op: Engels.

Ook maakt de gadget gebruik van een speciale dewarping-technologie. Een normale 180 graden camera toont haar beelden in fisheye, wat natuurlijk geen ideale kijkervaring oplevert, maar de Wide Eye HD 180 Panorama Camera maakt er dankzij haar techniek een soort van breedbeeld van.

Wide Eye HD 180 Panorama Camera DCS-960L

De D-Link Wide Eye HD kan overweg met de nieuwe 802.11ac wifi-standaard en neemt beelden op in 720P (1280 x 1080 pixels). Maar de Wide Eye HD is meer dan alleen een camera. Zo detecteert hij bewegingen en geluiden en kan hij zelfs, door middel van IR-LEDS ook in het donker beelden opnemen. Met de meegeleverde 16GB MicroSD-kaart kunnen de opnames direct op de camera worden opgeslagen, al is het ook mogelijk om beelden in de D-Link-cloudomgeving op te slaan.

Je kunt de camera instellen om maximaal 7 dagen lang beeld op te nemen wanneer er beweging wordt gedetecteerd. De camera kan ook een melding per e-mail versturen bij elke beweging die wordt waargenomen.

Je bedient de camera met je smartphone of tablet, met behulp van de mydlink App (zie hoofdstuk 1). Net als alle camera's uit het assortiment mydlink camera's, kan de Wide Eye HD 180˚ Panorama Camera eenvoudig en veilig geïnstalleerd en op afstand bekeken worden.

Meer informatie over de Wide Eye HD 180 Camera kun je vinden op de website van D-Link.

Vijf belangrijke punten van de Wide Eye HD 180 Panorama Camera

Wij zetten hier nog even de belangrijkste punten van de nieuwe gadget op een rij:

1. Ingebouwde microfoon

Deze registreert harde geluiden zoals brekend glas en stuurt automatisch meldingen.

2. Infrarood LED's

Met een speciale IR-cut filter voor een duidelijk, helder beeld, zelfs in welhaast complete duisternis.

3. Bewegingssensor

Detecteert beweging en stuurt automatisch meldingen, als je daar behoefte aan hebt.

4. HD-sensor

De Wide Eye HD heeft een 1/2.7", 1-megapixel sensor. Daarmee schiet je beelden in een HD-resolutie.

5. Lichtsensor

Tot slot heeft de Wide Eye HD 180 Panorama Camera speciale sensoren, die zien wanneer het donker genoeg is om de infrarood LED's in te schakelen.

Hoofdstuk 6: Voordelen Wide Eye HD 180 Panorama Camera DCS-960L

In het vorige hoofdstuk zijn we in gegaan op de belangrijkste punten van de Wide Eye HD Panorama DSC-960L camera. Wat kan 'ie precies en waarom moet je 'm hebben? Deze keer zetten we de voor- en nadelen van deze nieuwe gadget even naast elkaar. Heeft het zin om de DCS-960L van D-Link aan te schaffen?

Om die vraag maar gelijk te beantwoorden: dat hangt van je eigen gebruik af. Ben je woonachtig in een erg klein huis of appartement en heb je niet veel (dure) spullen, dan is een beveiligingscamera misschien wat overdreven. Een deursensor zou in zo'n geval een veel handigere en eenvoudigere smart home-oplossing zijn. Kijk voor meer informatie over zulke deursensoren in hoofdstuk 2.

Maar belangrijker nog: sommige huishoudens hebben niet de beschikking over een (draadloos) netwerk. Dan is het aansluiten van een (wifi) camera toch wat ingewikkeld. De suggestie is in die situatie vooral te kiezen voor een externe camera die zijn beelden opslaat, zodat je die op een later termijn kunt bekijken. Dat zorgt er echter wel voor dat je nooit realtime camerabeelden via je smartphone of tablet kunt bekijken.

Goed, tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een internetverbinding thuis - sterker nog: ruim vier jaar geleden had 94% van de Nederlanders al een internetverbinding. Dat zal in 2016 alleen nog maar gegroeid zijn. Mocht je wel over een internetconnectie beschikken, maar geen draadloze router hebben, dan kun je die al voor een paar tientjes aanschaffen.

Complete set: minder dan 200 euro

Sowieso is een complete set niet duur. Voor minder dan 200 euro heb je deze 180 graden beveiligingscamera inclusief 16 GB Micro SD-kaart, terwijl de benodigde app om 'm te bedienen al helemaal gratis is (en ook abonnementskosten ontbreken). Komt bij dat je met deze camera, dankzij zijn nieuwste beeldtechnieken en flinke groothoek in principe klaar bent voor de toekomst. Kwestie van connectie maken en je huis wordt in de gaten gehouden.

Maar naast beveiliging is de DCS-960L ook erg geschikt als 'nanny-cam'. Zet dit apparaat in de slaapkamer van je kleine en je monitort wat hij of zij doet. Deze mogelijkheid bespraken we in dit dossier overigens al eerder, zie hiervoor hoofdstuk 2.

Voordelen

[list type="numbers"]1. Dankzij de 180 graden groothoek komt bijna alles op het beeld.

2. Realtime je woon- of babykamer bekijken.

3. Moderne beeldtechnieken, in HD.

4. Beeld opslaan op MicroSD-kaart.[/list]

Nadelen

[list type="numbers"]1. Heb je geen (draadloos) netwerk thuis, dan heeft de aanschaf van een apparaat als dit niet zoveel zin.

2. Er zijn goedkopere beveiligingscamera's voor consumenten, maar dan moet je ook genoegen nemen met mindere beeldkwaliteit en een kleinere groothoek.[/list]

Prijs DCS-960L van D-Link

Je haalt met deze nieuwe camera een uitermate modern apparaat in huis. De 960L is dan ook pas sinds mei van dit jaar verkrijgbaar. De adviesprijs bedraagt 199 euro. Kijk in onze prijsvergelijker voor de actuele prijs.

Hoofdstuk 7: D-Link EXO-serie routers

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona ging het dit jaar lang niet alleen over mobiele telefoons en tablets. Het slimme huis (of: smart home) was een van de speerpunten van het mobiele congres. D-Link introduceerde ten tijde van het MWC een serie routers die precies daarvoor geschikt zijn. De EXO-lijn heeft een extreem Wi-Fi bereik en een opvallende kleurstelling.

Routers waren lange tijd vrij saai vormgegeven apparaten. Het was een kastje met wat sprieten, een ding dat je (ver) weg in je bezemkast stopte. Dat is echter voorbij: routers zijn hippe apparaten, die niet misstaan in een gemiddelde woonkamer. De AC1900 EXO Wi-Fi Gigabit Router (DIR-879) en de AC1750 EXO Wi-Fi Gigabit Router (DIR-869) van D-Link zien er dan ook bijzonder uit. Ze hebben een opvallend oranjegekleurd design - heel anders dan andere routers.

Video: AC1900 EXO Wi-Fi Router (DIR-879)

Een introductievideo over de nieuwe router van D-Link. Zeg nou zelf: hebben jullie ooit zo'n router gezien?

Maar bovenal is de nieuwe serie routers van D-Link erg rap. De DIR-869 haalt snelheden tot 1300Mbps op de 5GHz band en 450Mbps op de 2.4GHz band. De DIR-879 gaat nog een stap verder en haalt tot 1300Mbps op de 5GHz band en 600Mbps op de 2.4GHz band. Ideaal voor bijvoorbeeld het streamen van 4K video en online gaming.

Dat krijgen de producten voor elkaar doordat ze beiden werken met de draadloze AC technologie. Dankzij de aanwezige interne versterkers wordt het bereik vergroot en kun je door het hele huis over je netwerk beschikken. Ideaal voor je smart home, dus. Bovendien ondersteunen ze de SmartConnect-technologie, een techniek die ervoor zorgt dat apparaten automatisch op de juiste band me de beste bandbreedte zitten. Zo heb je in theorie altijd het beste bereik voor ieder van je gadgets - of dat nu je smartphone, tablet of complete smart home is.

Prijs AC1900 Wi-FI DIR 879 & DIR 869 routers

De nieuwe serie routers van D-Link zijn beschikbaar vanaf mei 2016. De DIR-869 gaat weg voor 159 euro, de DIR-879 is vier tientjes duurder en heeft een adviesprijs van 199 euro, inclusief BTW.

Vijf belangrijke punten van de D-Link EXO router-serie

1. Krachtige versterkers

Zorgen voor beter bereik in het hele huis, ideaal voor je smart home. Overal is je netwerk online. Van de zolder tot aan de kelder.

2. SmartConnect

Zorgt ervoor dat ieder apparaat dat aangesloten is op de router op de juiste band met de beste bandbreedte zit. Daardoor heb je altijd een goed ontvangst.

3. Wi-Fi Protected Setup

Gebruikers kunnen door middel van een druk op de knop hun apparaat toevoegen aan het netwerk. Eenvoudig en veilig.

4. Draadloze Encryptie

De routers uit de EXO lijn maken gebruik van WPA of WPA2 encryptie. Dit zijn encrypties die erg moeilijk te hacken zijn.

5. Eenvoudig te installeren

Een EXO-router heb je binnen enkele minuten online door gebruik te maken van de Quick Router Setup (QRS) app op je mobiel. Beschikbaar voor Android en iOS.

Hoofdstuk 8: Technische voordelen D-Link EXO-serie routers

Routers zijn er in vele soorten en maten. Er zijn zelfs al routers van een tientje. Waarom zou je dan de moeite nemen om specifiek de D-LINK AC1900 EXO Wi-Fi Gigabit Router DIR-869 of DIR-879 aan te schaffen? Wij zetten de technische plus- en minpunten van deze nieuwe serie voor je op een rij.

"Ze zorgen voor optimaal functioneren Smart Home", zo luidde de ondertitel bij het persbericht van D-Link, ten tijde van de lancering van de DIR-869 en DIR-879. Het is een zin die houdt snijdt: deze serie routers kan meer dan alleen je laptop of pc van draadloos internet voorzien. De serie is modern en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van routers. Daar gaan we in dit stuk dan ook dieper op in.

Een van de grootste voordelen, los van het opvallende design, is het feit dat de DIR-869 en DIR-879 gebruik maken van de nieuwste Wi-FI AC-standaard. Deze is ten op zichte van oude standaarden sneller en heeft minder last van interferentie.

Dual-band wireless

Bovendien ondersteunen D-Link Wireless AC routers dual-band wireless, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz wireless bands. Hiermee kun je bijvoorbeeld via de 2,4 GHz-band op je smartphone en computer op het internet surfen, chatten en e -mailen, terwijl je tegelijkertijd HD-video's streamt of online games speelt op media spelers of gameconsoles op de 5 GHz-band.

Ook zijn de routers 'backwards compatible'. Dat houdt in dat de DIR-869 en DIR-879 ook apparaten die nog niet voorzien zijn van de nieuwe Wi-Fi standaard ondersteunen. En mocht je een goede up-link belangrijk vinden? Beide routers hebben 4 gigabit-poorten.

En tot slot bevat de lijn zogenoemde QoS-techologie. Dit zorgt voor een optimaal draadloos netwerk, omdat de benodigde kracht op een intelligente manier verdeelt wordt tussen de verschillende apparaten.

Voordelen

1. Ontzettend groot bereik.

2. Design misstaat niet in een woonkamer.

3. Meest moderne technieken aan boord, inclusief gigabit poorten.

4. Ondersteunt zowel apparaten met nieuwe en oude wifi-standaard.

5. QoS-technologie zorgt voor een optimaal draadloos netwerk, vooral wanneer er veel apparaten zijn verbonden.

Nadelen

1. Woon je in een kleine studentenkamer, dan is een router met een groot bereik niet heel erg zinvol.

Meer informatie over de nieuwe serie EXO-routers kun je vinden op de site van D-Link.

In dit hoofdstuk laten we je zien wat je kunt doen om je huis te beveiligen als je op vakantie bent, bijvoorbeeld met de Panoramic HD Camera van D-Link.

Hoofdstuk 9: Vakantie

Het is een veel voorkomend scenario: je bent op vakantie en de kinderen blijven dit jaar voor het eerst thuis, of je gaat een weekendje weg en de huisdieren gaan niet mee. Dat zijn van die momenten dat je het liefst toch wilt weten wat er thuis allemaal gebeurt en dat je een oogje in het zeil kunt houden.

Op vakantie

Als je op vakantie gaat, wil je van tijd tot tijd toch wel weten wat er allemaal in en om het huis gebeurt. En als de kinderen dit keer niet meegaan, dan is het vaak ook wel prettig om af en toe eens een blik op de woonkamer te werpen. De D-Link DCS8200LH Panoramic HD Camera is een 180-graden panoramacamera die een groter deel van je woning kan vastleggen. Hierdoor hoef je de camera eigenlijk niet meer te pannen en te tilten en heb je ook niet meerdere camera’s nodig om te kunnen zien wat er gebeurt. De Panoramic HD Camera neemt beelden op in 720p full colour HD-kwaliteit, inclusief geluid. De camera heeft bovendien ook een nachtzichtfunctie, dus ook wanneer het binnen donker is, kun je toch zien wat er zich allemaal afspeelt.

Media has no description

© PXimport

Op vakantie ga je natuurlijk niet iedere minuut naar de live-stream van de camerabeelden kijken, want je bent er immers voor je rust. Gelukkig is dat ook niet nodig, want de kracht van de D-Link-camera is de bewegingsdetectie: zodra er in huis beweging wordt gedetecteerd, wordt er automatisch een notificatie naar je smartphone gestuurd. Via de mydlink-app voor iOS, Android en Windows kun je dan direct de beelden terugkijken. Bovendien neemt de

continu vijf seconden beeld op, waardoor je – voordat beweging wordt gedetecteerd – altijd ziet wat daarvoor is gebeurd.

Niemand thuis? Of toch wel?

In combinatie met de andere Smart-producten van D-Link kun je je huis extra beveiligen. De camera geeft je weliswaar inzicht in wat er in je huis gebeurt, maar liever nog heb je dat je tijdig wordt gewaarschuwd. D-Link biedt daarvoor handige oplossingen met de D-Link Wi-Fi Motion Sensor en de D-Link Smart Plug. De Motion Sensor kun je overal in je huis plaatsen en monitort of er ergens beweging plaatsvindt. Het voordeel van de Motion Sensor is dat deze geheel onafhankelijk van de D-Link HD Camera werkt. Met het mydlink-systeem kun je de Motion Sensor en de HD Camera zo programmeren, dat als de Motion Sensor beweging detecteert in de hal, de HD Camera automatisch begint met het opnemen van beeld en geluid.

Media has no description

© PXimport

Het Home-systeem kun je ook gebruiken om eventuele indringers af te schrikken. Op het moment dat een indringer aan het raam begint te rommelen, wordt dat gedetecteerd door de Motion Sensor bij het raam en wordt er naar de D-Link Smart Plug een signaal gestuurd dat er ergens in huis een lamp aanspringt en dat de HD Camera begint met opnemen van audio en video. Op vakantie krijg jij dan een berichtje in de mydlink-app en kun je de beelden bekijken.

Melding bij rook of brand

Weekendje weg

Ook als je er even een paar dagen tussenuit gaat, kan het handig zijn om je huis in de gaten te houden. Hoe staat het bijvoorbeeld met de temperatuur in huis, of moet er wellicht voor de zekerheid een lamp branden? Ook daar heeft D-Link handige oplossingen voor, zoals de Thermostatic Radiator Valve. Die regelt de temperatuur van de afzonderlijke radiators in huis. Hij past op iedere standaard draaiknop van de radiator. Door middel van het instellen van bepaalde tijdschema’s kun je een ruimte in je huis warmer of kouder laten worden. Ideaal, want zo kun je op weg naar huis alvast de woonkamer een paar graadjes warmer zetten. En dat kan allemaal rechtstreeks vanuit de mydlink-app op je smartphone.

Media has no description

© PXimport

Tijdens een vakantie denk je misschien wel: ‘misschien had ik toch even het licht aan moeten laten, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is’. Gelukkig kun je het D-Link Home-assortiment ook uitbreiden met de Smart Home Power Strip. Dat is een stekkerblok met vier stopcontacten die allemaal afzonderlijk van elkaar aan- of uit zijn te schakelen. Idealiter zou je dan vier verschillende lampen in je woonkamer op de Power Strip kunnen aansluiten, zodat de lampen afzonderlijk van elkaar aan- en uit kunnen gaan. Met de mydlink-software is dat eenvoudig te programmeren.

Combineren

Het fijne van de D-Link Home-apparatuur is dat je al deze producten met elkaar kunt combineren in huis. Zo maak je je huis helemaal smart, en heb je de volledige controle over wat er allemaal in en om het huis gebeurt. En belangrijker nog: je kunt met een gerust hart op vakantie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten