Chromebook: de ideale studentenlaptop

© PXimport

Chromebook: de ideale studentenlaptop

Geplaatst: 24 januari 2019 - 11:35

Aangepast: 14 december 2022 - 11:26

Partnerredactie

Wie tegenwoordig studeert, komt niet erg ver zonder laptop. Een behoorlijke paradox, want de meeste studenten hebben geen cent te makken. Gelukkig leven we in een tijd waarin je laptops kunt kopen voor een zeer vriendelijke prijs, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de laptop niets kan. Chromebooks zijn betaalbaar, veelzijdig en in staat om vrijwel alles te doen wat je als student van je laptop verlangt.

partner

© PXimport

Daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden, want wanneer we de Chromebook noemen als de ideale studentenlaptop, dan hebben we het over algemene zaken, zoals het maken van notities, het schrijven van scripties, het doen van research enzovoorts. Voor specifieke studies waarvoor zware grafische applicaties nodig zijn, is de Chromebook niet geschikt.

Krachtig genoeg

Chromebooks zijn specifiek ontworpen om meer te kunnen met lagere systeemspecificaties. Chromebooks bevatten niet de allersnelste processor, geen recordaantal geheugenchips en niet de meeste geavanceerde videokaart van dit moment. Daar is een goede reden voor: Chromebooks hebben al die kracht onder de motorkap helemaal niet nodig. Chromebooks draaien namelijk niet op Windows, maar op Chrome OS. Dit besturingssysteem is perfect afgestemd op de hardware in je Chromebook, waardoor je niet al de helft van je processorkracht en geheugen kwijt bent aan het draaien van de basissoftware. Dat betekent dat er meer bronnen overblijven voor wat je daadwerkelijk wilt doen: programma’s draaien en taken uitvoeren.

Wereld aan apps

Wat enorm van pas zal komen tijdens een studie, is het feit dat Chromebooks niet alleen toegang hebben tot de Chrome Web Store, maar ook tot de Google Play Store. Iedereen die weleens gewerkt heeft met een Android-smartphone of -tablet, weet dat deze app-winkel vol zit met handige applicaties die je goed kunt gebruiken tijdens je studie. Je kunt daarbij denken aan de Android-versie van Microsoft Office (als Google Docs je niet zint), maar ook aan apps voor het maken van ingewikkelde berekeningen, mindmapping, het aanbrengen van structuur in documenten, het bijhouden van een planning, het samenwerken met medestudenten via Slack en ga zo maar door. En al deze apps zijn gecontroleerd door Google, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat ze van invloed zullen zijn op de snelheid of stabiliteit van je Chromebook.

Gratis opslag

Voor je data kun je behoorlijk veel opslagruimte nodig hebben, zelfs als het in de cloud staat. Een Chromebook heeft doorgaans niet heel veel interne opslagcapaciteit, omdat het apparaat ontworpen is om te werken in de cloud. Google Drive is daarbij de logische keuze, omdat de dienst volledig is geïntegreerd in Chrome OS. We vinden iedere clouddienst in principe net zo goed, maar doorslaggevend is wel dat Google elke Chromebook-bezitter gratis 100 GB extra opslagcapaciteit geeft voor twee jaar. Samen met de 15 GB die iedereen al standaard krijgt, heb je als eigenaar van een Chromebook dus 115 GB gratis opslagcapaciteit tot je beschikking.

Media has no description

© PXimport

De juiste Chromebook

Hoewel je als student in principe met elke Chromebook uit de voeten kunt, is het wel belangrijk om er eentje te kiezen die aansluit bij je behoeften. Een Chromebook die erg geschikt is in de studiebanken en daarbuiten, is de Acer Chromebook Spin 11. Deze laptop heeft een scherm van 11,6 inch. Dat is niet heel groot, maar dat maakt hem supercompact en licht genoeg om de hele dag met je mee te dragen. Het scherm van de Chromebook Spin 11 is daarnaast volledig convertible, waardoor je de Chromebook in vier standen kunt gebruiken, bijvoorbeeld gewoon als laptop, als tablet of in tentmodus voor een ideale kijkhoek. De razendsnelle usb type-c-poorten zorgen ervoor dat je gegevens snel kunt overdragen als dat nodig is. De batterij houdt het 10 uur vol voordat je hem op moet laden en dat is meer dan voldoende voor zelfs de langste dag in de collegebanken. Een andere optie is de Acer Chromebook R13, die in de basis dezelfde opties heeft, maar dan met een groter scherm (13,3 inch). Tevens heeft dat model een snellere processor én een hdmi-aansluiting, zodat je de laptop ook op een extern scherm of een beamer kunt aansluiten voor een presentatie (of een lekker filmavondje natuurlijk, want na hard studeren mag je ook best even ontspannen).

Conclusie

Wanneer er over Chromebooks wordt gesproken, dan wordt de nadruk vaak gelegd op het feit dat ze zo betaalbaar zijn. Dat is zeker voor studenten erg fijn, maar er mag ook weleens benadrukt worden hoeveel waar je krijgt voor je geld. Chromebooks zijn betaalbaar, maar zien er allesbehalve goedkoop uit. Je krijgt twee jaar gratis toegang tot 100 GB cloudopslag naast de opslagcapaciteit die is ingebouwd. De modellen zijn daarnaast voorzien van de laatste technologie, zoals usb type-c. Bovendien hebben Chromebooks soms nog meer poorten dan duurdere laptops. De schermen in de meeste Chromebooks zijn bovendien van fantastische kwaliteit; de Chromebook R 13 biedt bijvoorbeeld full hd op een ips-paneel. Daarbij zijn er steeds meer convertible Chromebooks; de ideale hybride tussen laptops en tablets. Tot slot heb je toegang tot alle Android-apps die beschikbaar zijn. Je kunt er dus geen video’s mee bewerken, maar een Chromebook sleept je gegarandeerd je studie door.

Dit is waarom je een chromebook wil!

Ben jij op de hoogte van alle voordelen van een chromebook? Geef nu je mailadres op en download een overzichtelijke checklist, boordevol handige informatie!

E-mailadres * Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacyverklaring). Door het downloaden van de checklist meld je je aan voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen van Computer!Totaal. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.Ook ontvang je eenmalig een mail vanuit ACER.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten