DAB Radio: Waarom zou je een dab-radio kopen?

Door: partner-redactie | 03 april 2017 11:22

Dab radio
Partnerbijdrage

Voor wie nog vaak naar de radio luistert is de zogenoemde DAB-radio een ware verademing. Maar wat is eigenlijk een DAB-radio en waarom zou jij er één moeten hebben?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en zoals de naam al doet vermoeden maakt dit systeem het mogelijk om niet op een analoge manier, maar op een digitale manier radio-uitzendingen te ontvangen. De DAB is dus in feite een digitaal alternatief voor AM- en FM-radio’s.

Sinds enkele jaren is DAB in een nieuw jasje gestoken en kom je nu bijna overal DAB+ tegen, dat een nog meer kwaliteit geluid levert. Om DAB+ te ontvangen heb je wel een nieuwe ontvanger nodig, waarover later in dit artikel meer.

Voordelen DAB radio

Het grote voordeel van een DAB-radio is dat je in tegenstelling tot FM-radio’s minder last hebt van storingen of ruis en dat je meer radiozenders tot je beschikking hebt. Om je een idee te geven: met een FM-radio kun je doorgaans circa 4 publieke en maximaal 9 commerciële stations ontvangen, terwijl je met een DAB-radio naar 10 publieke en 18 commerciële stations kunt luisteren. Moest je in het verleden bij FM-radio’s nog lang zoeken naar de juiste frequentie, bij DAB-radio’s is dat verleden tijd. De diverse radiostations worden automatisch ingelezen en worden zelfs in veel gevallen op alfabetische volgorde gezet.

Ook kun je extra informatie, zoals verkeersberichten ontvangen of radioreclames wegfilteren.

Ontvanger

Er wordt zelfs verwacht dat FM-radio op termijn zal verdwijnen en dat DAB-radio’s die plek zullen innemen, maar op dit moment luisteren er daarvoor nog te weinig mensen naar.

Dat komt wellicht ook omdat je een aparte ontvanger moet aanschaffen, die je in de vorm hebt van allerlei verschillende radio’s. Ga je voor een retro DAB-radio of toch voor een moderne design radio? Of ben je wellicht toch op zoek naar een DAB-wekkerradio? De mogelijkheden zijn oneindig.