De 3 grootste fabeltjes over ventileren in huis

© PXimport

De 3 grootste fabeltjes over ventileren in huis

Geplaatst: 17 februari 2016 - 12:02

Aangepast: 14 december 2022 - 12:11

Partnerredactie

Is frisse en schone lucht nu echt zo belangrijk voor een prettig en gezond leefklimaat? En gebeurt dit niet al automatisch in nieuwbouwwoningen? Dit zijn de drie meest voorkomende mythes over de noodzaak van het ventileren en waarom goed ventilatiesysteem in veel gevallen een ‘must’ zou moeten zijn.

 

© PXimport

1. De invloed van ventilatie op je gezondheid is minimaal

Helemaal mis! De kwaliteit van de lucht die wij inademen is van levensbelang voor ons welbevinden en onze gezondheid. In de lucht zitten talrijke stoffen die wij gewoon nodig hebben, denk aan zuurstof, kooldioxide en waterdamp. Helaas zitten er ook veel verontreinigingen in, zoals fijnstof, rook, uitlaatgassen, allergenen en microben. Bij fijnstof kun je denken aan heel fijne stofdeeltjes, roet afkomstig van verkeer, uitstoot van houtkachels, maar ook sigarettenrook, pollen, bacteriën en virussen vallen hieronder. Daarom is het beter om de deeltjes waar je als mens last van kunt krijgen, of die gevaarlijk zijn, al uit de lucht te filteren voordat ze je huis binnendringen. En daar komen filtratiesystemen bij om de hoek kijken.

2. Een goed geïsoleerd huis wordt automatisch goed geventileerd

Nee, een goed geïsoleerde woning houdt lang de gewenste temperatuur vast. Dat werkt ook nog eens energie- en kostenbesparend. Goed isoleren gaat echter wel ten koste van het binnenklimaat. Vandaar dat een goed ventilatiesysteem nodig is. Want je wil natuurlijk wel frisse en schone lucht inademen en je wilt niet jezelf niet hermetisch van de buitenlucht afsluiten. Een raam open zetten helpt maar daarmee verlies je wel een hoop energie waardoor het hele idee van isoleren vrijwel zinloos wordt.

3. In oudere huizen is vanwege tocht geen ventilatie nodig

Oudere huizen zijn inderdaad een stuk minder goed geïsoleerd. Daar tocht het, maar dat wil niet zeggen dat de luchtkwaliteit dan automatisch goed is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het in Nederland droevig gesteld is met de luchtkwaliteit in woningen als we kijken naar het co2-niveau en de relatieve vochtigheid. Zaken als vocht, schimmel en huismijt hebben er vrij spel en het aantal carapatiënten is de laatste jaren fors toegenomen. Hoe los je dit op? Met een goed ventilatiesysteem waarmee het binnenklimaat fris, schoon en gezond blijft.

Hoe dan wel?

De beste manier om de luchtkwaliteit binnenshuis onder controle te krijgen en te houden, is door een centraal ventilatiesysteem te gebruiken. Dat houdt elk vertrek nauwgezet in de gaten en ventileert alleen daar waar dat echt nodig is. Bij de meest geavanceerdere systemen kun je zelfs warmte terugwinnen via de warmtepomp, voordat de afgezogen lucht via het ventilatiesysteem naar buiten wordt geblazen. Daarmee bespaar je ook veel energie, omdat de teruggewonnen warmte hergebruikt wordt door het verwarmingssysteem. Als je daar vervolgens een filtratiesysteem zoals een Itho Daalderop PureBlue 600i (PB600i) aan toevoegt, ben je er zeker van dat er honderd procent schone en frisse lucht het huis ingeblazen wordt en vervuiling geen kans krijgt je leefomgeving binnen te dringen. Het PureBlue filtratiesysteem is daarnaast nog uit te breiden met een zogenaamd open structuur koolfilter, waarmee ook gassen en dampen en daarmee allerlei nare geuren uit je huis worden geweerd.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten