De kracht van een externe ssd

Door: partner-redactie | 13 oktober 2017 12:01

Samsung Portable SSD T5
Partnerbijdrage

We staan er misschien niet vaak bij stil, maar de ontwikkelingen op opslaggebied zijn razendknap. Waar we een paar jaar geleden de keuze hadden tussen een trage usb-stick of kwetsbare harde schijf, hebben we nu externe ssd’s die de sterke eigenschappen combineren. Wat maakt een externe ssd als Samsungs Portable SSD T5 het ultieme draagbare opslagapparaat?

Samsung Portable SSD T5

De grootste kracht van een ssd zit in het gebruikte flashgeheugen. In tegenstelling tot een harde schijf bevat een ssd geen bewegende delen. Hierdoor is een ssd veel minder kwetsbaar dan een harde schijf waardoor schokken en valpartijen geen invloed op de data hebben. De Samsung Portable SSD T5 maakt gebruik van Samsungs nieuwste 64-layer V-NAND technologie, dat ook wel bekend staat als de vierde generatie V-NAND. Dit is het snelste flashgeheugen van dit moment en bovendien erg betrouwbaar. Door het ontbreken van mechanische onderdelen is een draagbare ssd ook een stuk lichter dan een externe harde schijf. Natuurlijk gelden deze voordelen deels ook voor de bekende usb-sticks. Usb-sticks zijn echter langzamer dan een ssd en doorgaans minder betrouwbaar.

Moderne usb-c-interface

Samsungs Portable SSD T5 is een moderne ssd die in de vorm van usb-c is voorzien van dé aansluiting van de toekomst. Ten opzichte van usb-a biedt usb-c veel voordelen. Zo is de connector een stuk kleiner, aan beide kanten van de kabel hetzelfde en maakt het niet uit hoe je de stekker in de aansluiting steekt. Je kunt de stekker dus nooit meer ondersteboven in de poort steken. Heeft je pc of laptop geen usb-c, dan kun je de meegeleverde usb-c naar usb-a-kabel gebruiken. Hiermee werkt de T5 ook op oudere usb3.0- of 2.0-poorten. Behalve op een pc of laptop kun je de T5 ook op een Android-smartphone met usb-c aansluiten.
Samsung Portable SSD T5

Samsung heeft er voor gekozen om de snelste usb-standaard van dit moment te ondersteunen: usb 3.1 Gen 2. Veel usb 3.1-producten maken gebruik van usb 3.1 Gen 1 en dat is stiekem hetzelfde als het oudere en veel langzamere usb 3.0. De T5 ondersteunt bovendien UASP (USB Attached SCSI). Dit is een protocol dat scsi-commando’s gebruikt om data van en naar een usb-opslagapparaat te verplaatsen. UASP stuurt de ssd veel efficiënter aan dan via het gebruikelijke usb-protocol. Zowel Windows als macOS bieden de benodigde ondersteuning voor UASP. Usb 3.1 Gen 2 is in combinatie met UASP in staat om de maximale snelheden van de in de T5 geïntegreerde sata 6Gbit/s-ssd te verwerken. Met lees- en schrijfsnelheden tot 540 MB/s is de Samsung Portable SSD T5 net zo snel als een normale ssd en maar liefst 4,9 keer zo snel als een externe harde schijf. Hierdoor is de T5 ook geschikt om live op te werken aan bijvoorbeeld 4K-films of virtuele machines.

Samsung Portable SSD T5

Hardwarematige encryptie

Een externe ssd is een extern opslagapparaat dat je vermoedelijk onderweg zult gebruiken. Hoe voorzichtig je ook bent, de kans is natuurlijk aanwezig dat je de schijf verliest. Je hoeft je bij de betere externe opslag geen zorgen te maken dat onbevoegden toegang krijgen tot je data. Samsungs T5 is bijvoorbeeld voorzien van veilige AES 256bit-versleuteling. Alleen na het invoeren van een wachtwoord is de data toegankelijk. Het voordeel van hardwarematige encryptie is dat er geen snelheidsverschil is. De benodigde software voor het invoeren van het wachtwoord is beschikbaar voor Windows, macOS en Android.
Samsung Portable SSD T5