De kracht van Thunderbolt 3

Door: partner-redactie | 09 oktober 2018 14:02

Partnerbijdrage

Ssd’s worden steeds sneller: tegenwoordig kijken we niet meer op van snelheden van 2.500 MByte/s. Externe ssd’s bleven tot nu toe achter bij deze ontwikkeling. Tot nu toe. Samsungs nieuwe Portable SSD X5 is net zo snel als een modern intern exemplaar. Het geheim? Een razendsnelle pci-express m.2 nvme-ssd in combinatie met Thunderbolt 3.

De nieuwe Samsung Portable SSD X5 is niet de eerste externe ssd, maar het is dankzij Thunderbolt 3 wel een bijzonder exemplaar. De externe ssd’s die je tot nu toe kon kopen, zoals Samsungs eigen Portable SSD T5, maken doorgaans gebruik van usb 3.1. En hoewel usb 3.1 met een snelheid van 10 Gbit/s (1250 MByte/s) al behoorlijk snel is, valt dit in het niet bij de nieuwste ssd’s van het type m.2 mvme. Deze modellen halen lees- en schrijfsnelheden van boven de 2500 MByte/s. Heel wat rapper ook dan de sata-ssd’s met snelheden tot zo’n 550 MByte/s. De usb3.1-interface is een goede match voor dergelijke sata-ssd’s, maar komt echt kracht tekort voor de moderne m.2 nvme-ssd’s.

Efficiënte koeling

Met een afmeting van 11,9 x 6,2 x 2 cm is de behuizing van de X5 wat groter dan de gebruikte m.2-ssd. Dat is niet voor niets, want een groot gedeelte van het volume bestaat uit een heatsink die de warmte van de ssd efficiënt afvoert. Vanwege de hoge prestaties worden m.2 nvme-ssd’s warm en die warmte moeten ze wel kwijt kunnen. Kan dat niet, dan zullen de prestaties omlaag gaan om oververhitting te voorkomen. Daar heeft Samsung’s X5 dankzij de ruime heatsink geen last van. De behuizing is zo ontworpen dat-ie maximaal 45 graden Celcius wordt. Ook is de behuizing erg stevig, een val van twee meter hoog is geen probleem.

Thunderbolt 3 maakt gebruik van de usb-c-aansluiting, die herken je aan de bliksemschicht.

De kracht van Thunderbolt

In de vorm van Thunderbolt 3 is er een oplossing voor de snelheidsbeperkingen van usb 3.1. Thunderbolt 3 is een interface voor het aansluiten van randapparatuur die is bedacht door Intel en Apple en die gebruikmaakt van de usb-c-poort. Net als grafische kaarten en nvme-ssd’s is Thunderbolt gebaseerd op de razendsnelle pci-express-interface. Thunderbolt 3 heeft een snelheid van maar liefst 40 Gbit/s (5000 MByte/s) en vormt hiermee geen beperking voor de prestaties van een ssd. Behalve dat Thunderbolt 3 een stuk sneller is dan zijn voorgangers, wordt er nu gebruikgemaakt van de handige usb-c-aansluiting in plaats van de mini-displayport. Bij een usb-c-stekker hoef je er bijvoorbeeld niet meer op te letten hoe je de stekker in de aansluiting steekt. Ook bevatten beide uiteinden van de kabel dezelfde stekker. Zeker voor laptopgebruikers is Thunderbolt 3 een perfecte aansluiting, omdat ze ook geschikt is voor usb 3.1. Een Thunderbolt 3-aansluiting is hierdoor de snelste, modernste en meest universele aansluiting van dit moment.

Je sluit de Samsung Portable SSD X5 aan op een Thudnerbolt 3-aansluiting, bijvoorbeeld op de MacBook Pro.

Geen beperkingen

Steeds meer pc’s en laptops zijn voorzien van nvme-ssd’s waarvan de prestaties geremd worden door externe harde schijven of ssd’s via usb. Want hoewel een kopieeractie van 550 MByte/s naar een externe usb-ssd uiteraard een stuk sneller is dan die van een ouderwetse harde schijf, is het toch een beetje jammer als je weet dat het vier keer zo snel kan. Zeker als je vaak met grote bestanden werkt, vertaalt zich dat in veel (wacht)tijd. De combinatie van een m.2 nvme-ssd met Thunderbolt 3 betekent dat je een externe ssd zonder beperkingen krijgt. Samsungs Portable SSD X5 is met een leessnelheid van 2.800 MByte/s en een schrijfsnelheid van 2.300 MByte/s razendsnel. Praktijktests en benchmarks laten geen prestatieverschillen zien tussen de externe Samsung Portable SSD X5 of een interne m.2 nvme-ssd. Sterker nog: de X5 is voorzien van een Samsung-ssd die sneller is dan de meeste nvme-ssd’s van andere merken. Een bestand met een omvang van 20 gigabyte kun je bijvoorbeeld in 11,6 seconden naar de X5 kopiëren. De X5 is dan ook de ideale schijf als je vaak met grote bestanden zoals 4K-video’s of raw-bestanden in hoge resolutie werkt.

Je kunt rechtsreeks vanaf de Samsung Portable SSD X5 werken.

Uitbreiding van opslagcapaciteit

De X5 biedt echter niet alleen snelle lees- en schrijfsnelheden, door de razendsnelle Thunderbolt-interface gedraagt de T5 zich precies hetzelfde als een intern aangesloten m.2 nvme-ssd. Hierdoor kun je bestanden vanaf de X5 ook gewoon gebruiken en bewerken. Je kunt 4K-video’s vanaf de X5 bijvoorbeeld in Adobe Premiere Pro bewerken of je foto’s bewerken in Lightroom of Photoshop. Daarnaast is het mogelijk om programma’s en spellen op de X5 te installeren en te gebruiken. De X5 is hierdoor ook prima te gebruiken om de opslagcapaciteit van een laptop met Thunderbolt 3 uit te breiden. Steeds meer laptops zijn namelijk voorzien van nvme-ssd’s die op het moederbord gesoldeerd zijn en daardoor niet vervangen kunnen worden. Met Samsungs X5 kun je de opslagcapaciteit toch zonder snelheidsbeperkingen uitbreiden.

Niet via usb
Thunderbolt heeft overigens ook een belangrijke beperking: er zijn nog maar weinig systemen voorzien van Thunderbolt 3. Je vindt Thunderbolt 3 alleen maar op krachtigere systemen en laptops die bedoeld zijn voor professionelere gebruikers. Zo zijn Apple MacBook Pro’s uit 2016 of nieuwer voorzien van Thunderbolt 3. Ook op steeds meer krachtige Windows-laptops vind je een Thunderbolt 3-aansluiting. Op goedkopere computers en laptops vind je echter geen Thunderbolt 3, maar usb-c met enkel usb 3.1. Hoewel iedere Thunderbolt 3-aansluiting ook usb ondersteunt, is niet iedere usb-c-aansluiting dus geschikt voor Thunderbolt. In de praktijk betekent dit dat je de X5 doorgaans niet kunt gebruiken om data met andere mensen uit te wisselen.

Specificaties

Prijs Vanaf € 409,99
Capaciteit 500 GB, 1 TB, 2 TB
Interface Thunderbolt 3 (40 Gbit/s)
Leessnelheid Tot 2.800 MByte/s
Schrijfsnelheid Tot 2.300 MByte/s (500 GB: tot 2.100 MByte/s)
Encryptie AES 256-bit hardware-encryptie
Afmetingen 119 x 62 x 19,7 mm
Gewicht 150 gram