De tien grootste designmissers

Door: partner-redactie | 29 maart 2016 12:57

Partnerbijdrage

Er zijn heel mooie dingen gemaakt door de mensheid - daarover misschien een andere keer meer - maar het kan ook wel eens tegenzitten op het gebied van design. Wij hebben tien designmissers op een rijtje gezet en dat doen we niet voor niks. We willen maar eens voorzichtig benadrukken hoe mooi het design van de Samsung SSD T3 is. Natuurlijk zijn foto’s, films en andere documenten handig op te slaan op deze externe harde schijf, en hij is vooral mooi qua design. Veel mooier dan de missers in deze Top Tien.

1. Nieuw logo

Aan het einde van de vorige eeuw wilde drogisterijkeren Etos een nieuw, modern logo hebben. Het designbureau kwam uiteindelijk met een merksymbool dat er weliswaar gelikt uitzag met zo’n vrolijke stip aan de zijkant, maar er was wel een probleem: Het deed wel heel erg denken aan een bestaand logo. Dat van de European Space Agency, de ESA, was immers precies hetzelfde.

2. Roze keepersshirt

In 2002 verscheen doelman Edwin Zoetebier met een keepersshirt op het trainingsveld dat hij later ook in De Kuip moest gaan dragen. Het zag er allemaal prima uit, maar de supporters hadden een klein probleem met de kleur; zuurstokroze. Dat vonden de Feyenoorders niet zo passen bij hun stoere (mannelijke) ‘mouwen opstropen van oliepakimago’ en na veel protesten, besloot de club af te zien van het kekke kleurtje. Ook in 2008 zou er een roze keepersshirt komen, maar dat ging ook al niet door. Leuk voor de liefhebbers: deze site met Feyenoordshirts die nooit gedragen zijn.

3. Lelijk gebouw

Volgens de lezers van vakblad Cobauw is het gemeentehuis van Hardenberg het allerlelijkste gebouw van Nederland dat in de periode van 2010 tot en met 2015 gebouwd is. 58 procent van de stemmers vindt het kolossale bouwwerk (dat gemeentehuizen altijd moeten zijn, check Nieuwegein) absoluut een van de grootste designmissers allertijden. Hoe ze dit gebouw omschrijven? Dat is dan wel weer grappig: De gele vanillepudding.

4. Lelijke auto

Niet zo lang geleden werd op autoblog.nl een bijzondere verkiezing gehouden; die van de aller, aller lelijkste auto allertijden. Het werd een glansrijke overwinning voor de bultrug….eh de Fiat Multipla. Hij kreeg zelfs twee keer zoveel stemmen als de nummer twee: de Pontiac Aztec.

5. Lelijk én duur

Een altijd vrolijk stemmende combinatie van eigenschappen is die van ‘lelijk’ en ‘duur’ want dan kom je als snel in de categorie ordinair terecht en daar is altijd wat te lachen. Check voor de grap eens de hondentruitjes-mevrouw in de tv-programma’s van Jort Kelder. Maar in dit geval ging het om een telefoon; het lijkt erop dat dit apparaat, bedacht door designer Alessandro Savelli, gesmolten is, maar dat is niet het geval. In werkelijkheid is deze variant afgewerkt met diamanten en rose goud. Kosten? 42.000 euro.

6. Foutje (1)

Er zijn designs die op het eerste gezicht heel functioneel en normaal lijken, gewoon een alledaags gebruiksmiddel waar helemaal niks mis mee is, maar als je iets beter kijkt dan zie je wat er is mis gegaan. Iemand had even een slechte dag op kantoor en dan krijg je deze deur die lastig te openen is.

7. Foutje (2)

Omdat het zo leuk is dan nog eentje. Deze roltrapbouwer dacht dat hij behoorlijk goed bezig was, maar soms let je even niet op de details die het creatieve proces alleen maar verstoren. Want als je hier eenmaal boven bent, welke kant moet je dan op?

8. Lelijke jurk

Altijd leuk; de lijstjes met de lelijkste jurken van Amerikaanse filmsterren op de rode loper. Tijdens de Golden Globe verkiezing van 2015 was Keira Knightley de (on)gelukkige. Haar Chaneljurk, waar naar verluidt dertig mensen aan meewerkten, werd verkozen tot de allerlelijkste van de avond.

9. Lelijke schoenen

We moeten de pijn qua modemissers natuurlijk wel een beetje eerlijk verdelen over beide geslachten want ook (wij) mannen pakken niet altijd de juiste kleedjes uit de kast. En wat is er dan mooier dan om een klassieke modemisser te belichten? Inderdaad, de witte sokken in de sandalen. Volgens deze blogger komen we daar dan wel weer mee weg; want vrouwen schijnen het aandoenlijk te vinden om mannen met zo’n outfit in een lekker strak pak te steken. Maar ja, vrouwen zijn dan ook het allerleukst.

10. Klokkie

Sssst, niet meteen doorvertellen, anders worden ze boos bij Apple, maar de Apple Watch is.. - hoe zeg je dat eigenlijk netjes - niet zo heel erg mooi. Hij is eigenlijk nog net iets lelijker dan het klassieke Casio-horloge met blokletters dat we zo graag wilden winnen op de kermissen van de jaren negentig.

Zo kan het ook: de Samsung SSD T3

Er kan dus van alles misgaan op het moment dat een designer vrolijk zijn computer pakt om een mooi product te bedenken. In het geval van de Samsung SSD T3 sla je die designflater in ieder geval niet. Je pakt immers altijd een strak vormgegeven, handzaam gemaakt, lichtgewicht apparaatje uit je binnenzak waarmee je gezien mag worden.