De wirwar aan kabels zat? Zo los je het op met Bluetooth op al je apparaten

Door: partner-redactie | 22 februari 2017 10:11

Partnerbijdrage

Tegenwoordig heb je veel elektronische apparaten in huis staan. Van speakers tot pc’s en televisies: ze brengen in veel gevallen een wirwar aan kabels met zich mee. En dat geeft een rommelige uitstraling. Gelukkig kun je door middel van Bluetooth veel kabels overbodig maken. Wij leggen uit wat de mogelijkheden zijn.

Muis en toetsenbord

Bluetooth is een ideale en veilige manier om apparaten aan elkaar te koppelen. Hoewel je (voorlopig) niet helemaal voorkomt dat je huis kabelvrij is, kun je bijvoorbeeld wel je pc voorzien van een draadloze muis en toetsenbord. Dat ruimt je bureau al snel op. Door middel van een kleine adapter die je in de usb-poort van je pc stopt, kun je ieder toetsenbord of muis aansluiten die Bluetooth ondersteunt.

Bij draadloze muizen hoef je niet per definitie te kiezen voor een die Bluetooth ondersteunt, omdat sommige ook werken met infrarood. Het nadeel van infrarood is echter dat het bereik kort is, vaak tussen 1 en 5 meter, terwijl een Bluetooth-muis op 15 meter van je pc nog steeds werkt.

Ook voor je tablet zijn er speciale Bluetooth-toetsenborden, die vaak wat kleiner zijn en daardoor gemakkelijker mee te nemen. Bovendien hebben sommige toetsenborden een standaard, waar je de tablet rechtop in kunt zetten.

Bluetooth-speakers

Er zijn ook Bluetooth-speakers, die vooral door de opkomst van smartphones en streamingdiensten als Spotify in de laatste jaren enorm populair zijn geworden. Het voordeel van dergelijke speakers is dat je overal en wanneer je maar wilt naar muziek kunt luisteren, terwijl bij een home cinema set het luistergenot al snel wordt beperkt tot de huiskamer.

De kwaliteit van Bluetooth-speakers is doorheen de jaren sterk verbeterd, waardoor je niet langer 300 euro hoeft neer te tellen voor een goede geluidsinstallatie. Door het grote aanbod kan de kwaliteit onderling evenwel verschillen, waardoor het noodzakelijk is om je goed in te lezen voordat je tot de aanschaf van een speaker overgaat.