Devolo GigaGate: brug naar hogesnelheidswerk

Door: partner-redactie | 29 maart 2017 13:44

Partnerbijdrage

Niemand kijkt naar 4K-video in de meterkast of gaat hier zitten om online te gamen. Toch is juist dit vaak de locatie waar in huis het draadloze signaal vaak het best is en de internetsnelheid het hoogst; simpelweg omdat hier meestal de router staat opgesteld.

En juist op plekken in de woning waar wel snel internet is vereist, is het signaal niet zelden matig tot zwak. Met haperende films, stotterend online spelen en traag downloaden tot gevolg. Repeaters en range extenders vergroten weliswaar het bereik, maar dit gaat vrijwel altijd ten koste van de snelheid waardoor bijvoorbeeld HD-content nog steeds niet soepel kan worden afgespeeld.

Devolo GigaGate belooft wel topprestaties op moeilijk bereikbare plekken. Lezers Paul Leijs, Leo Sneijers, Frits Konkelenberg en Peter van den Eventuin hebben de GigaGate-set gedurende 3 weken getest.

Prijsvraag: doe mee en win!

Wil jij zelf ervaren hoe je met de devolo GigaGate overal in huis zonder draden te trekken een snelle internetverbinding realiseert? Beantwoord onderstaande vraag en maak kans op een GigaGate t.w.v. 259,- euro.

Wat is de maximale verbindingssnelheid van de devolo GigaGate?

Antwoord:
E-mailadres:

Door mee te doen ga je akkoord met de algemene voorwaarden. Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om in ons privacy statement en melden je aan voor onze nieuwsbrief en sturen je eenmalig een aanbieding van devolo. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.

Aan de slag

De testpanelleden hebben ieder zo hun eigen redenen om hun thuisnetwerk te verbeteren. Paul, Leo en Frits hopen dat de devolo GigaGate ervoor zorgt dat o.a. de toegang tot hun NAS sneller wordt. Frits en Leo hopen dat ook het streamen van 4K-video en andere content een stuk soepeler gaat. Paul: “Hopelijk wordt die lelijke netwerkkabel die nu over de plinten loopt overbodig.”

De doos en de manier waarop alle onderdelen, kabels en de handleiding zijn ingepakt, oogsten lof. En niet alleen de verpakking maar ook de diepzwarte GigaGate-apparaten zelf maken direct een positieve indruk. Leo: “Dat ziet er erg mooi en strak uit!” Frits: “Piano black: het is een mooie aanvulling in huis.”

Installatie

De GigaGate bestaat uit 2 apparaten. De panelleden plaatsen de ‘Base’ in de meterkast en koppelen deze aan het modem met een netwerkkabel. De ‘Satellite’ komt in de huiskamer, (thuis) kantoor of andere plek in huis waar snel internet vereist is. De software (Windows, Mac, Linux) - devolo Cockpit – downloaden ze van www.devolo.com/gigagate.

Het hele proces kost de meesten slechts een paar minuten. Peter: “De handleiding is zeer begrijpelijk. De wificode staat op de Satellite en dat is erg gemakkelijk!” Leo: “Ik ben zo blij als een kind: zonder verder iets te hoeven doen aan de instellingen werkt alles in een keer!” En ook Frits stemt hiermee in: “Dit is mijn eerste op wifi gebaseerde product dat bij het opstarten gelijk functioneert.”

Paul blijkt eerst een eerdere aanpassing in zijn modem ongedaan te moeten maken, maar dan werkt ook alles bij hem. “Ik ben klaar om uitgebreid te gaan testen”, zegt hij tevreden. Hij ontdekt bovendien dat beide apparaten van de set over vernuftig ingeschoven pootjes beschikken waarmee ze stabiel rechtop geplaatst kunnen worden. “Dat staat niet duidelijk in de handleiding vermeld.”

In de praktijk

Het is prettig dat iedereen de GigaGate snel aan de praat heeft gekregen maar waar het om gaat is of alle kabels wegkunnen en wifi sneller wordt. Frits die over glasvezel beschikt, doet de eerste test met zijn tablet over wifi. “94 Mbps up & 96 M bps down. Dit is sneller dan menig bekabeld netwerk!”

Paul doet ook uitgebreid onderzoek en gebruikt Speedtest.net. Hij haalt met de GigaGate-set draadloos dezelfde hoge snelheid als zijn netwerkkabel. Het draadloze signaal is bovendien vele malen beter. Zelfs bij grotere afstanden met muren ertussen blijft GigaGate goed presteren, terwijl standaard wifi het laat afweten en video alleen door regelmatig te bufferen kan worden afgespeeld. Paul: “Dezelfde film was voor de GigaGate geen enkel probleem en kan ik nu zonder horten of stoten tot het einde afkijken.”

Peter test wat er gebeurt als er heel veel apparaten - 2 mobiele telefoons, 2 iPads, 2 laptops, 1 gewone pc, een mediaplayer en een tv – worden aangesloten én gebruikt: “Geen haperingen!” Tot slot test hij het bereik van wifi. Peter: “Pas 350 meter bij mijn huis vandaan begon het signaal terug te vallen.”

Plussen en minnen

+ Mooie vormgeving

+ Zeer eenvoudig aan te sluiten

+ Groot bereik en hoge snelheid

+ Goed beheer via devolo Cockpit

- Summiere handleiding

Conclusie

Na 3 weken uitgebreid experimenteren, (stress)testen en evalueren is het testpanel nog steeds erg positief. Paul: “Ik had toch enige scepsis had over de kwaliteiten van de GigaGate had ik de netwerkkabel nog maar even laten liggen. Maar deze kabel mag nu definitief echt weg.”

Leo is vooral te bespreken over de manier waarop de installatie gebeurt. “Aansluiten en het werkt gelijk! Hier kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen.”

Jullie eindoordeel? Frits: “Een kwalitatief goed product dat het draadloos signaal versterkt en een verlengstuk van je internetbereik thuis. Met de devolo Cockpit heb je een perfect overzicht van het systeem.”En ook Peter is het daarmee eens: “De GigaGate zal vele huizen van een slechte verbinding verlossen!”

Meer lezen over de ervaringen van het testpanel? Alle reviews lees je hier.

0 Reactie(s) op: Devolo GigaGate: brug naar hogesnelheidswerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.