Devolo Gigagate getest: week 1

Door: Test Panel | 26 april 2017 14:07

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Devolo GigaGate getest: week 2
  3. Devolo GigaGate getest: week 3

Speedtest.net

Even heb ik er over na moeten denken hoe ik nu het beste de GigaGate zou kunnen testen. Films gaan streamen of gamen is natuurlijk een ervaring die ik kan beschrijven. Dat ga ik zeker ook nog proberen maar het zijn de concrete feiten waar ik van hou. Dus gewoon getalletjes die zeggen hoeveel dataverkeer er uitgewisseld kan worden.

Speedtest.net is een mooie site die mij hierbij heeft geholpen. Allereerst heb ik mijn laptop rechtstreeks met een netwerkkabel (UTP cat 6) aan het modem van Ziggo aangesloten en een speedtest uitgevoerd. Vervolgens heb dezelfde meting gedaan via het Wifi signaal van deze modem. Daarna heb ik de GigaGate aangesloten op de laptop en nog een speedtest uitgevoerd. (Alle metingen heb ik diverse malen uitgevoerd om te zien om grote afwijkingen te kunnen uitsluiten.)


Meten is weten

Deze eerste metingen heb ik alle 3 op een afstand van krap 2 meter van het Ziggo modem gedaan. Erg mooi dat de GigaGate vrijwel dezelfde snelheid heeft als een rechtstreekse kabelverbinding. Eigenlijk had ik niet anders verwacht. Vandaar dat ik deze test met gewoon Wifi en de GigaGate nog twee maal heb herhaald. Maar dan op een grotere afstand en met obstakels er tussen. Een keer ongeveer 5 meter verwijderd van de modem met een kalkzandsteen muur er tussen. De laatste testen heb ik een etage hoger gedaan. Ongeveer 10 meter verwijderd van het modem en een kalkzandsteen en betonnen vloer er tussen.

Zie hieronder het verschil tussen de Ziggo wifi (5m. / 1 muur) en de GigaGate (5m. / 1 muur):

Een genot om een film zonder horten of stoten tot het einde af te kunnen kijken

De verschillen

Nu zijn de echte verschillen te zien tussen het normale Wi-Fi signaal en dat van de GigaGate. Bij de eerste muur zie je een afname van het Wi-Fi signaal van 21% in de download snelheid en bij de laatste situatie een afname van zelfs 76%. Als je dit met de GigaGate vergelijkt is er bij de eerste beproeving geen verlies van signaal en bij de laatste maar 21%. Het is al wel een afname in de hoeveelheid data dier door de afstand en stenen tegengehouden wordt maar het is t.o.v. van het normale Wi-Fi signaal nog meer dan voldoende voor het streamen van video. Dit heb ik natuurlijk ook geprobeerd door een film te streamen. Via mijn standaard Wi-Fi moest het video signaal regelmatig gebufferd worden. Dat is iets wat ik als zeer storend ervaar en daardoor ook een reden is om af te haken bij het kijken van een film. Dezelfde film was voor de GigaGate geen enkel probleem en voor mij dus een genot om die zonder horten of stoten tot het einde te kunnen afkijken.

Nieuwsgierig naar de andere reviews? Je leest ze hier.

0 Reactie(s) op: Devolo Gigagate getest: week 1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.