Devolo Outdoor: wifi in je achtertuin en op je balkon

Door: partner-redactie | 23 mei 2019 17:06

Partnerbijdrage

Bij het opzetten van een wifi-netwerk ligt de nadruk vaak op de dekking in huis. Terwijl het – zeker nu de zomer op de stoep staat – toch minstens zo prettig is om ook in de tuin van snel internet te kunnen genieten. Met de devolo WiFi Outdoor-adapter kun je dat snel en gemakkelijk rechtzetten. We leggen uit hoe dat werkt!

Bij het inrichten van een wifi-netwerk wordt vooral gekeken naar de dekking in huis, zodat je van de woonkamer tot de zolderverdieping lekker kunt internetten via je eigen thuisnetwerk. Door de constructie van veel huizen zal het wifi-netwerk net buiten de deur niet zo’n sterke dekking meer geven. Voor een stabiele verbinding ontkom je in dat geval niet aan een uitbreiding, zodat je bijvoorbeeld soepel de grote sportevenementen op je tablet kunt volgen of een muziekje kunt streamen via Spotify. Door wifi te gebruiken en niet je mobiele internetverbinding, bespaar je – zeker met dit soort toepassingen – flink op je databundel van je abonnement. Met de warme zomeravonden in het vooruitzicht is het een goed moment om dat aan te pakken. Een van de makkelijkste oplossingen is de WiFi Outdoor-adapter (ongeveer 170 euro) van devolo. Je hoeft je handen niet eens vuil te maken; dankzij de powerline-techniek wordt gewoon het bestaande stroomnetwerk gebruikt, zodat je in feite elk stopcontact kunt transformeren tot wifi-hotspot.

Stopcontact wordt hotspot

De adapter haakt in op je bestaande powerline-netwerk. Dat kan bijvoorbeeld een dLAN-adapter zoals de dLAN 550 zijn, die je in de meterkast met de router hebt verbonden. De WiFi Outdoor-adapter steek je in een stopcontact buitenshuis, bijvoorbeeld in de schuur of een tuinhuisje. Is daar geen stopcontact beschikbaar, dan kun je dat wellicht creatief oplossen. De adapter is extra sterk dankzij de met glasvezel versterkte behuizing. Ook is het apparaatje regenbestendig volgens de IP 65-normering, zodat je deze bij alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Die norm maakt hem in feite ‘sproeidicht’, oftewel bestand tegen een harde waterstraal van 12,5 liter per minuut.

De Devolo WiFi Outdoor-adapter heeft een zeer degelijke behuizing.

Op de tuintafel

Hoewel een vaste installatie gelet op de zeer degelijke behuizing een optie is, ligt een semipermanente toepassing eigenlijk meer voor de hand. De adapter heeft namelijk geen bevestigingspunten. Zet hem op een warme dag in de buurt van een raam of op je tuintafel en je kunt een filmpje kijken in de hangmat of je kantoor naar buiten verplaatsen. De extra lange kabel (bijna 5 meter) maakt je vrij flexibel bij het kiezen van een goede plek. De installatie is normaliter snel geregeld, waardoor je het wifi-punt al binnen enkele minuten in gebruik kunt nemen.

Snelheid
De WiFi Outdoor-adapter ondersteunt wifi volgens de 802.11n-standaard in de 2,4GHz-band. De maximumsnelheid bedraagt zo’n 300 Mbit/s. Uiteraard hangt de snelheid ook nog af van de afstand tot de adapter. Daar helpt het zeker dat het signaal buiten niet of nauwelijks zal worden gehinderd door obstakels die er in huis wél zijn. Hierdoor zul je doorgaans ook helemaal achter in de tuin nog een fatsoenlijk signaal hebben.

Extra features

Standaard biedt de WiFi Outdoor-adapter al veel features en instellingsmogelijkheden. Om dat alles te bedienen, kun je de app My devolo voor iOS en Android gebruiken of de devolo Cockpit-software voor Windows, Mac en Linux. Een van die nuttige voorzieningen is een tijdschakeling. Vind je het geen prettig idee dat de wifi-adapter altijd actief is, dan kun je deze bijvoorbeeld ’s nachts uitzetten. Ook is er een mogelijkheid om een gastnetwerk in te stellen, dat nauwelijks nog weg te denken is in deze tijd. Zo kun je tijdens een barbecue gasten internettoegang aanbieden, zonder dat je ze toegang tot je privénetwerk en het wachtwoord daarvan hoeft te geven. Heel praktisch is ook de mesh-ondersteuning waar alle wifi-adapters van devolo over beschikken. Een apparaat kan daarmee automatisch het beste toegangspunt selecteren, wat de dekking alleen maar ten goede komt.

De laatste Firmware-update

Onlangs bracht devolo een Firmware-update uit (versie 5.2) voor onder meer deze WiFi Outdoor-adapter. Hierin zijn onder meer de mesh-functies verbeterd. Verder zijn de mogelijkheden voor het gastnetwerk verruimd. Zo kun je bijvoorbeeld persoonlijke wachtwoorden en qr-codes aan je gasten verstrekken die eventueel na een bepaalde tijd verlopen. Dankzij de kinderbeveiliging kun je nauwgezet de internettoegang van afzonderlijke apparaten regelen en een tijdslimiet of toegangstijden vastleggen. Ook kun je dankzij de update de devolo Home Network App gebruiken voor het bedienen van de adapter. Het instellen van een gastnetwerk of tijdschakeling gaat hiermee nog eenvoudiger. Voor updates heb je zo’n app in de toekomst niet eens meer nodig; nadat je de update hebt geïnstalleerd, zal de software in de toekomst automatisch worden bijgewerkt.

Compatibiliteit
Waar je op moet letten, is dat de WiFi Outdoor-adapter gebruikmaakt van de transmissiestandaard HomePlug AV. Dat is erg praktisch als je al adapters voor diezelfde standaard in huis hebt. Deze oplossing is echter niet compatibel met de nieuwe devolo Magic-serie, waarvoor de G.hn-standaard wordt gebruikt. Je kunt de twee productlijnen eventueel wel naast elkaar gebruiken, maar dat gaat ten koste van de prestaties.