Deze 5 zaken kun je nu ook online regelen

© CIDimport

Deze 5 zaken kun je nu ook online regelen

Geplaatst: 11 februari 2016 - 10:04

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:38

Redactie ID.nl

Na FinTech komt nu LegalTech op, een combinatie tussen technologie en de juridische dienstverlening. Ook in Nederland wordt deze technologie steeds populairder.

Deze 5 zaken kun je nu ook online regelen-15747845

© CIDimport

  Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Transparant

Een groot voordeel van LegalTech is dat het werk van advocaten, juristen en notarissen een stuk efficiënter en goedkoper wordt. Standaard handelingen kosten minder tijd, waardoor juristen zich effectiever kunnen inzetten voor de wensen van een specifieke klant. Bovendien kan het standaard werk goedkoop en efficiënt als losse dienst worden aangeboden.

Maar deze technologieën maken juridische dienstverlening ook transparanter. Je kunt immers zelf gemakkelijk een beeld vormen van de te doorlopen stappen, je rechten en je plichten bij een geschil. Daaromheen vormen zich behoorlijk wat initiatieven, zoals een dienst die je helpt de juiste advocaat te vinden op het internet.

Online regelen

Nu LegalTech opkomt, kun je steeds meer zaken online regelen. Maar wat kun je precies regelen? Een top vijf aan zaken waar je weinig meer dan internet voor nodig hebt.

Op maat gemaakte contracten

Contract nodig? Daar hoef je nu geen uren meer aan te besteden, want ook dit kan via het internet en in een paar luttele minuten. Legalloyd biedt dit soort standaard contracten aan, waardoor jij een hoop tijd kunt besparen. De contracten zijn leesbaar en gegarandeerd juridisch correct.

Inzicht in je budget

Clocktimizer won dit jaar de Legal Tech Startup Awards, een prijs voor LegalTech bedrijven. Clocktimizer is een startup die juridische bedrijven helpt bij het bijhouden van de uren, waardoor ze hun prijzen kunnen verbeteren en meer inzicht krijgen in hun budget. Maar ook helpt het bedrijf bij je financiële discipline, want door de tijd bij te houden, creëer je transparantheid voor je klanten.

Online scheiden

Online scheiden is nog zo’n populaire vorm van LegalTech. Logisch, want je hoeft niet meer naar een advocaat of je door een flinke stapel papier heen te werken. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan op de ‘ouderwetse’ manier scheiden. Dat online scheiden zo populair wordt, zie je ook terug in de verschillende initiatieven. Zo doet zelfs de overheid er aan mee met een initiatief dat Rechtwijzer heet. Maar voor welk bedrijf je ook kiest, je betaalt altijd tussen de 250 en 400 euro voor de geleverde service aan de dienstverlener. Ook dien je nog ongeveer 285 euro aan griffierrecht te betalen.

Particulieren mengen zich ook in het online scheiden, bijvoorbeeld de Scheidingsprofs. Het systeem werkt met jouw situatie als uitgangspunt, waar het proces op wordt aangepast. Zo kun je direct invullen of je minderjarige kinderen hebt, wie het huis krijgt (als je dit al hebt afgesproken), en of je een pakket met covenant of ouderschapsplan wilt. Prettig is dat je een all-in-pakketprijs hebt, dus je je geen zorgen hoeft te maken over mogelijke extra kosten. Bovendien kun je op de website van Rechtsinfo een gemakkelijke checklist vinden voor het scheiden, maar ook een rekenhulp voor je alimentatie en alle informatie over bemiddeling bij het scheiden.

Notaris of advocaat vinden

Een paar keer in je leven heb je een notaris nodig, maar waar vind je die? En is dit wel de juiste notaris? Dit zijn vragen die je gemakkelijk kunt beantwoorden via het internet, waar een startup als Vraag de notaris je bij kan helpen. Dit bedrijf geeft je antwoord op veelgestelde vragen, maar heeft ook handige stappenplannen. Maar bovenal helpt Vraag de notaris je bij het vinden van die ene goede notaris. Iedere notaris die aangesloten is bij het platform is persoonlijk bezocht en er zijn uitvoerige gesprekken gevoerd. Daardoor weet het platform precies waar een notaris goed in is en of hij bij je past.

Eenzelfde soort diensten zijn er ook voor advocaten vinden, al gaat dit vaak via pitches. LegalDutch is hier een voorbeeld van. Een pitch starten is gratis, specialisten reageren vervolgens.

Patent-problemen

Zit je in een vakgebied waar je veel te maken hebt met copyright of patenten? Dan weet je hoe vervelend het is om uit te zoeken of iemand inbreuk heeft gedaan. Maar ook dit kan tegenwoordig eenvoudig en online, dankzij startups als Kopjra. Het bedrijf zoekt naar inbreuken, verzameld bewijsstukken en zorgt ervoor dat de schuldigen een case en assist-brief krijgen. 

Over Rechtsinfo.nl Bij Rechtsinfo.nl is alles vinden over juridische vraagstukken waar je in het dagelijks leven mee te maken kunt krijgen. Rechtsinfo ondersteunt rechtzoekenden met begrijpelijke informatie over juridische kwesties. Je vindt er ook handige hulpmiddelen zoals voorbeeldbrieven, rekentools en overzichtelijke vergelijkingen van aanbieders.5

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten