Dit vindt ons techpanel van de Seagate-schijven

Door: partner-redactie | 04 mei 2015 13:35

Partnerbijdrage

Jouw foto’s, documenten, muziek of video’s hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een veilige bewaarplek nodig. Daarom nodigde het Techpanel vijf lezers uit om gedurende een aantal weken vijf verschillende oplossingen van Seagate en LaCie voor het opslaan van data te testen. Alle panelleden gingen met een ander product aan de slag. Hun conclusie van die drie weken testen, lees je hier.

LaCie Rugged Mini

‘Hij voelt lekker solide aan’

Marc de Munnik (39) outdoor fan en mountainbiker gaat aan de slag met de robuuste LaCie Rugged Mini. Hij kan dus wel een ‘outdoorschijf’ gebruiken voor alle foto’s en video’s die hij tijdens hiken en fietsen maakt. De stevige LaCieRugged die een val voor meer dan één meter hoogte moeiteloos doorstaat, lijkt dan ook goed op zijn behoeften aan te sluiten. Marc: “Hij voelt lekker solide en degelijk aan. Hij is misschien iets aan de zware kant, maar dat zal met de constructie te maken hebben.”

De LaCie Rugged Mini is zeer degelijk en voelt stevig aan.

Installeren is zeer eenvoudig. Even inprikken op vrije usb-poort, en via het pictogram dat verschijnt de LaCie Setup starten. De Rugged Mini gaat mee in de rugzak en de meegeleverde software – Backup Assistant als de Desktop Manager – werken goed en overzetten van data gaat snel. Marc: “116 MB per seconde en dat is zelfs nog iets sneller dan LaCie zelf aangeeft op de site. Over de echt belangrijke features van deze schijf kan ik, er met een kritisch oog naar kijkende, enkel positief zijn. De constructie, afwerking, degelijkheid en niet te vergeten de werking: ik ben er werkelijk uitermate over te spreken.”

Plus & min

+ Robuust en snel (usb 3.0)

+ Handige software

- Volledige handleiding pas na installatie beschikbaar

- Back-up-programma Engelstalig

Seagate Wireless Plus

‘Installatie met de app gaat soepel’

Hans van Drie (53) reist veel zowel privé als zakelijk daar om testte hij de Seagate Wireless Plus die draadloos opslag onderweg mogelijk maakt. De installatie doet hij vanaf zijn smartphone met behulp van de Seagate Media app en gaat soepel. Hans: “Oppassen,want het netwerk is niet standaard beveiligd met een wachtwoord. Gelukkig word je daarvoor gewaarschuwd en kun je makkelijk een wachtwoord instellen.” Kopiëren van 20.000 (!) mp3’s gaat ook best vlot.

De Seagate Wireless Plus is handig als draadloze opslag voor onderweg.

Hans: “Wel jammer dat de Wireless Plus daarna bijna drie uur nodig heeft om de mediabibliotheek op te bouwen en vlak voor het einde – met nog 10% batterij – het apparaat opeens uitschakelt.” Soms is bij het afspelen van video via de app geen ondertiteling of geluid (dts), maar dat gaat wel goed wanneer er gebruik wordt gemaakt van een app als VLC Media Player. Ook tegelijkertijd afspelen naar twee tablets en één smartphone gaat prima. Bij het kijken van een film houdt de accu het zo’n 3,5 tot 4 uur uit. Hans: “Het is onhandig dat het batterijniveau niet op het apparaat (bijvoorbeeld met streepjes) wordt weergegeven.”

Plus & min

+ Slimme oplossing met ingebouwde accu

+ Zowel draadloos als via usb 3.0 te gebruiken

+ Werk ook samen met Dropbox en Google Drive

- Geen batterij indicator

- Perikelen bij streamen via DLNA

LaCie Porsche Design

‘Mooi én makkelijk'

Casper Smits (21) is fotograaf en met een notebook met 128 GB opslag is een externe schijf erg welkom, zeker als deze mooi is vormgegeven. Casper: “Deze externe harde schijf draait eigenlijk vooral om het design: er staat in mooie letters PORSCHE DESIGN op de bovenkant gegraveerd. Hij is prachtig om naar te kijken en met het geborstelde aluminium is het een perfecte combinatie naast mijn MacBook. Ik word hier erg gelukkig van.”

De Porsche Design is prachtig vormgegeven en levert ook nog goede prestaties.

De installatie levert geen problemen op en de overdrachtssnelheid is met zo’n 70 MB/s goed. “Dat voldoet aan mijn verwachtingen, al wordt de schijf wel erg warm.” Daarnaast raadt Casper aan om even te kijken naar het programma LaCie Private- Public dat gratis is te downloaden en waarmee een beveiligde partitie kan worden aangemaakt. Casper: “LaCie heeft met de Porsche Design ‘P9227’ Mobile Drive Slim een prachtig product neergezet. Enorm makkelijk in gebruik en helemaal op de toekomst voorbereid met usb-c en encryptie-software.”

Plus & min

+ Fraaie vormgeving en goede prestaties

+ Goede software

+ Inclusief usb-c-naar-usb-a-kabel

- Hogere prijs vergeleken met andere modellen

Seagate Personal Cloud

‘Onmisbaar in een gezin’

In het gezin van Dave van Munster (41) worden veel foto’s gemaakt van de kinderen en leuke dingen die ze samen doen het zou ideaal zijn als dit en ander materiaal centraal kan worden opgeslagen. Met zijn fraaie hoogglans zwarte behuizing is de eerste indruk goed. Dave: “Er is echt over nagedacht, de harde schijven zijn zelfs duidelijk genummerd, handig als je er eens eentje moet vervangen.” De installatie gaat soepel en binnen een half uurtje is de Personal Cloud klaar voor gebruik. “Mijn eerste indruk is erg goed.”

De Seagate Personal Cloud is onmisbaar in een gezin.

De Personal Cloud is direct toegankelijk via het netwerk en meerdere mensen kunnen hun bestanden met een eigen wachtwoord onder hun eigen account plaatsen. Dave: “En ook met mijn smarttv en mijn mediaspeler is de Cloud direct te benaderen en zijn mediabestanden af te spelen.” Buitenshuis gaat dit via de Seagate Media-app voor mobiele apparaten waarmee ook een back-up kan worden gemaakt. Dave: “De Personal Cloud is eigenlijk onmisbaar in een gezin!”

Plus & min

+ Gebruiksvriendelijk en veel mogelijkheden

+ Twee harde schijven en raid-ondersteuning

+ Handig voor back-ups van o.a. mobiel, Dropbox en Google Drive

- Geen timer om apparaat bijvoorbeeld ‘s nachts uit te schakelen

- Persoonlijk map (nog) niet via app benaderbaar

Seagate Ultra Slim Backup Plus

‘Razendsnel meeneemmodel’

Alec van der Linden (19) is student aan de TU Eindhoven en werkt veel met programma’s als Photoshop en Solid Edge en dan is de krappe opslag van zijn notebook vaak een probleem.de compacte. Alec: “De Seagate Ultra Slim is dunner dan ik had verwacht en goed te gebruiken on-the-go.” En het aansluiten? Alec: “Wanneer je de Ultra Slim aansluit, staat er een setup-bestandje op de schijf. Als je dit opstart, wordt er een programma geïnstalleerd waarmee je de Ultra Slim kunt monitoren en beheren.”

De Seagate Ultra Slim Backup Plus is een grote opslag van klein formaat.

Dankzij usb 3.0 gaat het overzetten van bestanden razendsnel. “De kabel is voor gebruik bij een laptop en onderweg prima, maar misschien wel wat kort in combinatie met een desktop. Bovendien beschikt hij niet over rubber voetjes waardoor het schijfje snel over het bureau schuift.” Conclusie: “De Seagate Ultra Slim is een grote opslag van klein formaat. Hij is prima on-the-go te gebruiken en is zelfs in een broekzak mee te nemen.”

Plus & min

+ Klein, licht en stil

+ Snel en veel opslagcapaciteit

- Enigszins korte usb-kabel

Meer weten? Kijk op: www.techpanel.nl