Edwin test de Stereo L van Teufel

Door: Test Panel | 21 september 2017 11:01

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Week 2
  3. Eindconclusie

De luidsprekers staan nu een dikke week in de huiskamer en ze staan er nog steeds mooi bij. Deze review gaat dieper in op een aantal zaken van de Raumfeld Stereo L.

Geluid en bereik

Het geluid van de luidsprekers is nog steeds goed te noemen! Alle soorten muziek klinken vol en vullen de ruimte goed. Doordat je het geluid kunt aanpassen in de app kun je het ook helemaal zetten naar je smaak en de ruimte, passend bij de soort muziek die je draait. Wat ons huidige systeem (Sonos) heeft, is een audiokalibratie via de microfoon van de telefoon. Dat zorgt ervoor dat de luidspreker zich aanpast aan de ruimte waar die staat. Andere versterkers hebben bv een microfoontje om de ruimte zelf te meten. Dat zou nog een mooie toevoeging zijn voor luidsprekers van dit kaliber. Zeker als je deze grootte in huis haalt en je verplaatst ze naar een andere ruimte. Ik heb tijdens de afgelopen week de luidsprekers verplaatst naar een iets kleinere ruimte en dan vullen ze de kamer echt vol met geluid. Het bereik is dan eigenlijk te groot voor de ruimte (4 x 5m).

Wat me opvalt is dat als ze ‘uit’ staan en je via de app een liedje kiest; dat er eerst een dubbele klik door de luidspreker komt; alsof ze ‘aan’ gaan.

Bediening en aansluiting

De app in iOS is mooi en gebruiksvriendelijk vormgegeven. En hij is ook stabiel en is in deze periode niet uitgevallen of vastgelopen. Een handige functie is de ‘geschiedenis’ knop waar je kunt zien welke liedjes of radiostations je geluisterd hebt. Ook heb je een functie ‘persoonlijke trends’ die op basis van je gedraaide nummers een lijst maakt waar je uit kunt kiezen. De knoppen zijn groot genoeg en het zwart-witte ontwerp met oranje-rode accent waardoor je kunt zien dat je op die pagina bent, is mooi en duidelijk. Het geluid komt erg snel nadat je op een liedje hebt geklikt. Via mijn werktelefoon met Android heb ik ook de app gedownload. In de app van Android mis ik de knop ‘muziek’ om meteen in het beginscherm te kunnen kiezen uit de bronnen. In Android heb je wel onderaan in de app de belangrijke informatie over kamer, liedje, play-pauze én volume bij elkaar staan. Met de Android app komt op het home-screen van je telefoon ook een snel-menu te staan waarmee je de muziek kunt bedienen. Met de iOS-app heb je dat niet; wat wel weer jammer is. Het zou fijn zijn als je telefoon uit is en je wilt het volume harder of zachter zetten. Met Android lukt dat wel en met de iOS-app niet. Met meerdere telefoons tegelijkertijd kun je wel leuk een feestje bouwen. Je kiest dan om en om een liedje en die spelen meteen.

Ook heb ik ze op een line-in aangesloten (iMac) om te kijken hoe dat werkte. En daar merkte ik dat er een paar seconden vertraging in zat. Bij filmpjes of muziek via de computer zag je de monden bewegen en hoorde je het geluid pas later. Er zit geen digital audio of HDMI aansluiting op, stel je zou ze op tv willen aansluiten. Ook valt het me deze week pas meer op dat de twee luidsprekers aan elkaar verbonden moeten zijn met een luidsprekerkabel. Dus toen ik ze verplaatste naar de andere kamer had ik ineens een kabel door de kamer liggen. Daar moet je dus rekening mee houden bij aanschaf; dat je de kabel tussen deze twee luidsprekers weg kunt werken.