Een Intel Core-processor voor elke situatie

Door: partner-redactie | 23 september 2019 16:58

Partnerbijdrage

Wat we van een laptop verwachten op het gebied van prestaties is de afgelopen jaren sterk veranderd. We gebruiken onze laptops veel voor dagelijkse taken, die lang niet meer zoveel van de hardware vergen als vroeger. Tegelijkertijd zijn processoren steeds sneller, krachtiger en efficiënter geworden, waardoor ook de allerzwaarste taken geen probleem meer hoeven te zijn. Maar wat voor laptop past nu het beste bij jou?

Er zijn weinig onderdelen in een laptop zo essentieel voor de prestaties als de processor. De processor wordt immers niet voor niets het hart van je computer genoemd, en hoe sneller de processor, hoe meer berekeningen en aansturingen per seconde verwerkt kunnen worden. En dat vertaalt zich weer in hoe snel en krachtig je computer is. Binnen elke generatie Intel-processoren zijn ook weer verschillende categorieën te onderscheiden, waarbij elke categorie precies aansluit bij een specifieke gebruikersbehoefte.

Lichte taken

Als we het hebben over foto en video, dan denken we al snel dat we een loodzware laptop nodig hebben. Gelukkig is dat helemaal niet waar. Immers, soms gebruik je je laptop alleen maar om de beste foto’s uit te zoeken en om wat video’s aan elkaar te knippen. Daarvoor heb je echt geen superkrachtige processor nodig. Hetzelfde geldt voor het bekijken van video’s die je hebt geschoten, zelfs al is dat op 4K, dan nog kun je het prima af met een laptop die voorzien is van een Intel Core i3-processor meer dan voldoende. Deze laptops zijn prima in staat om alle hiervoor genoemde taken uit te voeren, zonder dat je tegen prestatieproblemen aan zult lopen.

Zwaardere fotobewerking

Verlang je iets meer van je laptop, bijvoorbeeld omdat je je foto’s van een flink formaat gedetailleerd wilt bewerken, of omdat je video’s wilt monteren met verschillende kanalen en effecten, dan heb je wel wat meer rekenkracht nodig. In dat geval raden we je een laptop met een Intel Core i5-processor aan. Een goed voorbeeld van een laptop met zo’n processor is de Huawei Matebook D. De krachtige processor in combinatie met 8 gigabyte aan werkgeheugen en een GeForce MX150-videokaart, maken van deze laptop een fijne krachtpatser, waarmee foto en videobewerking geen enkel probleem zijn. Dat is uiteraard ook mede te danken aan het feit dat deze laptop geen harde schijf heeft, maar een 256 GB SSD, waardoor bestanden een stuk sneller verwerkt kunnen worden. Dat, in combinatie met het grote 15-inch IPS-display, maken van deze laptop een krachtige oplossing voor al je audiovisuele behoeften.

Het zware werk

En dan zijn er natuurlijk ook nog situaties waarin je echt alle rekenkracht nodig hebt die je kunt krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je hele zware grafische applicaties wilt draaien, grafisch intensieve games, of RAW-foto’s wilt bewerken of video 4K op meerdere tracks. In deze situaties heb je een processor nodig die hier geen enkele moeite mee heeft, en in dat geval hebben we het over een Intel Core i7-processor. De HP ENVY 13 is een voorbeeld van een laptop met zo’n processor, verpakt in een lekker compact formaat behuizing. Daarmee draag je een laptop bij je die je qua omvang en gewicht nauwelijks opmerkt, maar die heel wat grotere modellen omver weet te blazen als het om prestaties gaat. De laptop heeft 8 GB aan werkgeheugen en een net als de laptop die we eerder noemden een GeForce MX150-videokaart en een 256 GB SSD.

Zoals je ziet is er voor elke gebruikerssituatie wel een laptop die daar perfect bij past. En dat is fijn, want zoals je geen Ferrari koopt om mee naar de supermarkt te rijden en geen Volkswagenbusje om de Formule 1 mee uit te rijden, is het ook niet verstandig om een laptop te kopen die veel meer of minder prestaties levert dan je nodig hebt.