EHBS: Eerste Hulp Bij Smartphone-verlies

Door: partner-redactie | 09 mei 2016 11:17

Partnerbijdrage

Als je pas gaat nadenken over wat je moet doen nadat je je smartphone hebt verloren, dan is het eigenlijk al te laat. Beter is het om het om van te voren goed te weten wat je moet doen bij diefstal of verlies. Op die manier voorkom je dat anderen met je persoonlijke gegevens aan de haal gaan én is de kans dat je mobiel terug krijgt of vindt het grootst. Wij helpen je op weg.

Lees meer over veiligheid & privacy op onze speciale pagina die we maakten in samenwerking met Norton.

Stap 1. Traceer je smartphone

Vrijwel alle moderne smartphones zijn tegenwoordig op afstand te traceren. De ingebouwde GPS wordt dan gebruikt om de locatie door te geven. Heb je een toestel met iOS, log dan in bij iCloud.com en kies voor het onderdeel Zoek iPhone. Blijkt dat het apparaat vlak bij je in de buurt ligt, kies dan voor de optie Speel geluid af zodat je het zich kenbaar maakt.

Bij Android log je via een browser met Google account in Android Apparaatbeheer. Kijk op de kaart waar het toestel zich bevindt en kies desnoods voor Bellen om deze op afstand over te laten gaan.

Android Apparaatbeheer help je je verloren device terug te vinden.

Stap 2. Blokkeer de toegang

Smartphone of tablet niet gevonden? Dan is het handig om er zeker van te zijn dat je de toegang voor anderen blokkeert. Bij Android Apparaatbeheer doe je dit door voor Vergrendelen te kiezen. Je iPad of iPhone kun je op afstand blokkeren door via Zoek iPhone eerst het apparaat op te sporen en daarna te kiezen voor Verloren modus. Geef vervolgens een telefoonnummer in waarop u bent te bereiken. Dit nummer zal op het scherm van de iPad of iPhone worden getoond waardoor de vinder de mogelijkheid heeft om contact op te nemen.

Stap 3. Wis de gegevens

Hebben de inspanningen onder stap 1 en 2 niet tot de gewenste resultaten geleid? Dan kan het goed idee zijn om het verloren mobiele apparaat op afstand te wissen. Bij iOS-apparaten doet u dit door onder Zoek iPhone eerst het apparaat aan te klikken en daarna te kiezen voor Wis iPad of Wis iPhone. Hebt u een Android smartphone of tablet verloren, kies dan onder het Android Apparaatbeheer voor Wissen.

Ook iOS heeft een functie om je kwijtgeraakte iPhone of iPad op te sporen.

Overige tips

Ook gebruikers van een Windows Phone hebben de mogelijkheid om hun toestel op afstand op te sporen en eventueel te wissen. Dat kan worden gedaan door via de browser naar het onderdeel Uw apparaten te gaan. Wie uitgebreidere mogelijkheden wil om zijn of haar toestel te beschermen, kan ook gebruik maken van een beveiligingsapp als Norton Mobile Security waarmee het ook mogelijk wordt om een verloren toestel bijvoorbeeld via een sms te blokkeren.

Tot slot: weet je zeker dat je smartphone gestolen is? Doe dan aangifte bij de politie en neem contact op met je provider om de simkaart te blokkeren.

Meer lezen over veiligheid & privacy? Kijk op norton.reshift.nl