Expert-review: spIDer Connect regelt het hele binnenklimaat

Door: partner-redactie | 26 november 2015 13:30

Partnerbijdrage

Een klokthermostaat zorgt ervoor dat uw huis vanzelf lekker warm is. Helaas is het instellen van dergelijke thermostaten vaak behoorlijk ingewikkeld. Gelukkig zijn er ook slimme thermostaten, zoals deze door ons geteste Itho Daalderop spIDer Connect. Want onnodig stoken, dat is zonde!

Het nadeel van een klokthermostaat is dat het programmeren via een piepklein schermpje ronduit lastig is. Vaak zult u het dus niet aanpassen. En dat terwijl uw leven in de praktijk waarschijnlijk flexibeler is dan het ingestelde klokprogramma. Soms zult u later thuis zijn, ander dagen vroeger, of misschien werkt u een dagje thuis. Deze uitzonderingen zorgen ervoor dat er gestookt wordt wanneer dat niet nodig is. En dat kost geld.

Altijd de juiste temperatuur

Het programmeren van de spIDer Connect is niet lastig, maar juist erg eenvoudig. Dat komt doordat de thermostaat verbonden is met uw thuisnetwerk en internet. In de overzichtelijke web-interface ziet u in één keer de hele week in beeld waarin u met de muis de gewenste temperaturen instelt. In combinatie met de smartphone-app zijn lastminute-aanpassingen snel te maken. Deze aanpassingen gelden alleen voor die dag: het ingestelde klokprogramma hoeft u dus niet opnieuw te programmeren! Hebt u uw smartphone niet bij de hand? Geen probleem: raak het Itho Daalderop-logo op de muurthermostaat aan en op het scherm verschijnt een duidelijke interface waarmee u de temperatuur kunt wijzigen. De muurthermostaat werkt ook als de internetverbinding het even niet doet. Ook fijn om te weten: u hoeft geen abonnement of contract af te sluiten om de spIDer Connect te kunnen gebruiken!

Inzicht in uw energieverbruik

De energiemeter in de meterkast laat uw totaalverbruik zien, maar verder niets. De gateway van de spIDer Connect is verbonden met uw slimme meter die het energieverbruik constant doorgeeft. Met Itho Daalderop kunt u deze gegevens opslaan zodat u achteraf precies kunt zien hoeveel elektriciteit en gas u op een bepaalde dag of zelfs in een bepaald uur hebt gebruikt. Daarnaast kun u een Powerplug kopen, een slimme stekker waarmee u een apparaat als een lamp kunt schakelen of in een klokprogramma zetten, en waarmee u het energieverbruik van dat apparaat apart kunt terugzien. Er zijn ook Powermodules beschikbaar, een DIN Rail oplossing die in de elektrische installatie kunnen worden geplaatst om een complete groep te meten of schakelen. Ideaal om bijvoorbeeld de elektriciteit opwekking van een zonne-energie installatie te meten.

Regelen van de ventilatie

Hebt u een geschikt ventilatiesysteem van Itho Daalderop, dan kunt u ook uw huisventilatie bedienen. Dat gaat via de klimaatthermostaat of via de app. Met de instelbare timerknop kunt u het ventilatiesysteem op hoge snelheid laten draaien. De ventilatie schakelt automatisch terug na het verstrijken van de ingestelde tijd. Net als de verwarming kunt u ook de ventilatie met een klokschema via spIDer-web regelen. Wel zo comfortabel en energiezuinig.

Inzicht in luchtkwaliteit

Hebt u een Itho Daalderop ventilatie-unit met CO2-sensors, dan regelen deze de ventilator automatisch. De sensor meet de hoogte van de CO2-uitstoot en de ventilator verbetert vervolgens de luchtkwaliteit door op een hogere stand te draaien. Met een aangesloten CO2-sensor kunt u op de spIDer-thermostaat en in de app de luchtkwaliteit uitlezen.

Conclusie

Met Itho Daalderops spIDer Connect regelt u heel eenvoudig het complete binnenklimaat van uw huis, van temperatuur tot luchtkwaliteit. Daarbij hebt u ook nog eens gedetailleerd inzicht in uw elektriciteits- en gasverbruik. Zo hebt u alles in huis om uw energierekening zo laag mogelijk te maken zonder comfort te verliezen.

Itho Daalderop spIDer Connect. Prijs: € 299,-

www.ithodaalderop.nl/spider-thermostaat