Fritz!Box 7590: Veelzijdige modemrouter

© PXimport

Fritz!Box 7590: Veelzijdige modemrouter

Geplaatst: 18 mei 2018 - 05:05

Aangepast: 24 november 2022 - 13:08

Partnerredactie

Met de nieuwste telg uit de populaire Fritz!Box-reeks, de 7590, heeft AVM weer een krachtige alleskunner afgeleverd. De router vormt de stabiele basis van je netwerk met krachtige wifi voor alle aangesloten apparaten. Ook zit het apparaat bomvol andere handige functies, onder andere op het gebied van smarthome.

partner

© PXimport

Het groeiende aantal draadloze apparaten in huis, zoals smartphones, tablets, laptops en ook uiteenlopende ‘slimme’ apparaten, vraagt om een krachtig wifi-netwerk. Met een goede reikwijdte, maar ook een hoge snelheid. Al die apparaten verslinden immers bandbreedte. Hoe efficiënt die bandbreedte over gebruikers wordt verdeeld, speelt ook nog een belangrijke rol. Dankzij innovaties brengt de laatste generatie routers op al deze punten verbeteringen. Dat merk je in bijvoorbeeld de AVM Fritz!Box 7590 die we hier als uitgangspunt nemen, geschikt voor een dsl-verbinding (met de hoogst mogelijke downloadsnelheden van het moment!) maar ook voor een kabel- of glasvezelverbinding.

Nieuwe wifi-technologieën

De kwaliteit van het wifi-netwerk valt of staat vaak met de kwaliteit van de router in de meterkast. Als die al wat ouder is, kan een upgrade ervan meer dan ooit de moeite waard zijn. Je profiteert dan immers van recente ontwikkelingen rondom wifi, zoals het openen van de 5GHz-band en de 802.11ac-standaard. Dit maakt veel hogere snelheden mogelijk, onder meer dankzij de antennetechnologie mimo (multiple-input multiple-output). De meeste smartphones, tablets en laptops ondersteunen deze technologieën al. Een relatief nieuwe ontwikkeling is mu-mimo (multi-user mimo) dat je pas sinds een jaar paar in routers terugvindt, en dan vooral de geavanceerdere modellen waaronder de Fritz!Box 7590. Die weet zich vooral met deze eigenschappen van zijn voorgangers als de 7490 te onderscheiden. Kenmerkend voor de techniek is dat routers met meerdere apparaten tegelijk kunnen communiceren, terwijl die voorheen afwisselend werden bediend. Zeker in huishoudens met veel draadloze apparaten merk je het verschil, met hogere downloadsnelheid en betere responsiviteit.

Spring in de mesh-trein

Beperkingen heeft de 5GHz-band zeker ook. Zo gaan signalen moeilijk door muren heen. Zeker in een modern en goed geïsoleerd huis ontkom je er eigenlijk niet aan om op meerdere plaatsen een accesspoint te plaatsen, bijvoorbeeld op elke verdieping. Een belangrijke ontwikkeling zijn de zogenaamde mesh-systemen waarmee je relatief eenvoudig en zonder kabels te trekken een goed dekkend wifi-netwerk opzet. Zulke systemen zijn inmiddels breed beschikbaar, in Computer!Totaal schreven we hier al vaker over. Ook AVM doet mee aan de trend, maar je hoeft er geen compleet systeem voor aan te schaffen. Je kunt met de Fritz!Box 7590 en de laatste software een mesh-netwerk maken samen met bijvoorbeeld een recente Fritz!Wlan-repeater. De router stel je dan als basisstation in, de andere producten gelden als doorgeefluik (repeater). Een apparaat dat verbinding met wifi zoekt, krijgt daarna altijd de beste verbinding. Heb je een oudere 7490 dan kan die óók deel uitmaken van het mesh-netwerk. De mesh-features komen overigens pas binnenkort beschikbaar, maar vind je al wel in de proefversie van Fritz!OS (de besturingssoftware van de Fritz!Box) die je via Fritz!Lab kunt ophalen.

Met de Fritz!Box 7590 kun je een mesh-netwerk opzetten.

© PXimport

Meer dan een basis

De Fritz!Box 7590 geeft je niet alleen een zeer degelijke basis voor je verdere netwerk, met naast wifi natuurlijk ook meerdere gigabit-ethernetpoorten, maar heeft ook net als zijn voorgangers heel veel handige ingebouwde toepassingen. Om te beginnen kun je in Fritz!OS alle denkbare netwerkinstellingen maken. Een mooi voorbeeld is een apart wifi-netwerk voor gasten, met eventueel restricties zoals een beperkte gebruikstijd of beperkte toegang (alleen internet en e-mail). Een andere feature die we er graag uitlichten is telefonie, met naast traditionele telefonie ook voip. AVM blijft hierbij trouw aan de mogelijkheid om naast bijvoorbeeld analoge telefoons en dect-telefoons ook isdn-apparatuur te verbinden. Handig is dat je hierbij gebruik kunt maken van (softwarematige) antwoordapparaten en telefoonboeken. Ongewenste telefoonnummers blokkeer je eenvoudig of dirigeer je direct naar het antwoordapparaat.

Slimme apparaten

Wie zijn huis slimmer wil maken heeft met de Fritz!Box 7590 een mooie basis. Niet alleen vanwege de krachtige wifi, waar je smarthome-apparaten dankbaar gebruik van maken, maar ook dankzij de diverse uitbreidingen van de fabrikant. Een mooi voorbeeld is de slimme contactdoos, de Fritz!Dect 200, die je dankzij de dect-verbinding eenvoudig én veilig kunt aanmelden. Met deze contactdoos kun je een apparaat op afstand aan- of uitzetten, handmatig of volgens een bepaald schema. Dat kan bijvoorbeeld op basis van de dagen van de week, een Google-kalender of de tijdstippen van zonsopkomst en -ondergang. Wat de contactdoos nog praktischer maakt, is dat je hiermee ook het stroomverbruik van het aangesloten apparaat kunt meten en analyseren en de omgevingstemperatuur in de buurt van het apparaat. Dat geeft je nog meer mogelijkheden om slimmer te schakelen. De volgende versie van Fritz!OS belooft op het gebied van smarthome ook nog nieuwe uitbreidingen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten