Gaat de SIM-kaart verdwijnen?

© PXimport

Gaat de SIM-kaart verdwijnen?

Geplaatst: 23 januari 2017 - 11:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:46

Partnerredactie

Zeer lange tijd was de SIM-kaart de enige in zijn soort. Als een koning regeerde hij jarenlang de troon in Smartphoneland. Niets of niemand kon hem wat maken, totdat… hij er een concurrent bij kreeg: de E-SIM. Deze nieuwe versie is op afstand aan te passen, waardoor de traditionele SIM-kaart verleden tijd wordt. Dankzij de nieuwe techniek schakel je razendsnel van provider of krijgt je smartphone in een handomdraai een nieuwe eigenaar. Benieuwd naar de andere voordelen? In dit artikel zetten we alle info voor je op een rijtje.

Embedded op zijn plek

De nieuwe E-SIM is verwerkt ín het toestel. De kaart hoeft dus nooit meer uit het toestel gehaald te worden of op maat geknipt -of verknipt- te worden. Dit neemt voor jou als gebruiker een hoop verwarring en risico weg. De techniek achter dit type SIM zien we al heel lang terug in andere producten. Denk aan boardcomputers in de auto of flitspalen. Sinds kort is hij echter ook te vinden in producten voor de consument, zoals de Gear S2 van Samsung. De E-SIM in deze smartwatch maakt het mogelijk om op afstand te verbinden met je smartphone. Zo wissel je niet alleen eenvoudig informatie uit, je smartwatch lift ook nog eens eenvoudig mee met het abonnement van je toestel. Groot voordeel hiervan is uiteraard dat je geen los abonnement hoeft af te sluiten.

Stel je voor: je draagt je smartwatch bij je, met notificaties en muziek, terwijl je toestel comfortabel thuis op de keukentafel in zijn Motorola Moto Z Play hoesje kan blijven zitten. Ideaal tijdens een avondje uit of het sporten.

Nog meer voordelen

Daarnaast kent een E-SIM een hoop andere voordelen:

- De E-SIM is programmeerbaar, waardoor hij in principe nooit vervangen hoeft te
worden.
- Omdat een E-SIM in je smartphone zit loopt deze minder risico te beschadigen.
- De E-SIM maakt het mogelijk diverse mobiele apparaten aan één abonnement te
koppelen. Geen gedoe meer met meerdere abonnementen.
- Het kleine formaat van de E-SIM maakt het mogelijk om in meerdere apparaten
verwerkt te worden.
- Deze nieuwe versie van de SIM-kaart verbindt vliegensvlug met je nieuwe provider.

Daarnaast schakel je met een E-SIM eenvoudig naar een nieuwe provider of een abonnement. Zo kies je altijd voor een optie die perfect past bij je situatie.

Near Field Communication

Een tweede optie die we steeds meer zien bij SIM-kaarten is NFC. Deze techniek maakt het mogelijk om twee apparaten met elkaar te verbinden en informatie uit te wisselen. We kennen dit al van de OV-chipkaart. Steeds meer providers kiezen voor de NFC-SIM als nieuwe standaard. Op lange termijn zijn de mogelijkheden tenslotte eindeloos. Ook steeds meer bedrijven en winkels zien heil in deze unieke techniek. Dit kan het einde betekenen van spaar- en betaalpasjes. Dit scheelt voor ons als consument een hoop gedoe. Onze overvolle portemonnees en telefoonhoesjes zullen ons dankbaar zijn…

Het enige nadeel van deze ontwikkelingen is dat onze smartphone steeds meer wordt verweven met ons werkelijke leven. We worden steeds afhankelijker van technologie wat vergaande gevolgen zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of onherstelbare schade aan je toestel, waardoor je een hoop gegevens kunt verliezen. Zorg daarom dat belangrijke informatie altijd in de cloud wordt geback-upt en bescherm je kostbare toestel altijd met een stevige Xperia XA Ultra case.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten