Gamelaptop Acer Nitro 5 op de pijnbank

Door: partner-redactie | 20 januari 2020 10:17

Partnerbijdrage

Onlangs gingen vijf kritische testpanelleden met een notebook uit de Acer Nitro 5-serie aan de slag. Zij ontvingen het product thuis en kregen ruim de tijd om hierover een oordeel te vellen. Het testpanel keek onder meer naar de kwaliteit van de behuizing, het scherm en de diverse hardwarecomponenten. Daarnaast speelden ook het gebruiksgemak en de gamemogelijkheden een belangrijke rol.

Partnerbijdrage

De Nitro 5-serie bestaat uit verschillende laptops met één gemeenschappelijke deler: Acer richt zich met deze veelbelovende lijn op gebruikers die naast het verrichten van reguliere computertaken ook weleens een videospelletje spelen. Niet voor niets heeft de behuizing een speels uiterlijk met rode toetsenbordverlichting. Ons testpanel ontving van Acer een instapmodel met AN515-54-57VK als typenummer. De instap-gaminglaptop is verkrijgbaar voor een prijs van €899,00, volgens Acer een scherpe prijzing voor dit segment. Het betreft een handzame machine met een vlotte Intel Core i5-processor en 8 GB werkgeheugen. Voor een correcte weergave van games heeft deze laptop een aparte Nvidia-videokaart. Op papier ziet het er dus allemaal rooskleurig uit, maar hoe hield deze laptop in de praktijk stand?

Prima gameprestaties

De meeste testpanelleden gebruikten de Nitro 5 waar hij voor bedoeld is, namelijk het spelen van games! Zo speelde Sylvia Hegmans met succes het populaire online computerspel Fortnite. De weergave van de netwerkgame leverde geen problemen op. Wel merkte ze dat de temperatuur van de laptop behoorlijk opliep. Testpanellid Richard Nobel durfde het zelfs aan om veeleisende titels als Shadow of the Tomb Raider, Cat Quest II, Portal en Command & Conquer: Red Alert 3 op de betaalbare notebook te installeren. “De spellen zijn prima speelbaar, al maakt de ventilator wel wat herrie bij al dat grafische geweld. Aangezien de laptop geen cd/dvd-station bevat, downloadde ik de spellen via Steam of EA Origin. Dit verliep via het draadloze netwerk lekker vlot.” Ook Wouter Bollen was zeer te spreken over de gameprestaties: “De Nitro 5 is een goede instapper die veel videospellen prima kan verwerken. Hij is snel en ook goed bruikbaar voor andere zaken dan games.”

Heldere monitor

De grote monitor sprong bij het testpanel direct in het oog. Acer koos voor een ips-paneel met een vlotte reactietijd. Deze schermtechniek staat garant voor intense kleuren en goede kijkhoeken, zodat gebruikers de beelden ook vanaf de zijkanten nog duidelijk kunnen zien. Richard omschreef de monitor als volgt: “Het 15,6inch-scherm met full-hd-resolutie geeft een helder beeld en mooie kleurweergave. De matte afwerking vind ik prettig, want in tegenstelling tot de glanzende schermen van veel andere laptops voorkomt het irritante weerspiegelingen.”

Behuizing

Ondanks dat de Nitro 5 bij het testpanel goed in de smaak viel, was er ook een gezamenlijke kritische noot. De behuizing is van kunststof en voelt ietwat goedkoop aan. Op bepaalde plekken kun je de behuizing zelfs een beetje indrukken en sommige testers vrezen dan ook voor een zwakke bouw. In deze prijsklasse, is een kunstof behuizing vaak de standaard die je ziet bij dit soort gamelaptops. Wil men een laptop met aluminium behuizing, dan kom je bijvoorbeeld uit bij de Acer Nitro 7 uit of de Predator line-up. Daarentegen erkende het testpanel ook het voordeel van deze materiaalkeuze. De gamelaptop is namelijk vederlicht en neem je gemakkelijk overal mee naartoe. Het zwarte design met rode accenten omschreven twee testers als ‘stoer’, al merkte een van de reviewers wel op dat de glanzende afwerking gevoelig is voor vingerafdrukken. Voor wat betreft de connectiviteit is er geen reden tot klagen. De testers konden via hdmi bijvoorbeeld een extra scherm aansluiten en via meerdere usb-poorten randapparaten koppelen. Dankzij de aanwezige usb-c-poort is het apparaat toekomstbestendig.

Hoog gebruiksgemak

Een laptop kan nog zoveel interessante functies hebben; een groot gebruiksgemak is een eerste vereiste. Dat zit bij deze Nitro 5 wel goed! Zo waardeerde het testpanel het grote touchpad, waarmee je met twee vingers door lange documenten kunt scrollen. Wel viel het een tester op dat de led-indicatoren van de toetsen Caps Lock en Num Lock ontbreken. In plaats daarvan verschijnt er op het scherm een symbool wanneer je één van deze toetsen indrukt. In de testverslagen kwamen verder het prettige toetsenbord en de snelheid van de laptop naar voren. Naast een goed presterend rekencentrum heeft het systeem een rappe ssd van 512 GB aan boord. Dit betekent dat Windows 10 Home vlot opstart, een eigenschap die bij het testpanel niet onopgemerkt is gebleven. Een puntje van kritiek is de accu, want ondanks een capaciteit van 3580 mAh liep die bij twee testpanelleden snel leeg.

Eindoordeel

Niemand gaf deze Acer Nitro 5 een onvoldoende. Twee panelleden kwamen met een acht zelfs tot een heel mooi eindcijfer, twee reviewers gaven de laptop een zeven, maar tester Hans Loos vond de laptop met een mager zesje maar net voldoende. Zo ervoer hij het als onhandig dat het touchpad niet in het midden is geplaatst en de kunststof behuizing riep bij hem een ‘plasticgevoel’ op. Gelukkig was het gehele panel te spreken over de prima rekenprestaties. Verder waren het haarscherpe ips-paneel en de gunstige game-eigenschappen erg in trek.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Acer.

0 Reactie(s) op: Gamelaptop Acer Nitro 5 op de pijnbank

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.