Hirschmann INCA 1G: Pijlsnel internet via ouderwetse coaxkabels

Door: partner-redactie | 26 november 2019 10:01

Partnerbijdrage

Heb je overal in huis traditionele coaxbekabeling? Laat deze snoertjes dan vooral liggen. Met de juiste hulpmiddelen jaag je namelijk een rap internetsignaal over het bestaande coaxnetwerk. Handig voor wie thuis een stabiele dataverbinding met hoge snelheden wilt realiseren. Stream Netflix of speel online games voortaan in iedere kamer zonder haperingen.

Natuurlijk wil je thuis overal toegang tot internet. Wifi is hiervoor in principe een goede oplossing, al ondervindt menig huiseigenaar problemen met de dekking. De snelheid van wifi valt bovendien vaak tegen en het draadloze signaal conflicteert wellicht ook nog eens met naburige netwerken. Een bekabeld netwerk is stabieler, betrouwbaarder én sneller. Er is alleen wel een nadeel, want de aanleg van meterslange utp-kabel geeft de nodige rompslomp. Het boren van gaten en netjes wegwerken van snoeren blijkt in de praktijk vaak een ingrijpende klus. Toch is de oplossing dichterbij dan je misschien denkt. In veel huizen ligt er al een uitgebreid coaxnetwerk, zodat ieder gezinslid op de slaapkamer televisie kan kijken. Dat komt mooi van pas, want na tussenkomst van de Hirschmann INCA 1G-adapter gebruik je deze witte kabels óók voor internetdoeleinden. Leg op eenvoudige wijze overal in huis een bekabelde netwerkverbinding aan, zonder dat er sprake is van kwaliteitsverlies.

Hoe werkt het?

De INCA 1G is een basisset met twee zogeheten internet over coaxadapters. Iedere adapter bevat drie aansluitingen, namelijk twee coaxpoorten en een ethernetaansluiting. De eerste adapter koppel je met een utp-kabel aan de modem-routercombinatie en

met een coaxkabel aan het abonnee-overnamepunt waar het coaxsignaal de woning binnenkomt. De derde aansluiting gebruik je om het lokale coaxnetwerk met de adapter te verbinden. Op deze manier transporteren de coaxkabels naast televisie ook internet. De tweede adapter koppel je aan een willekeurige wandcontactdoos in huis. De vrije ethernetpoort op de adapter gebruik je om een netwerkapparaat aan te sluiten, bijvoorbeeld een pc, laptop, mediaspeler of gameconsole. Wees overigens niet bang dat je de coaxaansluiting van de wandcontactdoos nu kwijt bent aan de INCA 1G-adapter. De behuizing bevat namelijk nog een vrije coaxpoort waarop je de televisie kunt aansluiten. Dankzij deze gebruiksvriendelijke oplossing komen televisie en internet voortaan via een enkele kabel je (slaap)kamer binnen. Beide adapters vereisen overigens wel voeding. Hiervoor levert Hirschmann twee micro-usb-kabels mee. Prik de usb-kabel voor de stroomvoorziening bijvoorbeeld in een computer of gebruik hiervoor een los verkrijgbare usb-voedingsadapter.

Digitale snelweg

Coaxkabels bieden genoeg capaciteit voor de aanleg van een rap datanetwerk. Sterker nog, dankzij het gebruik van de INCA 1G-adapters leg je eenvoudig gigabit-ethernet aan. De bandbreedte bedraagt hiervan maximaal 1 Gbit/s. Zo geniet je overal in huis van een hoge downloadsnelheid, mits je bij de internetprovider een behoorlijke breedbandverbinding afneemt. Gunstig voor wie weleens een filmpje via downloadnetwerken als usenet of bittorrent binnenhaalt. Vergeleken met wifi is de wachttijd namelijk veel korter. Ook voor de weergave van haarscherpe Netflix-streams en het spelen van netwerkgames heeft een snelle bekabelde internetverbinding meerwaarde. Waar bij gebruik van wifi een netwerkgame nog weleens vastloopt, heb je bij een bekabelde ethernetaansluiting geen last van dit euvel.

Uitbreidbaar datanetwerk

Dankzij de INCA 1G-adapters vormen coaxkabels een laagdrempelig alternatief voor dure utp-bekabeling. In totaal kun je maximaal zestien adapters binnen een het INCA-systeem gebruiken. Goed om te weten is dat de INCA 1G compatibel is met diverse andere internet over coaxadapapters van Hirschmann, zoals alle producten uit de MoCa-lijn. Een voordeel, want je breidt het aantal vaste netwerkaansluitingen via coaxbekabeling in huis dus gemakkelijk uit. INCA 1G-adapters zijn plug-and-play. Ze werken na aansluiting tenslotte meteen. Aan de hand van indicatielampjes onder de ethernetpoort controleer je of er een correcte dataverbinding beschikbaar is. De montage van een adapter heeft verder weinig om het lijf. Na het aansluiten van de juiste coax- en utp-kabels bevestig je de metalen behuizing via een enkele schroef aan de muur.

Getest door het Kieskeurig-testpanel

In de maand oktober is het Kieskeurig-testpanel twee weken aan de slag gegaan met de INCA 1G van Hirschmann. Het testpanel heeft de INCA 1G beoordeeld met een 7,9.

Benieuwd naar de eerste reacties van de testers en de voor- en nadelen van de INCA 1G? Lees hier alle reviews!

Stabiel coaxsignaal

Hoe meer splitters, connectoren en meters kabel een coaxnetwerk bevat, hoe meer demping van het signaal er in de regel optreedt. Voor een snelle internetverbinding met INCA 1G-adapters is het belangrijk om dit verlies zoveel mogelijk te beperken. Het helpt nogal door coaxaccessoires van hoge kwaliteit te gebruiken. Verder geef je het coaxnetwerk zo nodig een flinke boost door het signaal te versterken. Hirschmann levert hiervoor bijvoorbeeld de HMV 41-antenneversterker. Deze inhuis versterker kan ook geleverd worden als set met een gigabit plug-in adapter voor internet over coax.