Hoe veilig is Windows Defender?

Door: partner-redactie | 19 september 2016 10:40

Partnerbijdrage

Windows Defender (vroeger Security Essentials genoemd) is de virusbescherming die Microsoft standaard levert voor Windows. De grote vraag is echter, hoe veilig is de bescherming van Microsoft?

Gelukkig weten we intussen allemaal dat een Windows-pc niet zonder virusbescherming kan. Ook Microsoft leerde deze les en biedt vanaf 2009 de virusscanner Security Essentials aan, later Windows Defender. Vanaf Windows 8 staat Microsoft’s antivirus standaard geïnstalleerd en in Windows 10 is deze niet meer uit te schakelen tenzij je een ander antivirusprogramma installeert.

Het is geen verkeerd besluit geweest van Microsoft om Defender standaard actief te houden, Windows blijft namelijk bijzonder vatbaar voor malware. Door fouten in het besturingssysteem, of in andere software zoals browsers. Het doel van malware is echter wel behoorlijk veranderd: geld verdienen. Dat kan vrij direct zijn in de vorm van ransomware en cryptomalware, maar ook subtiel. Door je pc in een botnet op te nemen of op de achtergrond stiekem gegevens te kapen zoals betaalinformatie, mailadressen en andere persoonsgegevens. In dat soort gevallen is het voor de virusmaker van vitaal belang dat de malware ongemerkt op je systeem blijft staan. Het argument ‘ik merk er niks van, dus heb nooit last van virussen’ is daarom ook niet van toepassing.

Microsoft is echter niet de enige aanbieder van virusbescherming voor Windows. Er zijn talloze andere aanbieders van gratis én betaalde antivirus. Denk aan Bitdefender, Norton, Kasperky en Gdata, of aanbieders van andere gratis varianten zoals AVG, Avast! en Avira.

Labs

Verschillende onafhankelijke laboratoria testen virusscanners op hun effectiviteit. Hoe zijn ze in staat virussen te identificeren? Kunnen ze de malware goed verwijderen? AV-Test en AV-Comparatives zijn twee van dit soort laboratoria. AV-Test beoordeelt op beveiliging, prestaties en usability. Terwijl bij AV-Comparatives de Real World Protection Test het waardevolst is.

Opvallend is dat Windows Defender in beide tests het slechtst scoort. Bij AV-Test krijgt hij een score van drie op een schaal van vijf, terwijl bij AV-Comparatives zo’n 96% van alle malware wordt tegengehouden. Dat is geen slechte score, maar ook geen goede. Veel antivirustesters zien Windows Defender dan ook als prima basisbescherming, maar wel een soort nullijn.

Maximale score

Beide labs nemen zo’n twintig antivirusprogramma’s onder de loep, maar er zijn er slechts twee die in beide tests de maximale score halen: Bitdefender en F-Secure. Beide bieden betaalde malwarebescherming aan. Wil je liever gratis virusbescherming houden, dan komt Avira goed uit de test.