HUAWEI MateBook 13: Zo compact kan kracht zijn

Door: partner-redactie | 15 februari 2019 08:43

Partnerbijdrage

Wanneer we het hebben over een krachtige, veelzijdige laptop, denken we doorgaans nog steeds aan een groot en zwaar model, met een prijskaartje waarvoor je nog net geen tweede hypotheek hoeft af te sluiten. Dat dit beeld allang niet meer realistisch is, bewijst Huawei, met de MateBook 13.

partner

Wat als eerste opvalt wanneer je deze laptop bekijkt, is hoe ongelooflijk compact de fabrikant dit model heeft weten te maken. De laptop heeft een display van 13 inch, maar de bezel (oftewel de rand om het display heen) is zo ongelooflijk dun dat de gehele laptop een afmeting heeft die kleiner is dan een vel A4-papier. Met een dikte van slechts 14,9 millimeter, weegt de laptop dan ook maar 1,3 kilo, en dat is natuurlijk ideaal. Wanneer je veel onderweg bent met je laptop wil je immers het liefst een compact apparaat dat niet teveel weegt, en daar voldoet deze MateBook 13 volledig aan. De grote vraag is natuurlijk, kun je er ook echt wat mee?

Uitstekend display

We zullen direct toegeven dat niets zo prettig werkt als een groot scherm voor je neus, maar zoals eerder aangegeven is de keerzijde daarvan dat je een grote en zware laptop mee moet zeulen. De MateBook 13 heeft de perfecte gulden middenweg gekozen tussen formaat en praktisch, met het 13-inch display dat dankzij de dunne bezel vrijwel het volledige oppervlak gebruikt en daardoor direct groter aanvoelt. De inhoud van het scherm wordt weergegeven met een resolutie van 2160 x 1440, oftewel 2K. Dat is meer dan voldoende om naast eventueel werk, ook films en series op uitstekende kwaliteit te bekijken. Het krasbestendige IPS-display zorgt er met een schermcontract van 1000:1 voor dat je in alle omstandigheden prima beeld hebt, óók buiten in de zon. De I7-versie van deze laptop beschikt daarnaast over een aanraakscherm, voor iedereen die het fijner vindt om de laptop rechtstreeks op het scherm te verdienen.

Krachtig

Waar de MateBook 13 echter vooral in uitblinkt, overigens net als z’n voorgangers, is de kracht onder de motorkap. We hadden het al even over twee versies, een versie met een Intel Core i5-processor en een versie met de extra krachtige Intel Core i7-processor. Beide versies hebben daarnaast 8 GB geheugen aan boord én een ingebouwde Intel HD Graphics 620-grafische kaart, waardoor je van deze laptops heel wat mag verwachten qua prestaties. Het zijn tot slot de hoogwaardige extra’s die Huawei in deze laptop heeft ingebouwd die het plaatje helemaal afmaken. Zo ondersteunt de MateBook 13 NFC, Bluetooth 5.0 en bevat de laptop een vingerafdruksensor om extra eenvoudig mee in te loggen.

Pre-orderaanbieding

Wat ons betreft zijn er meer dan genoeg redenen om één van de MateBook 13-modellen te bestellen, maar Huawei heeft tijdelijk een aanbieding om het nog interessanter te maken. De laptop verschijnt op 25 februari en wordt geleverd met, onder andere, een Huawei Mate-dock en een usb type-c, kabel. Bestel je deze laptop echter in de pre-order tussen 11 februari en 24 februari, dan krijg je daarnaast een Huawei Mate 20 Lite smartphone met 64GB geheugen ter waarde van 299 euro helemaal gratis.