In 5 stappen naar een slim en veilig huis

Door: partner-redactie | 01 februari 2017 11:04

Partnerbijdrage

Het wordt dankzij het Internet of Things (IoT) steeds normaler om al je apparaten in en rondom huis op een slimme manier op afstand te bedienen. Zo verhoog je het comfort en verlaag je tegelijkertijd de energiekosten. Maar hoe voorkom je dat hackers je slimme thermosstaat opschroeven naar 37 graden of de garagedeur openen? Met de volgende 5 stappen zorg je ervoor dat ook de beveiliging in orde is.

Stap 1 – Beveilig je thuisnetwerk

Dat jij je apparaten buitenshuis kan bedienen, betekent dat iemand anders dat ook kan of hiertoe een poging kan ondernemen. De beveiliging van je thuisnetwerk is essentieel, zeker omdat het aantal apparaten de komende jaren flink zal toenemen.

Je router is in deze keten de belangrijkste schakel en bepaalt uiteindelijk wie er wel of niet toegang krijgt tot de slimme apparaten in huis én je thuisnetwerk. Kies dan ook voor een router die niet alleen je thuisnetwerk optimaal beveiligt maar ook klaar is voor het Internet of Things, zoals de nieuwe Norton Core. Deze is speciaal ontwikkeld voor ‘connected homes’ en filtert al het verkeer.

Stap 2 – Kies veilige wachtwoorden en pincodes

Bij veel slimme apparaten is het met de beveiliging niet altijd even goed geregeld. Wachtwoorden zijn standaard uitgeschakeld, standaard pincodes laten zich makkelijk raden en https-encryptie is niet geactiveerd.

Check van al je slimme apparaten in huis of de beveiliging in orde is en pas makkelijk te raden aanmeldgegevens zo snel mogelijk aan. Veel hackers gebruiken lijsten met standaard wachtwoorden en zullen na een aantal mislukte pogingen al snel op zoek gaan naar een woning waar de boel minder goed op orde is.

Stap 3 – Wees kritisch met slimme apparaten

Er wordt ontzettend veel IoT- apparatuur aangeboden waarmee je je huis kunt automatiseren, maar de kwaliteit loopt erg uiteen. Maak daarom van tevoren eerst een plan van wat je zou willen en check bij de diverse aanbieders hoe het met beveiliging en ondersteuning is gesteld. Maak pas daarna een keuze. Zo voorkom je dat straks de hele wereld kan meegenieten van je camera in huis.

Stap 4 – Gebruik beveiligingssoftware

Je slimme huis bedien je via een app of de browser op afstand. Doe je dit met een apparaat dat is besmet met malware of een virus, dan is er een grote kans dat je inloggegevens kunnen worden onderschept. Een complete beveiligingsoplossing zoals Norton Security Premium waarmee je notebook, pc, smartphone en tablet beschermd is onmisbaar.

Stap 5 – Onderhoud je smart home

Denk niet dat wanneer alles in je slimme huis goed werkt, je achterover kunt leunen. Hackers en criminelen worden steeds slimmer. Naast je computer, laptop en mobiele apparaten dien je ook regelmatig te checken of er nieuwe updates en patches verschenen zijn waarmee je je de verschillende apparaten van je slimme huis up-to-date houdt. Zo zorg je er ook in de toekomst voor dat alleen de juiste personen toegang hebben tot je slimme huis.

Meer weten over veilig online netwerken? Je leest het in het dossier 'Netwerken'.

0 Reactie(s) op: In 5 stappen naar een slim en veilig huis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.