iPhone Xr versus iPhone 8: dit zijn de verschillen

Door: partner-redactie | 14 september 2018 12:53

Partnerbijdrage

Overweeg je de aanschaf van de nieuwe iPhone Xr die wordt gezien als de opvolger van iPhone 8 en wil je weten wat de verschillen zijn? Lees dan verder. De belangrijkste vernieuwingen hebben we voor je op een rijtje gezet.

De nieuwe iPhone Xr wordt als Apple’s nieuwe instapmodel gezien. Maar is het toestel een waardige opvolger van de vorige ‘instapper’, de iPhone 8? En op welke vlakken komen de specificaties van deze toestellen overeen of verschillen ze? We nemen de belangrijkste punten met je door.

Uiterlijk

Wat betreft de behuizing zijn de verschillen tussen de toestellen groot. De iPhone Xr is duidelijk een stuk groter en de thuisknop met fingerprint scanner is verdwenen en het scherm loopt nu helemaal door tot aan de rand; net als de iPhone X. Beide toestellen hebben een glazen achterkant en een fraai afgewerkte metalen rand.

Het grotere formaat resulteert ten opzichte van de iPhone 8 ook in een hoger gewicht want met net geen 200 gram is de iPhone Xr zo’n 50 gram zwaarder. Waar je bij de iPhone 8 kon kiezen uit 4 kleuren is dit bij de iPhone Xr uitgebreid tot maar liefst 6. Al met al zijn we erg te spreken over het nieuwe uiterlijk en Apple neemt met de Xr afscheid van het inmiddels gedateerde en veelvuldig gekopieerde oude ontwerp.

Scherm

De grotere behuizing van iPhone Xr heeft ervoor gezorgd dat het scherm is meegegroeid van 4,7 naar maar liefst 6,1 inch. Het aantal pixels ging van 750 x 1334 naar 828 x 1792 waarmee echter het aantal pixels per inch gelijk is gebleven.

Het ‘langere’ scherm zorgt voor een andere verhouding. Was dit bij de iPhone 8 16:9, bij de iPhone Xr bedraagt de beeldratio 19,5:9. Het gaat in beide gevallen om een Liquid Retina LCD-scherm; dit in tegenstelling tot de iPhone Xs en Xs Max die een Super Retina OLED hebben.

Rekenkracht

Wat betreft rekenprestaties ga je er met de Xr ten opzichte van de 8 flink op vooruit. Waar de iPhone 8 het met Bionic A11 moet doen, heeft de Xr de nieuwere en zuinigere Bionic A12. De CPU’s van beide chips beschikken weliswaar over 6 cores, die van de A12 kunnen zo’n 15% sneller hun werk doen. De grafische prestaties van de A12 liggen zelfs zo’n 50% hoger.

Wat betreft besturingssysteem zul je op korte termijn geen grote verschillen zien. De Xr heeft al het nieuwe iOS 12 aan boord. Deze versie van iOS komt ook beschikbaar voor de iPhone 8.

Camera

Zowel de iPhone 8 als de iPhone Xr hebben aan de achterzijde een 12 megapixel f/1.8 camera met een enkele lens die voorzien is van optische beeldstabilisatie. Wel zijn er een aantal verbeteringen aangebracht bij de Xr waardoor o.a. de True Tone flitser beter zijn werk doet. Ook is het mogelijk om de achtergrond van een opname de vervagen en ondersteunt de Xr Smart HDR waarmee foto’s beter worden.

Aan de voorzijde hebben beide modellen een 7 megapixel f/2.2 camera. De camera van de Xr heeft echter TrueDepth voor gezichtsherkenning en het verbeteren van selfies.

Accu

Het is niet precies duidelijk of en hoe de accu’s in beide toestellen wat betreft grootte van elkaar verschillen. Wel is het zo dat de iPhone Xr het tot zo’n anderhalf uur langer uithoudt met een volle lading dan de iPhone 8. Dat is zonder meer een welkome verlenging en garandeert dat je in de meeste gevallen probleemloos en zonder bijladen de dag zult doorkomen.

0 Reactie(s) op: iPhone Xr versus iPhone 8: dit zijn de verschillen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.