Ledlampen: slimme verlichting hoeft niet duur te zijn

© PXimport

Ledlampen: slimme verlichting hoeft niet duur te zijn

Geplaatst: 13 april 2017 - 05:28

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Partnerredactie

Tegenwoordig hoef je niet meer van de bank af te komen om de verlichting in huis aan of uit te zetten. Maar wat voor keuzes heb je als het gaat om slimme verlichting?

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

De industrie rondom verlichting is behoorlijk aan het evolueren. Ledverlichting is alweer een slagje zuiniger en duurzamer dan de spaarlamp, die op zijn beurt natuurlijk al een grote vooruitgang was ten opzichte van de gloeilamp.

Hoewel sommige mensen hun neus ophalen voor ledverlichting omdat ze de lichtkleur niet 'warm' genoeg vinden, is er wel veel ontwikkeling in deze lampsoort. Door de lampen te voorzien van een draadloze verbinding (denk aan bluetooth of wifi) zijn ze te automatiseren, te koppelen aan andere verbonden apparaten in huis of op afstand te bedienen.

Verschillen tussen ledlampen

Er zijn nogal wat verschillen tussen de ledlampen onderling, bijvoorbeeld wanneer je kijkt naar het type aansluiting. Zo bestaan er lampen met een grote of juist kleine fitting en moet je je een weg zien te vinden door een jungle van typenummers als E27 of E14. Dit lijkt echter moeilijker dan het daadwerkelijk is: neem gewoonweg goed de lamp die je wilt vervangen onder de loep om erachter te komen welk typenummer en fitting je moet hebben.

Ook zijn er verschillen merkbaar in de lichtopbrengst en lichtkleur van een lamp, die worden aangeduid met de lumen- en Kelvin-waarde. Heb je een lamp met een hoge Kelvin-waarde, dan is de kleur van het licht bijvoorbeeld koeler.

Draadloze verbinding

Omdat ledverlichting een stuk langer meegaat dan gloei- en spaarlampen is het de investering waard om naar verlichting te kijken die je via wifi of bluetooth verbindt. Niet alleen is het voor de knutselaar een leuk project om de lampen te koppelen met allerlei diensten (bijvoorbeeld een keertje te laten knipperen als er een Facebook-melding binnenkomt), het biedt meer comfort door de verlichting te automatiseren en te bedienen met een app.

Voor een paar euro heb je een ledlamp, maar wil je een verbonden variant, dan betaal je nu nog iets meer. De verwachting is echter dat de prijs voor simpele peertjes die met een app aan en uit te zetten zijn al op korte termijn verder zullen dalen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten