Lego voor grote mensen

Door: partner-redactie | 17 mei 2017 13:41

Partnerbijdrage

Het samenstellen van je eigen computer is niet meer alleen voor de ervaren techneut. Fabrikant Cooler Master maakt het toegankelijk zodat jong én oud tegenwoordig simpel zelf aan de slag kan. Computer!Totaal-lezers Otto en Youri, vader en zoon, namen de proef op de som op het hoofdkantoor van Cooler Master in Eindhoven.

“Computers bouwen is Lego voor grote mensen”, legt Tim uit aan zijn leerlingen. Otto en Youri staan intussen tegenover elkaar aan een grote tafel en zijn druk in de weer met kabels, schroeven en dure hardware. De vader en zoon zijn helemaal uit Sint Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen gekomen voor een Masterclass pc-bouwen, op uitnodiging van Cooler Master. In een paar uur tijd zetten de twee zelf een pc in elkaar, onder het toeziend oog van hardwareliefhebber en motorracefanaat Tim.

Otto werkt als systeembeheerder, programmeert en is enthousiast over de mogelijkheden van Raspberry Pi. Ook al is Otto duidelijk thuis in computers, het is al een poos geleden sinds hij voor het laatst zelf een pc in elkaar heeft gezet. Is dat vroeger wel eens bij hem misgegaan? “O, ja”, antwoordt de vader, zijn schouders ophalend. Otto komt echter niet voor zichzelf, maar vooral voor zijn zoon. Nu hij er toch is, maakt de systeembeheerder graag van de gelegenheid gebruik om een zakelijke pc in elkaar te zetten.

Youri zit midden in de voorbereidingen voor zijn Havo-examens en wil graag de ict in, maar moet toegeven dat hij nog nooit met het binnenste van een pc heeft gewerkt. Nu speelt hij vooral veel Minecraft en Call of Duty: Black Ops op zijn laptop. Youri staat vandaag voor de opgave om de pc met slechts één hand te assembleren, want na een onfortuinlijk springkussenincident zit zijn linkerarm in het gips. Zijn pc wordt een stuk krachtiger, met een AMD Zen-processor, een MSI Gaming X GeForce GTX 1070-videokaart en een X370 Gaming Pro Carbon-moederbord van hetzelfde merk. “Daar zal Minecraft wel op draaien”, lacht Youri.

Aan de slag

Voordat de twee aan de slag gaan, stelt Tim voor om de essentiële hardware eerst op een testbank te monteren. Als de hardware onverhoopt niet werkt, hoeven ze niet het geheel weer uit een kast te tillen. Otto drukt het moederbord vast met het voorzichtige vertrouwen van iemand die na jaren weer op de fiets stapt. Youri kijkt nog even de kat uit de boom, maar op aanwijzing van Tim legt hij de processor in de socket en duwt met wat moeite de beugel op zijn plek.

Otto kijkt zijn ogen uit bij het uitpakken van de waterkoeling voor Youri’s pc: “Zo, da’s een heel bouwpakket!”. Het vastklikken van werkgeheugen lukt Youri nog wel met een enkele hand, maar hier moet hij het overlaten aan Tim, die onder de naam MSSH regelmatig op Twitch streamt. Tim raadt aan om niet meer dan een doperwtje aan koelpasta op de processor te doen. “Even ronddraaien, dan verspreidt de koelpasta zich. Haal er maar af. Mwa, daar kan nog wel iets bij.” Ook Otto monteert een waterkoeling op zijn werk-pc. Deze Masterliquid Maker 92 is ontworpen voor kleine pc’s en plaatst de radiator direct boven de processor, maar kan gekanteld worden voor de beste airflow.

Nadat Tim laat zien hoe je de waterkoeling aansluit op het moederbord, is het tijd voor de voeding. De grote, brede aansluiting op het moederbord is nogal intimiderend, maar de leermeester stelt zijn leerling gerust: “Geen zorgen als je die erin steekt. Dat wiebelt, dat buigt, maar dat is normaal”. Na een korte uitleg weten Otto en Youri nu ook wat het verschil is tussen een modulaire en semi-modulaire voeding.

Voor je het weet zit de videokaart in de pci-e-aansluiting en de monitor kan nu aangesloten worden om de pc te testen. Ook Otto weet wel raad met de gpu en zet als eerste de pc aan. In eerste instantie komt er geen beeld, maar het aandrukken van een rebels ram-reepje verhelpt het probleem. Ook bij Youri blijft de monitor op zwart staan. Na inspectie van de kabels besluit Tim om de cmos te legen en houdt de kop van een schroevendraaier tegen een paar pinnetjes op het moederbord aan. Met grote ogen kijken Otto en Youri toe, maar Tim verwijst de twee geruststellend door naar de handleiding van het moederbord.

GTX 1070

Nu de pc’s klaar zijn, mogen de constructies van de testbank af en in een Cooler Master Maker 5t-kast. Tim wijst aan waar de stand-off-schroeven moeten voor een atx-moederbord. Hij geeft gelijk wat tips voor kabelmanagement: “Steek ik hem hier door, terug naar jou en dan kun jij hem er in steken. Daar klikt hij al, super!”. Voor de GTX 1070 heeft Cooler Master, vanuit de filosofie ‘Make it Yours’, een beugel klaarliggen om de videokaart te ondersteunen. De aansluitingen voor het voorpaneel zijn een gepriegel, maar daarna is de klus geklaard.

“Wist je dat computers op rook draaien? Als het eruit komt, doen ze het niet meer”, knipoogt Tim bij het aanzetten van de pc’s. De rook blijft op zijn plek, want de lampjes knipperen zoals ze horen te knipperen en de monitors geven beeld. En kunnen de heren het nu zelf? Youri blijft bescheiden: “Misschien, als ik het met twee handen doe”. Otto vat zijn ervaring goed samen: “Vroeger moest je er veel kennis van hebben om het tot een goed eind te brengen. Dit viel wel mee”.