Mesh voor de echte datavreter

Door: partner-redactie | 12 augustus 2019 11:56

Partnerbijdrage

Je wilt goede kwaliteit wifi in huis: een goed bereik en natuurlijk met goede snelheden. Moderne routers zijn sneller dan ooit, maar in verband met moderne streamingdiensten en een toenemend aantal draadloze devices in huis ligt onze lat voor goede wifi ook behoorlijk hoog. Eén ding is zeker: een enkele stevige router in huis is veelal niet meer genoeg om overal in huis hoge snelheden te halen.

Wat is Mesh WiFi?

De moderne oplossing voor onze uitdaging is een mesh-netwerk. Dat is een netwerk bestaande uit meerdere nodes – ook wel access points of toegangspunten genoemd – verspreid door het huis. Mesh-netwerken lossen meerdere problemen tegelijk op: ze vergroten het bereik van je netwerk aanzienlijk én ze zorgen voor hogere snelheden in alle uithoeken van je huis.

In tegenstelling tot oudere technieken zoals repeaters zijn mesh-oplossingen sneller en stabieler. Bovendien krijg je één netwerk in huis waardoor je vrij door het huis kunt bewegen zonder onderbrekingen in de datastream. Geen stotterende Netflix-film, geen onderbreking van je voip-gesprek, en niet onnodig wachten tot je telefoon van het ene netwerk tot het andere overgaat. In tegenstelling tot traditionele access points hoef je ook geen kabels in huis te trekken.

Verschillende soorten Mesh

Mesh-systemen komen in verschillende soorten en maten. Instappers zijn vaak zogeheten dual-band-oplossingen, die hebben twee netwerken aan boord: 2,4 GHz en 5 GHz, net als een router. En net als bij een router maken je devices daar verbinding mee, maar een mesh-node moet diezelfde netwerken ook gebruiken om data tussen de nodes onderling over te brengen. Zo krijg je weliswaar een groter bereik, maar mis je de capaciteit voor veeleisender gebruikers.

Een betere oplossing dan dual-band is tri-band, en voor een actief internettend gezien of een technologieliefhebber is dat echt aan te raden. Mesh-oplossingen met tri-band, zoals de AVM FRITZ! Repeater 3000, hebben een extra 5GHz-netwerk aan boord die als enige taak heeft de data tussen de nodes over te brengen. De overige twee netwerken blijven zo volledig vrij om met je devices te communiceren. Als gevolg daarvan heb je een snellere verbinding, en één die ook veel sneller blijft zodra meerdere draadloze apparaten fanatiek aan het downloaden of uploaden gaan.

Gebruiksvriendelijkheid ten koste van features?

Mesh-producten worden ook ontwikkeld met gebruiksvriendelijkheid in het achterhoofd. De installatie van een traditionele router vereist vaak de nodige kennis over ip-adressen, maar een mesh-netwerk opzetten vereist weinig kennis en moderne mesh-oplossingen zoals de FRITZ!Repeater 3000 kun je zelfs met een druk op de knop installeren.

Een groot nadeel van veel moderne mesh-oplossingen is dat geavanceerde features vaak achterwege worden gelaten door de fabrikant, onder het nom van gebruiksvriendelijkheid. Dergelijke oplossingen met beperkte features zijn in dat geval geen goed alternatief voor veeleisende consumenten en prosumers die meer willen dan louter een groot bereik.

AVM staat met zijn FRITZ!Box-routers juist bekend om de extreem uitgebreide featureset van de FRITZ!OS-routersoftware, denk aan vpn- en nas-functionaliteit, uitgebreide opties voor ouders, port forwarding en dynamic dns. Ook de mogelijkheid om die instellingen niet alleen via een app te kunnen beheren maar ook via een webinterface is cruciaal voor de veeleisende gebruiker. Ook dat zien we in veel andere mesh-oplossingen niet terug.

Het beste van beide werelden

De ideale middenweg voor die echt veeleisende gebruiker is dus niet om alle bestaande hardware af te schrijven en een nieuwe mesh-kit te kopen, maar om op je bestaande router door te bouwen met een mesh-uitbreiding. Zo behoud je de geavanceerde router-features met alle voordelen van dien, maar profiteer je toch van het extra bereik en de hogere snelheden van mesh-wifi die onmisbaar zijn in een moderne woning. Een enkele of meerdere FRITZ!Repeater 3000’s in combinatie met een geavanceerde FRITZ!Box brengt je zo het beste van beide werelden: alle denkbare features, en toch de voordelen van een groot bereik en hoge snelheden.

Over de AVM FRITZ!Repeater 3000

AVM’s nieuwe FRITZ!Repeater 3000 is een high-end, tri-band mesh-uitbreiding voor je FRITZ!Box router. Ideaal om het bereik in huis te vergroten en hoge snelheden te behalen. Met een 2,4GHz-netwerk en twee 5GHz-netwerken (4x4 en 2x2), waarvan één daarvan bestemd als dedicated backhaul, behoort hij tot de krachtigste oplossingen op de markt. 

Dankzij wps-installatie is hij met één druk op de knop te installeren, en met zijn meerkleurige led is het kinderspel de ideale locatie in huis te vinden voor een optimale prestatie. De FRITZ!Repeater 3000 biedt tevens twee gigabit lan-poorten om twee apparaten bekabeld op aan te sluiten, en is eventueel compatible met routers van andere merken als tri-band repeater.