Met een veilig gevoel op reis

Door: partner-redactie | 15 juni 2018 09:06

Partnerbijdrage

Klaar voor de zomervakantie? Inbrekers in ieder geval wel. Gelukkig bestaan er tegenwoordig slimme alarmvoorzieningen die je in een handomdraai kunt installeren, zodat je met een veilig gevoel op reis kunt. Een mooi voorbeeld is het pakket Somfy Home Alarm dat we hier nader uitlichten. Geholpen door sensoren detecteert het systeem inbraakpogingen, maar het is ook slim genoeg om te herkennen wanneer je zelf thuis komt of je huisdier in de weg loopt. Meldingen ontvang je gewoon op de smartphone die je toch al bij je hebt.

Het beveiligen van je huis is makkelijker dan je misschien denkt en het hoeft ook geen zeeën van tijd te kosten. Een plug & play alarmsysteem zoals Somfy Protect Home Alarm is binnen 10 minuten geïnstalleerd. Zo houd je tijd over om je vakantie voor te bereiden en kun je toch met een gerust gevoel op pad. Het pakket biedt alles wat je nodig hebt voor een basisbescherming. Het systeem werkt naadloos samen met de Somfy Protect-app op je smartphone zodat je overal op de hoogte blijft, ook als je ergens in een hangmat bungelt. Diezelfde app helpt je trouwens ook al bij de installatie. We laten zien welke stappen nodig zijn om het systeem in gebruik te nemen.

Somfy Protect-app

De installatie begint op de smartphone: haal via Google Play (Android) of de App Store (iPhone) de Somfy Protect-app op. Die stap verwacht je misschien op het einde, maar er is een goede reden voor. De app gidst je namelijk door de installatie. Start de app, maak een account aan als je dit nog niet eerder hebt gedaan en kies in de app voor de installatie van Home Alarm. Je krijgt nu uitleg over het plaatsen van de zogenaamde Link. Dit ronde kastje is het hart van het systeem, je zou dit het basisstation kunnen noemen. Een mooie feature is dat gebruikers die binnenkomen automatisch worden herkend dankzij de badge die ze bij zich dragen, bijvoorbeeld aan een sleutelbos. Er zijn twee badges bijgeleverd (ook wel Key-Fobs genoemd). De Link steek je bij voorkeur dicht bij de voordeur in een stopcontact, binnen bereik van wifi. Als de stroom uitvalt zal het apparaatje nog zo’n 6 uur op noodstroom werken.

Sirene installeren

In de volgende stap installeer je de sirene, een fors rond kastje dat volledig draadloos werkt. Als stroomvoorziening vertrouwt het in dit geval volledig op de vier bijgeleverde batterijen. De sirene moet je op een plekje in huis binnen radiobereik van de Link zetten, dat is tot ongeveer 200 meter bij vrij zicht. Een mooie plek is bijvoorbeeld bovenop een meubel, op gehoorbereik van de hoofdingang. De sirene kan niet alleen een krachtig alarmsignaal geven van 110 dB als een inbraakpoging wordt gedetecteerd maar geeft ook bevestigingstoontjes voor opdrachten en waarschuwingssignalen. Optioneel is ook een buitensirene verkrijgbaar die gemakkelijk de hele buurt doet opschrikken.

Sensoren installeren

Met de Link en sirene heb je een basis, maar echt veiliger wordt het natuurlijk pas als je ook enkele sensoren installeert. Er zijn drie IntelliTAG sensoren bijgeleverd. Dat zijn magneetcontacten voor op een raam of deur die trillingen detecteren en een echte inbraakpoging kunnen onderscheiden. Ze werken uiteraard draadloos en op batterijen, die je ongeveer na een jaar moet vervangen. Verder is er een bewegingssensor bijgeleverd die je op een meubel of aan de muur kunt bevestigen, bijvoorbeeld in de hal of de eetkamer. De bewegingssensor is huisdiervriendelijk: een hond of kat tot 25 kg zal geen alarm geven. De sensoren kun je opnieuw gemakkelijk via de app toevoegen.

Badges toevoegen

Een laatste stap is het in gebruik nemen van de badges via de app. Je kunt daarna, met de knoppen op de badge, het alarmsysteem in- of uitschakelen, zodat dit niet via de Somfy Protect-app hoeft. Ook zorgen de badges dat het alarmsysteem automatisch wordt uitgeschakeld als je thuiskomt. Je wijst ze via de app toe aan een specifieke persoon. Aardig detail is dat je hierdoor via de app kunt zien wie er aan- en afwezig zijn. Heel praktisch is de paniek-kop op de badges die je kunt gebruiken om te waarschuwen bij direct gevaar, zoals inbraak in je aanwezigheid of malaise. Druk eenmaal op die knop om direct een alarm te sturen op de smartphone van een familielid of twee keer om de sirene te activeren.

Extra instellingen

Met hulp van de app zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld familie of buren laten waarschuwen bij een inbraak, het alarm via de kalender op vaste tijden in- of uitschakelen, meldingen ontvangen als kinderen thuiskomen of vertrekken en een nachtmodus activeren. In die modus zijn standaard alleen sensoren op toegangspunten actief en niet bijvoorbeeld de bewegingssensoren, zodat je wel vrij rond kunt lopen. Ook kun je het alarmsysteem verder uitbreiden met tot wel 50 sensoren en camera’s, als je echt alle hoeken van je huis wilt beschermen.

0 Reactie(s) op: Met een veilig gevoel op reis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.