Norton testpanel: Dennis

Door: Test Panel | 14 augustus 2017 16:24

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Review week 2
 3. Review week 3 eindconclusie
 4. Review week 1 Norton Family
 5. Week 5 functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid
 6. Review week 6 eindconclusie

Laptop uit de tas en opstarten maar, tijd voor wat uitgebreider testwerk van Norton Wifi Privacy! Eenmaal ingelogd, met mijn eerder aangemaakte account, krijg ik al snel de melding dat mijn Wifi verbinding veilig via de VPN servers van Symantec in Amsterdam verloopt. Het scherm van de software blijft makkelijk toegankelijk rechtsonder in de hoek op de taakbalk en bestaat uit de volgende drie tabbladen.

Op het tabblad Wifi-Privacy is af te lezen dat het Virtueel Privé Netwerk is ingeschakeld en met welke locatie er is verbonden. Er bestaat ook de mogelijkheid om de VPN (tijdelijk) uit te schakelen via de schakelaar onderin het scherm. In het tweede tabblad kun je kiezen met welke VPN server je (bij voorkeur) verbinding wil maken, dit zal voor Nederlandse gebruikers met name Nederland (Amsterdam) zijn, welke ook wordt geselecteerd wanneer je automatische selectie inschakelt. Het derde tabblad informeert je of de advertentieblokker actief is en hoeveel advertenties er geblokkeerd zijn per week, maand of totaal.

Ten slotte zijn er in de rechter bovenhoek van het scherm nog twee optiemenu’s beschikbaar. Een voor de instellingen van de software en de andere voor de persoonlijke accountinstellingen. Hier bevinden zich o.a. de instellingen voor automatisch opstarten en verbinden.

Bandbreedte en snelheid

Tijdens het uitproberen van de opties op het tweede tabblad, de virtuele locatie, kom ik erachter dat alle beschikbare locaties even gemakkelijk en snel verbinding maken, of ik nu kies voor Nederland, Verenigde Staten, Mexico of Australië. Wel denk ik te merken dat tijdens het surfen via de verschillende geografische locaties er een verschil in bandbreedte merkbaar is. Omdat meten weten is, gebruik ik een online snelheidstest, in dit geval van Ziggo.

Turkije
Nederland
Zonder VPN

Mijn vermoeden wordt bevestigd door de metingen. De beschikbare bandbreedte, met name de downloadsnelheid, is niet voor alle landen hetzelfde. Dit is niet direct een struikelblok en op voorhand eigenlijk al te verwachten, maar wel goed om te weten voordat je jezelf altijd ‘voor uiterste privacy’ verbindt met de meer ‘exotische landen’.

Wat daarnaast opvalt is het verschil in downloadsnelheid als je de VPN verbinding helemaal uitschakelt, dat scheelt een factor 3. Niet erg of storend tijdens surfen maar niet wenselijk wanneer je online film of tv kijkt of andere grote bestanden wilt downloaden. Veiligheid heeft zo zijn bandbreedteprijs zullen we maar zeggen. Ik hoop dat Symantec op dit vlak nog wat kan verbeteren.

Ten slotte nog een mogelijk voordeel van de mogelijkheid om de VPN verbinding per land te kunnen selecteren. Veel online content wordt per regio of land vrijgegeven. Ben je bijvoorbeeld in het buitenland dan is een online Nederlandse tv app van KPN of Ziggo niet te gebruiken. Verbind je echter via VPN met Nederland dat ‘denkt’ de tv app dat je je in Nederland bevindt en kun je hem dus wel gebruiken. Hetzelfde ‘voordeel’ is te gebruiken met online tv aanbieders zoals Netflix of Amazon Prime.

Mobiel

Aangezien ik er door Symantec er op attent bent gemaakt dat er ook een mobiele variant beschikbaar is van Wifi Privacy zoek ik deze gelijk op in de app store en installeer ik hem.

De mobiele variant bevat dezelfde tabbladen met nog een extra instellingen menu linksboven. Ook nestelt Norton Wifi Privacy zich in het notificatiescherm. Dat is prettig als het gewenst is maar ik mis een optie om dit uit te schakelen, wel zo fijn als je al twee of drie andere app ’s in dit scherm hebt staan. Verder is de werking exact hetzelfde, simpel en snel. Tijdens het gebruik merk je niets tot weinig van de vpn verbinding. Een keer is het voorgekomen dat mijn mailtjes in mijn outbox bleven staan, na het uitschakelen van de vpn verbinding werden deze wel direct verstuurt. Iets om de komende week in de gaten te houden. Daarnaast werkt de vpn beveiliging ook i.c.m. een mobiele dataverbinding, een onverwacht extraatje.

Advertenties

De functionaliteit en effectiviteit van deze optie vind ik moeilijk te beoordelen. Hoe merk je dat er persoonlijke informatie wordt beschermd? Er is geen pop-up of log te vinden waarin na te zoeken is waartegen ik ben beschermt. Uit de tellers mag ik opmaken dat Norton Wifi Privacy regelmatig persoonlijke informatie af vangt maar waar en wanneer blijven voor mij een raadsel, zo blijft het een kwestie van blind vertrouwen in de software.

1 Reactie(s) op: Norton testpanel: Dennis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2017 23:01 bollegj
  Ik ben er helaas ingestonken. Ik zat na een week opeens aan een duur abonnement vast. Het is een duur pakket (33 euro), vooral als je al voor andere programma's van Norton betaal. Ook werkt het programma niet goed. Sommige applicaties kunnen niet over weg met deze applicatie, ze kunnen dan geen verbinding maken, bv Pokemon. Dus ik ben totaal niet tevreden met deze app van Norton.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.