Norton testpanel: Dennis

Door: Test Panel | 14 augustus 2017 16:24

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Review week 2
 3. Review week 3 eindconclusie
 4. Review week 1 Norton Family
 5. Week 5 functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid
 6. Review week 6 eindconclusie

Het toevoegen van apparaten

Nu de kinderen toe zijn gevoegd aan de beheerderswebsite van Norton Family is het nu tijd voor het toevoegen van de apparaten die zij gebruiken. Ten eerste begin ik met het toevoegen van de laptop van mijn zoon. Hoewel hij, inmiddels 13 jaar oud, al wat vrijheid gewend is in zijn bewegingsvrijheid op het internet hou ik graag nog wat toezicht. De Norton website geeft aan om in te loggen op de website op het apparaat wat ik wil toevoegen. Het is dus niet mogelijk om het apparaat op te nemen in het family systeem zonder het fysieke apparaat te gebruiken. Wel is er de mogelijkheid om alle familieleden een email te sturen met downloadlink om vanaf daar de installatie te starten.

Ik log in op de Norton website op laptop van mijn zoon met het beheerdersaccount en voeg daar het apparaat toe nadat ik bevestigd heb dat mijn kind dit apparaat gebruikt.

De Norton website detecteert automatisch dat het in dit geval ook een Windows 10 apparaat betreft en download het correcte installatiebestand. De installatie wordt automatisch gestart, het resterende deel van het benodigde programma wordt gedownload en geïnstalleerd.

Na het accepteren van de gebruikersovereenkomst en het inschakelen van de browser extensie(s) wordt gevraagd welke kinderen er van dit apparaat gebruik gaan maken, in dit geval alleen mijn zoon. Ik stel door middel van de knoppen ‘bewerken’ het makkelijk naar wens in.

Na OK te hebben gegeven komt er geen direct vervolg dus ben ik even confuus over wat de volgende stap zal zijn. Ik besluit terug te gaan naar de Norton beheersite op mijn eigen laptop wat een goede keus is want na de pagina te verversen zie ik dat het toegevoegde apparaat niet is beschermd.

Door te klikken op het rode icoon zie ik gelijk waarom dit het geval is, er is geen Norton beveiligingssoftware geïnstalleerd op de laptop van mijn zoon. Norton Family is dus alleen te gebruiken als ook de veiligheidssuite van Norton Security is geïnstalleerd. Ik voer de installatie uit en ververs de website. Er wordt geen melding gemaakt van een reeds geïnstalleerde virusscanner, de standaard Windows 10 Defender software wordt wel automatisch uitgeschakeld, hiervoor dient het apparaat opnieuw opgestart te worden. De website vermeld dat het apparaat nu wel beveiligd wordt.

Ik verken de nieuwe software op de laptop van mijn zoon. Er is een Norton werkbalk in de browser toegevoegd en in de taakbalk zijn twee nieuwe iconen zichtbaar. Het valt mij dat er iets wordt gesynchroniseerd en via een klik op het icoon zie ik de optie ‘huisregels bijwerken’. Ik vermoed dat deze worden gezocht maar aangezien ik deze nog niet opgesteld heb lijkt mij dit de volgende stap.

Huisregels

De optie om de huisregels toe te voegen heb ik snel gevonden op de beheers-website. Ze zijn per kind en per apparaat in te stellen en als eerste ga ik bepalen op welke manieren ik mijn zoon ga volgen en beperken op zijn laptop.

Ik word aangenaam verrast door de uitgebreide mogelijkheden die de site biedt maar gelukkig is er ook een optie om met het aangeven van de leeftijdscategorie snel een juist beschermingsniveau in te stellen. De beschikbare, specifieke opties lopen nog ver door naar onderen in het scherm wat hier beneden staan afgebeeld dus je kan zelf een uitgebreide afweging maken wat voor je kind wel en niet toegelaten wordt. Ook kun je handmatig specifieke websites toevoegen door middel van het invoeren van de URL.

Om mijn nieuwe regels gelijk maar eens te controleren op correcte opvolging probeer ik op de laptop van mijn zoon onder zijn account een site te bezoeken die zeker toehoort tot een afgeschermde categorie. Norton family Safety grijpt gelijk in en komt met onderstaande waarschuwing en enkele seconden later ontvang ik in mijn mailbox een email met waarschuwing welke site ‘mijn zoon’ probeert te bezoeken.

Op de website kan mijn zoon desgewenst invoeren waarom hij van mening is dat de website toch het bezoeken waard is. Als alle opgelegde huisregels in het echte leven gelijk zo strikt nageleefd zouden worden en indien er men zich er niet in kan vinden dat zou communiceren in een helder betoog van 250 tekens dan zou het er hier thuis een stuk rustiger aan toe gaan bij tijd en wijlen!

Ik besluit om namens mijn zoon een goed betoog te typen om te bekijken hoe dit mij bereikt en welke acties ik dan kan ondernemen. Wat mij verbaast is dat als ik het vinkje boven de ‘Ga Terug’ toets aan vink de ‘geblokkeerde’ website toch wordt getoond. Ik herinner me echter dat ik hier zelf voor gekozen heb in het toezichtniveau. Wil je dit dus niet dan dien je het niveau ‘hoog’ in te stellen in plaats van ‘gemiddeld’ waar ik voor heb gekozen. Ik krijg van alle keuzes die mijn kind maakt (doorgaan naar de website, toegang aanvragen, etc.) een email en op de beheerderswebsite kan ik de gewenste acties ondernemen.

Ik merk daarnaast op dat mijn bezochte ‘foute’ pagina’s gewoon in de historie van de browser blijven staan dus als je jouw regels uit gaat testen, gooi dan op het laatst even de browserhistorie leeg om vervelende vragen van je kinderen te voorkomen 

Al met al was het toevoegen van een Windows apparaat een fluitje van een cent en het instellen van de huisregels is ook zo gedaan. Wellicht dat ik op een later tijdstip ze nog eens specifieker onder de loep neem maar ik heb vertrouwen in de standaard set.

De volgende keer neem ik het toevoegen van een Android apparaat onder de loep in combinatie met een gebruikersaccount van een van mijn dochters die, gezien hun leeftijd, toch meer strobreed in de weg gelegd moet worden.

1 Reactie(s) op: Norton testpanel: Dennis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2017 23:01 bollegj
  Ik ben er helaas ingestonken. Ik zat na een week opeens aan een duur abonnement vast. Het is een duur pakket (33 euro), vooral als je al voor andere programma's van Norton betaal. Ook werkt het programma niet goed. Sommige applicaties kunnen niet over weg met deze applicatie, ze kunnen dan geen verbinding maken, bv Pokemon. Dus ik ben totaal niet tevreden met deze app van Norton.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.