Ockel Sirius A (Pro) Mobiele domotica-controller

Door: partner-redactie | 22 april 2018 13:12

Partnerbijdrage

In de wondere wereld van domotica dient één apparaat altijd als controller waarmee je alles bedient. De Ockel Sirius A (Pro) draait zijn hand niet om voor deze verantwoordelijke taak. Installeer geschikte domoticasoftware en laat die rolgordijnen of zonwering maar zakken.

Automatisch de lichten inschakelen bij zonsondergang of alvast een verwarmde huiskamer zodra je bijna thuiskomt? Als je een slimme huishouding wenst, kun je niet om een centrale domotica-oplossing heen. Weliswaar stellen fabrikanten van slimme apparatuur meestal eigen bedienings-apps beschikbaar, maar het is handiger om alles vanuit één gebruikersinterface te reguleren. Hiervoor bestaat er uitstekende Windows-software waarin je alle slimme apparaten naar eigen wens instelt. Dankzij de kleine behuizing van de Sirus A (Pro) in combinatie met Windows 10 is dit apparaat bij uitstek geschikt om als mobiele controller van het domotica-systeem te fungeren.

Klein, maar fijn

De Sirius A (Pro) komt voort uit een crowdfunding-campagne bij Indiegogo. Binnenkort ligt dit product definitief in de winkelschappen. Buiten laptops en enkele tablets bestaan er eigenlijk relatief weinig draagbare apparaten met Windows 10. Ockel vult met de Sirius A (Pro) deze leegte op. Hoewel de behuizing slechts 8,55 × 16 × 2,14 centimeter meet, bevat deze mini-pc een 6inch-scherm en diverse desktopaansluitingen. Zo tref je een hdmi-, displayport- en usb-c-aansluiting aan voor het geval je een externe monitor wilt koppelen . De Intel Atom-processor in combinatie met 4 of 8 GB ram zorgt voor de nodige rekenkracht om domoticasoftware te draaien. Verder heb je keuze uit 64 of 128 GB flashgeheugen. Wens je meer opslagcapaciteit, dan prik je een micro-sd-kaart van maximaal 2 TB in de behuizing. Daarnaast sluit je via twee usb-poorten en een usb-c-connector diverse randapparatuur aan.

Tabletmodus

Je meldt de Sirius A (Pro) op het draadloze thuisnetwerk aan, waarna deze draagbare Windows-machine verbonden is met al je slimme apparatuur. Zet vanaf je luie stoel de verwarming bijvoorbeeld een graadje hoger of schakel vanuit bed het alarmsysteem in. Deze mini-pc weegt maar 334 gram, dus het apparaat laat zich eigenlijk op iedere plek bedienen. Vanwege de bescheiden afmetingen is het full-hd-scherm logischerwijs niet al te groot. Gelukkig heeft Windows 10 een handige tabletmodus in huis, zodat je aan de hand van duidelijke blokken evengoed soepel door het besturingssysteem kunt navigeren.

Domotica-software

De Sirius A (Pro) beschikt over de juiste (fysieke) eigenschappen om alle domotica-apparatuur aan te sturen. Voor Windows 10 bestaan er verschillende oplossingen, al is niet ieder softwarepakket geoptimaliseerd voor het gebruik van een aanraakscherm. Zo nodig sluit je daarom een monitor, toetsenbord en muis op het systeem aan, zodat je deze mini-pc transformeert in een traditionele desktop. Welk programma je het beste kunt installeren, hangt sterk af van welke domotica-apparatuur je in huis hebt staan. Domoticz is bijvoorbeeld een gratis toepassing die onder meer samenwerkt met diverse producten van de bekende fabrikanten KlikAanKlikUit (Trust) en Logitech. De configuratie van deze freeware kost wel even tijd. Gelukkig gaat de ingebouwde accu zo’n vier uur mee, zodat je niet continu gebonden bent aan een locatie dichtbij een stopcontact.

Meer weten?
Het is zonde om de Sirius A (Pro) uitsluitend als domotica-controller in te zetten. Dit apparaat gebruik je namelijk net zo gemakkelijk als mediaspeler en mobiel kantoor. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van dit bijzondere apparaat? De redactie van Computer!Totaal voelde het product onlangs aan de tand.

0 Reactie(s) op: Ockel Sirius A (Pro) Mobiele domotica-controller

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.