Onmisbare security tools voor je tablet en smartphone

Door: partner-redactie | 09 mei 2016 11:35

Partnerbijdrage

Je smartphone is inmiddels uitgegroeid tot portemonnee, foto-archief, documentenbibliotheek en belangrijkste communicatiemiddel. Wat doe jij om ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens niet in handen komen van hackers en criminelen? Dit zijn de tools die op geen enkel mobiel apparaat mogen ontbreken.

Lees alle artikelen over veiligheid in ons dossier Mobile security. Ben je op zoek naar een goede beveligingssuite? Die vind je bij Norton by Symantec.

Lastpass

Wachtwoorden, pincodes en andere persoonlijke gegevens wil je ook onderweg kunnen raadplegen. Een onmisbaar hulpmiddel hierbij is LastPass dat deze gegevens versleuteld online opslaat ervoor zorgt dat je er op al je apparaten bij kunt. Gebruik je op je pc, notebook of Mac al KeePass Password Safe of Password Safe voor het bewaren van wachtwoorden, creditcardgegevens en andere persoonlijke data? In de App Store, Google Play en Windows Store zijn apps te vinden waarmee je de databases van deze wachtwoordkluizen via bijvoorbeeld Dropbox ook kunt synchroniseren en kunt gebruiken op mobiele apparaten.

Lastpass is ideale een manier om al je wachtwoorden veilig te bewaren.

Google Authenticator

Veel sites online diensten zoals live.com, Dropbox of Google apps bieden de mogelijkheid om verificatie in twee stappen in te schakelen. Hiermee voorkom je dat – zelfs wanneer je wachtwoord gestolen is – hackers er met je account vandoor gaan omdat bij het inloggen een extra code moet worden ingegeven. Deze codes worden gegeneerd via de Google Authenticator; een app die dan ook feitelijk op geen enkele smartphone apparaat mag ontbreken.

ProtonMail

Vergeet gratis online mail bij outlook.com, Yahoo of Gmail. Feit is dat de organisaties die deze diensten beheren uw mail scannen en u trakteren op reclame op maat. Het in Zwitserland ontwikkelde ProtonMail biedt volledig beveiligde e-mailaccounts en valt buiten de jurisdictie van de EU en de VS. De bijbehorende app maakt het mogelijk om versleutelde mails te sturen, zelfs naar gebruikers die geen account hebben bij ProtonMail.

ProtonMail biedt volledig beveiligde e-mailaccounts vanuit Zwitserland.

BoxCryptor

Data die in de cloud wordt opgeslagen bij Dropbox, OneDrive, Google Drive en andere diensten komt vaak terecht op servers in het buitenland. Hierdoor is het vaak onduidelijk of opsporingsdiensten ook toegang hebben tot uw data. Met BoxCryptor worden deze bestanden eerst versleuteld voordat u worden geupload naar de cloud en apps voor mobiel en tablet zorgen ervoor dat u dit ook gewoon onderweg kunt doen. Als alternatief raden we je aan om ook eens kijken naar Cloudfogger.

Tor Browser

Met de Tor Browser versleutel je je internetverbinding en zorg je ervoor dat je je ip-adres verborgen blijft waardoor je vrijwel anoniem kunt surfen. Toch weten maar weinig gebruikers dat Tor er ook voor mobiel is zodat je ook onderweg veilig kunt surfen. Bezitters van Android-toestel kunnen kiezen uit o.a. Orfox en Orbot. Voor iOS is er o.a. VPN Browser of Red Onion en voor Windows Phone kun je kiezen voor wpTorrent.

Orfox is de mobiele versie van de bekende Tor-browser.

OpenVPN

Veel moderne routers en NAS-apparaten ondersteunen Virtual Private Networking, oftewel VPN. Niet alleen kun je via VPN een beveiligde verbinding maken met je thuisnetwerk maar je kunt ook het internetverkeer op die manier omleiden. Als je dus met je mobiel of tablet gebruik maakt van een gratis wifi-netwerk zorg je er op die manier voor dat het internetverkeer versleuteld via de verbinding thuis verloopt waardoor je verkeer niet kan worden afgeluisterd. Check of je router of NAS OpenVPN ondersteunt, stel dit in en gebruik je op de smartphone of tablet de OpenVPN-app om verbinding te maken.