Panasonic GZW2004 als mediaveelvraat

Door: partner-redactie | 10 december 2019 18:39

Partnerbijdrage

Dankzij hoogwaardige beeld- en geluidseigenschappen heeft de GZW2004 alles in huis om je favoriete muziek, films, series, tv-programma’s en games in de beste kwaliteit af te spelen. Gebruik hiervoor de geïntegreerde apps of koppel via talloze aansluitpoorten diverse apparaten. Deze oled-televisie fungeert binnen iedere woning probleemloos als centrale mediahub.

De Panasonic GZW2004 doet vanwege zijn hoogwaardige beeld- en audiokwaliteit uitstekend recht aan iedere film, serie, game en muziektrack. Gunstig is dat je elk mediatype op meerdere manieren afspeelt. Deze beeldbuis is namelijk een heus manusje-van-alles. Hoe geniet je optimaal van diverse mediatypes en op welke wijze sluit je audiovisuele apparatuur aan?

Films en series via apps

Panasonic voorzag zijn GZW2004-lijn onder de naam My Home Screen 4.0 van een kersverse gebruikersomgeving. Een voordeel is dat gebruikers naar eigen wens allerlei slimme apps aan het gelikte menu toevoegen. Zo hebben liefhebbers van films en series toegang tot het brede aanbod van onder meer YouTube, Videoland, Pathé Thuis, Amazon Prime Video en uiteraard Netflix. Het loont overigens de moeite om het Premium Ultra HD-abonnement bij Netflix af te nemen (€ 13,99 per maand). Hiermee zie je namelijk pas echt waar de GZW2004 allemaal toe in staat is. 4K-beelden met ondersteuning voor Dolby Vision of HDR10 zijn op deze oled-televisie werkelijk een lust voor het oog. Het oor wil natuurlijk ook wat en ook hierbij komt Netflix uitstekend van pas. Steeds meer titels bevatten namelijk een Dolby Atmos-spoor met indrukwekkende speciale effecten. Als één van de weinige smart-tv’s heeft de GZW2004 een capabel audiosysteem dat op eigen houtje Dolby Atmos-sporen verwerkt. Probeer het eens uit en je weet niet wat je hoort!

Videobronnen aansluiten

Staat je kast vol met dvd’s en blu-rays, dan wil je die natuurlijk ook met de GZW2004 bekijken. Geen probleem, want achter de kunststof afdekplaat staan maar liefst vier hdmi-poorten paraat om bijvoorbeeld een dvd-, blu-ray- en/of mediaspeler te koppelen. Via de analoge component-aansluiting verbind je zo nodig ook nog een oudere dvd-speler zonder ondersteuning voor hdmi. Ga je op het gebied van beeldkwaliteit graag een stapje verder, dan heeft een 4K-blu-ray-speler in combinatie met het hoogwaardige oled-paneel veel meerwaarde. Dankzij de aanwezige hdmi2.1-techniek kun je daarmee namelijk 4K-beelden met hdr-ondersteuning afspelen. Dat resulteert in haarscherp beeld met zeer natuurgetrouwe kleuren. Voorwaarde is wel dat je 4K-blu-rays gebruikt. Die zijn vergeleken met normale blu-ray-schijfjes een stuk duurder.

Sluit bijvoorbeeld de Panasonic UB9004 4K HDR Blu-ray speler aan op de Oled televisie. De Ultra HD Blu-ray speler maakt gebruik van unieke Chroma- en HDR- verwerkingstechnieken om beelden te reproduceren van bioscoopkwaliteit. Samen met de componenten voor hoogwaardige audioweergave, levert dit de perfecte Hollywood bioscoop ervaring. Verder kun je ook nog een externe schijf of usb-stick met eigen videobestanden aansluiten. De beeldbuis bevat maar liefst drie usb-poorten en biedt een nogal ruime bestandsondersteuning. Speel praktisch ieder videoformaat in een hoge kwaliteit af!

Tv-programma’s (terug)kijken

Ook voor het terugkijken van tv-programma’s doe je een beroep op diverse geïntegreerde apps, zoals NPO Start en KIJK. Leden van NLZiet gebruiken de gelijknamige app om betaalbare live-televisie te ontvangen en uitzendingen een jaar lang terug te kijken (€ 7,95 per maand). Uiteraard kun je ook een tv-decoder van je televisieprovider met de beeldbuis verbinden, zoals een 4K-ontvanger van KPN of Ziggo. Die sluiten abonnees via een hdmi-kabel aan. Opvallend is dat de GZW2004 een dubbel CI+-slot heeft. Met een speciale insteekmodule stop je een smartcard van de televisieprovider rechtstreeks in de oled-televisie. Gunstig, want hierdoor is een externe tv-decoder overbodig. Bovendien gebruik je de afstandsbediening van de GZW2004 om te zappen en heb je hiervoor dus geen extra exemplaar van de televisieprovider meer nodig. Fervente tv-liefhebbers gebruiken eventueel twee CI+-modules naast elkaar. Je kijkt dan met één tv-tuner naar live-televisie, terwijl je met de andere tv-tuner gelijktijdig een ander kanaal opneemt. Voor opnamedoeleinden koppel je een usb-schijf.

Gamen zonder concessies

Het grote oled-paneel van de GZW2004 trekt logischerwijs gamers aan. Voor eenvoudige spelletjes kun je allerlei apps installeren, maar voor de betere games kun je niet om een externe gameconsole heen. Via hdmi sluit je moeiteloos een PlayStation 4 (Pro), Xbox One of Nintendo Switch aan. De televisie heeft zelfs een aparte gamemodus, zodat de beelden zonder vertragingen op het scherm verschijnen. Wel zo prettig, want een snelle reactietijd is voor fanatieke gamers een must. Naast het spelen van moderne 3D-videospelletjes is ook retrogamen erg in trek. Niet voor niets steken Sega, Sony en Nintendo regelmatig oude spelconsoles in een nieuw jasje. Een voordeel is dat je deze heruitgebrachte apparaten gewoon via hdmi aansluit. Heb je nog een klassieke spelcomputer liggen, zoals een Nintendo (S)NES of Sega Mega Drive? Nieuwe televisies hebben doorgaans geen ouderwetse composiet- en scartaansluiting meer. Via een betaalbare hdmi-converter los je dit euvel op.

Geïntegreerde muzieksysteem

De GZW2004 is natuurlijk een televisie, maar dit indrukwekkende apparaat voldoet ook prima als volwaardig muzieksysteem. Waar veel andere televisies een belabberde audiokwaliteit bieden, beschikt deze Panasonic-telg wél over goede akoestische eigenschappen. Hiervoor heeft Panasonic de hulp ingeschakeld van dochterbedrijf Technics, welke op hifi-gebied een uitstekende reputatie heeft. Je muziekcollectie is dus in goede handen! Via de analoge tulpingang sluit je rechtstreeks een extern audioapparaat aan, bijvoorbeeld een cd-speler, cassettedeck of platenspeler (met interne versterker). Vanzelfsprekend biedt het geïntegreerde audiosysteem ook modernere mogelijkheden om optimaal van muziek te genieten. Zo voeg je bijvoorbeeld muziek-apps als Deezer of TuneIn aan het menu toe, waarna je complete afspeellijsten kunt streamen. Vooralsnog bracht Spotify helaas nog geen app voor de Panasonic Home Screen 4.0-interface uit. Geen zorgen, want de beeldbuis bevat gelukkig wel een bluetoothontvanger. Vanaf een smartphone of tablet geef je Spotify-afspeellijsten daarmee draadloos aan het geluidssysteem door.

Eigen audiobestanden

Veel muziekliefhebbers bouwden in de loop der jaren een indrukwekkende digitale audiocollectie op. Die kun je ook op het geluidssysteem van de GZW2004 loslaten! De gemakkelijkste manier is om de verzameling naar een usb-stick of externe harde schijf te kopiëren. Koppel deze opslagdrager aan één van de drie usb-poorten en speel de audiobestanden af. Met de afstandsbediening blader je eenvoudig naar de juiste muziekmap. Fijn is dat deze beeldbuis alle gangbare audioformaten accepteert, waaronder wav, wma, flac en mp3. Heb je op de pc, laptop of nas een muziekserver ingericht? In dat geval kun je de audiobestanden via het netwerk naar de oled-televisie streamen. Voorwaarde is wel dat je het Panasonic-apparaat met het (draadloze) thuisnetwerk verbindt. Vanwege ondersteuning voor het dlna-protocol legt de GZW2004 gemakkelijk contact met muziekservers elders in het netwerk. Je hoeft hiervoor dus niet allerlei ingewikkelde (netwerk)instellingen door te nemen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Panasonic.

0 Reactie(s) op: Panasonic GZW2004 als mediaveelvraat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.