Penningmeester - Inzicht in je financiën en doelgericht geld besparen

Door: partner-redactie | 13 juni 2016 11:14

Partnerbijdrage

Waar gaat jouw geld aan op, hoeveel houd je over aan het einde van de maand en is er dan nog ruimte om iets leuks te doen of te kopen? Penningmeester zet jouw inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje, zodat je tijdig kunt bijsturen en ziet waar je kunt besparen.

Door een huishoudboekje bij te houden, weet je precies waar je geld naartoe gaat. Met die kennis kun je doelgericht besparen en grote uitgaven beter plannen. Is dat veel werk? Welnee. Want anders dan vroeger doen wij dat niet met pen, papier en een rekenmachine. Met een digitaal huishoudboekje gaat veel hiervan automatisch en worden duidelijke overzichten en grafieken getoond. Hoe gebruik je het en wat kun je er allemaal mee?

Je verwerkt transactiebestanden van je bank en krijgt inzicht in al je inkomsten en uitgaven.

Winnaar van de huishoudboekjestest

Aan de hand van het programma Penningmeester laten wij zien wat je aan een huishoudboekje hebt. Het is de winnaar uit de grote huishoudboekjestest van Computer!Totaal. Je mag het programma Penningmeester vijftien dagen gratis uitproberen om te zien hoe het bevalt. Wacht daar niet te lang mee, want om te vieren dat ze winnaar zijn, betaal je tot 1 augustus slechts een tientje voor een licentie van een jaar. Normaal is dat 14,95 euro. Een kleine investering die je er zo weer uit hebt.

Penningmeester biedt handige tabellen om in oogopslag al je uitgaven en inkomsten te zien.

Uitgaven inzichtelijk

Penningmeester laat precies zien waar jij je geld aan uitgeeft, door transactiebestanden te verwerken die je gratis bij jouw bank ophaalt via online bankieren. Banktransacties worden hierbij aan categorieën toegekend voor een beter overzicht. Denk aan kleding, boodschappen en uitjes. Doordat je ziet waar jouw geld heengaat, kun je doelgericht besparen. Niet alle transacties komen meteen in de juiste categorie terecht. Daarom mag je ze ook zelf toekennen. Daar leert het programma van, zodat het daarna alsnog vanzelf goed gaat.

Met het jaaroverzicht van je saldoverloop krijg je inzicht in de grote lijnen.

Budget en begroting

Door per categorie een budget op te stellen, zie je nog makkelijker of je maandelijks meer of minder uitgeeft dan je van plan bent. Zien waar je geld blijft is een efficiënt middel om slimmer met je geld om te gaan. Daarnaast kun je met Penningmeester ook in de toekomst kijken. Veel uitgaven keren namelijk maandelijks, jaarlijks, of per kwartaal terug en van bijvoorbeeld de boodschappen kun je prima een schatting maken. Door dit in een begroting te zetten, weet je vooraf al wanneer er hoeveel geld de deur uitgaat en kun je uitgaven beter stroomlijnen. Ook kun je de begroting achteraf vergelijken met de daadwerkelijke uitgaven.