Ransomware te slim af met WD

Door: partner-redactie | 26 juni 2017 12:50

Partnerbijdrage

Er is veel geld te verdienen aan jouw data. Dat blijkt wel uit recente uitbraken van ransomware, waarbij virussen jouw belangrijke bestanden gijzelen door ze met versleuteling ontoegankelijk te maken en die alleen tegen betaling (mogelijk) weer vrijgeven. Voorkomen is beter dan genezen, en dat doe je met een recente back-up. Belangrijk is wel dat je deze los van je pc bewaart, op een externe schijf zoals de WD My Passport bijvoorbeeld.

Wanneer je getroffen wordt door ransomware, en dat kan de beste overkomen, gaat het virus op zoek naar specifieke bestanden die heel goed onmisbaar zouden kunnen zijn. Denk aan foto’s en documenten. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat je hele systeem op slot gezet wordt waardoor je je pc helemaal niet meer kunt gebruiken. Zo’n ransomwarevirus kan in theorie overal bij op je systeem en ook op de aangesloten apparaten én netwerklocaties. De beste remedie is dus een back-up die niet permanent op je systeem aangesloten is, en die – wanneer hij wel is aangesloten – beveiligd is met een wachtwoord.

Externe schijf

Om jezelf te beschermen tegen ransomware is een externe schijf voor je back-up een prima oplossing. Let er echter wel goed op dat je pc ‘schoon’ is als je hem aankoppelt, je wilt immers niet dat je back-up ook gegijzeld wordt nadat je hem aansluit op een pc waarvan je dacht dat de ransomware is verwijderd. Wanneer je schijf in de kast ligt, kan malware er niet bij. Wanneer je een externe schijf ergens anders (bij familie of vrienden) bewaart, heb je een back-up die zelfs beveiligd is tegen brand of diefstal in eigen huis.

Bij het uitzoeken van een externe harde schijf kijk je ten eerste naar de opslagcapaciteit. Maar ook handig is de software die erbij geleverd wordt. WD levert met de My Passport-schijven standaard back-upsoftware mee, waar je geen omkijken meer naar hebt. Al je belangrijke bestanden worden automatisch veilig opgeslagen. Deze software krijg je trouwens ook bij de My Book-opslag en My Cloud-nas van WD. Ook handig is dat je deze schijven met een wachtwoord kunt beveiligen, zodat malware en anderen niet zomaar bij je opgeslagen data kunnen.

Genoeg terabytes

Al je foto’s, video’s, documenten en andere bestanden die je graag back-upt nemen algauw nogal wat ruimte in. Mocht je een nieuwe schijf overwegen, dan is het natuurlijk niet alleen slim om te kijken hoeveel terabytes (of gigabytes) je nu nodig hebt. Maar ook hoeveel je later nodig verwacht te hebben: zolang je je bestanden goed bewaart, zullen er namelijk alleen maar bestanden bij komen. Met een van de My Passpoort-schijven kun je waarschijnlijk voorlopig wel uit de voeten, met varianten van 1, 2, 3 en 4 TB. Echte grootverbruikers kunnen ook een externe schijf uit de serie My Book kiezen, die beschikken over een opslagcapaciteit tot zelfs 8 TB.

0 Reactie(s) op: Ransomware te slim af met WD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.