Rob Lemmens heeft als multimediagebruiker drie weken de Sirius A getest

© PXimport

Rob Lemmens heeft als multimediagebruiker drie weken de Sirius A getest

Geplaatst: 21 mei 2018 - 14:43

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

Update: We zijn uitgenodigd voor de Ockel Experience Day, waar we onze Ockel in ontvangst mogen nemen en onze eerste indrukken mogen delen. Tijdens de Ockel Experience Day krijgen we eerst een hele interessante uitleg waar het concept en de benamingen vandaan komen. Dit wordt zo goed verwoord en gepresenteerd, dat mijn interesse en nieuwsgierigheid nog verder gewekt worden.

partner

© PXimport

Unboxing

Het moment is aangebroken en onder belangstellende ogen van Ockel mogen we dan onze test objecten gaan unboxen en de eerste hands on beleving gaan ervaren. Op de doos welke voorzien is van een informatieve sleeve staat duidelijk afgebeeld waar ik de komende 3 weken mee aan de slag mag. Het eerste wat opvalt zijn de afbeeldingen van de voorkant en achterkant van de Ockel Sirius A. De meest algemene tekst is in het Engels geschreven en aan de achterkant wordt in 6 verschillende talen, waaronder natuurlijk in het Nederlands verder uitleg gegeven waar de Ockel Sirius A onder andere voor toegepast kan worden.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Design

Als we de verpakking openen, merken we al snel dat ook hier veel aandacht besteedt is aan het concept. In de vorm en de bedrukking is overal het kenmerkende design van de Ockel Sirius A terug te vinden. De Ockel Sirius A steekt mooi af en laat zich makkelijk uit de verpakking halen en onthult een bijpassende sleeve. Verder verborgen onder de dubbele bodem vinden we de adapter met maar liefst 3 verschillende stekkers en een unieke laadkabel. Niet alleen handig voor op reis, maar zo kan de Ockel Sirius A ook makkelijk in meerdere delen in de wereld worden aangeboden. Door een uniek ontwerp kunnen de verschillende stukken snel verwisseld worden.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Start

Het aanzetten en installeren van de Ockel Sirius A gaat het snelst met de handleiding erbij, doordat op en bij de knoppen geen aanduidingen staan. Instinctief de grootste knop gebruiken gaat hier helaas niet op. Eenmaal ingeschakeld is het een fluitje van een cent om Windows 10 te installeren. Ondanks dat het een volledige Windows 10 Home editie is, staat na het completeren van de set up alles toch op tablet mode. Als je nog niet erg bekend bent met Windows 10, is het wellicht even zoeken om dit om te schakelen. Nu wordt het tijd om de Ockel Sirius A serieus te gaan testen. Eens kijken hoe interactief deze mini PC daadwerkelijk is.

Inmiddels heb ik al aardig wat programma’s geïnstalleerd op de Ockel Sirius A en tot nu toe heb ik nog geen behoefte aan extra opslag. En dit ondanks dat van de 64GB opslag ongeveer de helft gebruikt wordt voor Windows zelf. Op dit moment maak ik veel gebruik van de Ockel Sirius A als multimedia apparaat en dit val zeker niet tegen, als eenmaal alles goed is ingesteld.

Snelheid

Naar mate dat ik de opslag meer gebruik, merk ik wel ook verschil in de algemene snelheid. Windows wordt wat trager, waardoor iemand die snelheid gewend is wellicht wat sneller de opdracht herhaald. Hierdoor wordt de Intel Atom processor en de 4GB RAM natuurlijk extra belast. Ook is duidelijk te merken dat wanneer er intensief gebruik gemaakt wordt van de Ockel Sirius A, de batterij aanzienlijk minder lang meegaat. Dat is natuurlijk met elk mobiel apparaat. Gelukkig is de lader en bijhorende kabel wel eenvoudig mee te nemen en overal aan te sluiten.

Instellingen

Tijd om de instellingen wat bij te werken. Om de Ockel Sirius A goed te kunnen inzetten als multimedia apparaat, is het wenselijk om te bedenken wanneer en waar je deze wilt gebruiken. Tenzij je werkt met leuke en draadloze gadgets, is het verstandig om bluetooth uit te schakelen. Heb je toegang tot een bekabelde aansluiten, dan krijgt dat absoluut de voorkeur en kan de wifi bijvoorbeeld ook uit. Verder heb ik alle niet essentiële zaken als multitasking, tabletmodus en meldingen uitgezet. Wel heb je een fysieke muis nodig om alle instellingen goed te kunnen benaderen.

De Sirius A mee op reis

De Ockel Sirius A is in ieder geval enorm handig om mee te nemen op reis. Wanneer je bijvoorbeeld naar een hotel of bed & breakfast gaat, kun je vaak alleen standaard of lokale zenders ontvangen. Omdat de Ockel Sirius A een HDMI aansluiting heeft, kun je deze eenvoudig aansluiten op de aanwezige apparatuur en kun je toch je eigen favoriete film of serie bekijken. Of om even je eigen muziek te beluisteren wanneer je even wilt relaxen. Ok, het is geen luxe hi-fi ervaring, maar de Ockel Sirius A geeft een goed volume voor zijn formaat. Het geluid loopt via de aangesloten apparatuur, zo kun je toch de buren in het hotel laten weten dat je weer thuis bent.

De Ockel Sirius A is een goed apparaat voor de multimedia gebruiker. Netflix, Spotify, Kodi, Windows Mediaspeler en dat alles in combinatie met Cloud diensten zijn mijn favoriete mediasoftwareproducten. Met name de cloud en netwerk verbindingen zijn onmisbaar op de Ockel Sirius A, gezien de beperkte opslag. Hierbij ontbreekt echter de eigen 4G verbinding. Zonder verbinding is het noodzakelijk om het vooraf op een MicroSD te downloaden.

Dankzij het formaat is de Ockel Sirius A makkelijk mee te nemen waar je ook heen gaat. Het past in je broekzak, jaszak, handtas, reiskoffer en noem het maar op. Groot voordeel is het formaat en het gewicht in tegenstelling tot een lompe laptop of tablet. Thuis is het je wekker, domotica controller en radio in een! Eenvoudig het licht aan-en-uit doen, je playlist streamen om te slapen en in de ochtend weer fris wakker worden met je favoriete ambiance van vogels of kikkers.

Media has no description

© PXimport

De Ockel Sirius A heeft in tegenstelling tot zijn broertje de Ockel Sirius B Black Cherry een ingebouwd display met een verbluffende 1920x1080 resolutie. Je hoeft deze dus niet altijd aan te sluiten op een grotere monitor of televisie om te gebruiken. Op het 6-inch scherm is het soms wat moeilijker om tekst te lezen of te bedienen daarom is een externe monitor wel wenselijk. Ook zit het virtuele toetsenbord zonder externe monitor vaak in de weg als je iets wilt ingeven waardoor er maar een zeer beperkt beeld overblijft om te kunnen zien wat je invoert.

Conclusie

Dan nu mijn conclusie: Is de Ockel Sirius A nu daadwerkelijk een vervanger voor je laptop of desktop? In sommige opzichten wel. Het biedt alle aansluitmogelijkheden welke je nodig hebt om er mee te kunnen werken. De Sirius A is mobiel en licht van gewicht, maar toch uitgebreid genoeg om je meest gebruikte programma’s te kunnen gebruiken. Wel is de Ockel Sirius A in de home editie mijn inziens op bepaalde momenten wat traag. De Intel Atom processor met de 4GB RAM heeft toch soms wat moeite met de snelheid welke we gewend zijn van de grotere computers. De Sirius A Pro met 8GB RAM zal hier wat minder moeite mee hebben. De batterij gaat lang genoeg mee en met bluetooth en wifi kan de Ockel Sirius A makkelijk koppelen met home entertainment en smart TV’s.

Voor de multimedia gebruiker is het zeker een leuke gadget al zijn voor die toepassing ook goedkopere oplossingen voor handen. De veeleisende gebruiker heeft zeker meer baat bij de Pro uitvoering. Daarnaast is enige kennis van Windows wel handig om de juiste instellingen te maken. Zelf ben ik nog steeds onder de indruk wat Ockel met hun Sirius serie mini pc’s heeft bereikt en kan niet wachten om te zien wat zij in de toekomst zullen gaan ontwikkelen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten