Ron test de Teufel Boomster

© PXimport

Ron test de Teufel Boomster

Geplaatst: 25 september 2017 - 05:07

Aangepast: 14 december 2022 - 14:18

Test Panel

Ron Osvath test twee weken lang de Boomster van Teufel. Hij kan niet zonder muziek. Elke dag staat er wel muziek aan in huis en maakt dan ook dagelijks gebruikt van bluetooth speakers.

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

Eerste indruk

Zo, wat een indrukwekkend apparaat is de Teufel Boomster! Bij het uitpakken uit de doos valt de omvang meteen op, net als het gewicht en de handige handgreep. Er zit een keurige handleiding in hersluitbaar plastic zakje bij. Die hoort daar te blijven. Tenslotte nog een netstroom kabel en adapter.

Even het cellofaan voor de krasbescherming verwijderen en aansluiten op de netspanning en hop, een prominente plek op het dressoir valt ‘m ten deel.

De Boomster is overigens ook draagbaar te gebruiken: laadt ‘m eerst minimaal 3,5 uur op, haal het netsnoer los en lopen maar. Het strakke ontwerp valt meteen goed op, zwart mat met subtiele wit verlichte toetsen.

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

De tiptoetsbediening geeft het toestel een extra luxe (ik wilde ‘touch’ hier niet gebruiken - te makkelijk), alhoewel de reactiesnelheid na aanraking beter kan. Het hele apparaat geeft een solide indruk, zeker ook qua formaat. Verschuiven zal-ie niet gauw, hij kan dus tegen een stootje. Aan de achterkant is een USB-aansluiting voor het opladen van mobiele apparatuur. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om een USB-stick of SD-kaart met muziek te gebruiken met de Boomster.

Connectiviteit

Aansluiten was een makkie: pairing met bijvoorbeeld mijn iPhone en de Amazon Echo Dot ging bijna vanzelf. Ik speel graag een muziek quiz met vrienden, waarbij iedereen altijd de eigen telefoon gebruikt. Met een centrale speaker als de Boomster gaan we hier zeker meer lol aan beleven!

Ook handig: als de Boomster zo’n 20 minuten lang geen input signaal heeft gekregen, schakelt-ie zichzelf uit.

Gebruik Boomster

In mijn huis staat bijna altijd de muziek aan. Soms omdat ik muziek wil horen uit eigen collectie, maar veel vaker nog via muziekdiensten als Spotify of SoundCloud. In de ochtend hoor ik graag het geluid van m’n favoriete radiozender. Bij het douchen neemt een spatwaterbestendige BT speaker het geluid tijdelijk over. Telefoneren doe ik eigenlijk nooit via een BT speaker, maar omwille van de aanwezige mogelijkheid zal ik ook deze functie nog onder handen gaan nemen. Wordt vervolgd.

Geluid

De Boomster is nu een paar dagen in gebruik. Ik was vooral erg benieuwd naar de geluidskwaliteit van – alweer – een bluetooth speaker dus ik was eerlijk gezegd wat sceptisch. Maar al bij de eerste tonen die door de Boomster kwamen werd ik gelukkig: zelden heb ik zo’n krachtpatser gehoord, en dat voor een BT speaker! Diepe tonen worden geweldig weergegeven en de subwoofer is met 5 verschillende levels in te stellen (-6, -3, 0, +3, +6 dB). Het geluid is zeer goed, zelfs zuiver bij het volume op de maximale stand (-> geen vervorming). Natuurlijk heb ik ook andere songs getest, met zowel hoge als lage tonen. Instrumentaal, rock, R&B, klassiek, noem maar op: de Boomster maakte me blij.

Volgende keer ga ik de radiofuncties van de Boomster testen en laat ik weten hoe een handsfree telefoongesprek verlopen is.

Media has no description

© PXimport

Handsfree telefoneren

Zoals eerder gezegd zou ik nog de handsfree telefoneerfunctie testen. Handsfree bellen met de Boomster is alleen mogelijk als het bewuste mobieltje via BT is gekoppeld. Toen ik namelijk probeerde om mijn huistelefoon (DECT, met BT) met de Boomster te koppelen kwam de koppeling wel tot stand, maar handsfree telefoneren zat er niet in.

De Boomster laat geen telefoongeluid horen als er gebeld wordt, dat doet de telefoon zelf wel. Je neemt een telefoongesprek aan door de BT toets kort aan te raken. Het beëindigen van het telefoongesprek gebeurt op dezelfde manier.

De kwaliteit van het telefoongesprek laat te wensen over. Ik klink volgens mijn gesprekspartner alsof ik in de verte sta te praten en dat terwijl ik naast de Boomster sta. Omgedraaid geldt hetzelfde: het volume moet omhoog om het gesprek goed te kunnen volgen terwijl het volume al op een redelijk hoog niveau stond toen de muziek nog speelde. Het gesprek duurde daarom niet lang.

Bereik

De Boomster is uitstekend bereikbaar middels een Bluetooth verbinding. Vanaf de zolder, het balkon en de tuin heb ik een continue verbinding, zelfs al sta ik buiten mijn huis een paar muzieknummers snel door te spoelen. De laagdrempelige manier van verbinden maakt het zeker tot een gewilde afspeelkameraad.

Bediening

De tiptoetsen van de Boomster zijn bovenop het toestel geplaatst en dat maakt aanraken een makkie. De witte lampjes zijn opvallend genoeg om helder te zien welke toets welke functie heeft. Doordat de Boomster iets achterover gekanteld is, zal de witte verlichting van de lampjes zeker niet storen.

Radiofunctie

De Boomster kent drie geheugenplaatsen voor een radiostation. Bladeren door diverse gevonden zenders ging redelijk, dat was een kwestie van de FM knop steeds opnieuw aanraken totdat de volgende zender werd gevonden. Maar doordat ik de FM frequentie niet kon zien duurde het even voordat ik mijn favoriete radiostations had ingesteld. Een display zou daarom handiger zijn geweest.

Redactie: De nieuwe Boomster heeft een heldere, dimbare display voor muziekbronnen.

De kwaliteit van het geluid is ook hier super te noemen. Zelfs op laag volume zijn alle tonen goed te horen, zuiver en met een goede bas.

De ouderwetse antenne – een opgerold draadje in een vakje aan de achterkant - gooit de Boomster flink terug in de tijd. Hier had Teufel beter een antenne in de behuizing kunnen integreren. Een draadje, pfff.

Redactie: De nieuwe Boomsterbox 2.0 heeft dit niet. Deze heeft een uitschuifbare telescoopantenne voor een betere ontvangst!

Media has no description

© PXimport

Ongeteste functies

De Boomster kent nog twee verbindingsmogelijkheden die ik niet heb getest: AUX en NFC.

- Met een AUX kabel (3,5mm plug, niet meegeleverd) kan een externe speler zoals een iPod of andere MP3 speler worden verbonden

- Met NFC (Near Field Communication) kan een verbinding tot stand worden gebracht met een compatibele speler.

De Boomster is nu 14 dagen in gebruik. Zoals ik al eerder meldde staat in mijn huis bijna altijd de muziek aan. Voor wat betreft de kwaliteit van de muziek – hoge en lage tonen, goede bas – was ik al snel overtuigd van de kracht van de Boomster. Vooral de koppeling met de mobiele telefoon of met een apparaat als de Amazon Echo Dot is fantastisch – zeker als je een Spotify Premium abo hebt.

De AUX koppeling is prima voor mensen die externe muziekspelers willen verbinden; de functionaliteit zou eigenlijk uitgebreid moeten worden met de ondersteuning voor USB en SD-kaarten.

Voor wat betreft de functie van het handsfree telefoneren heb ik wel een mening: in de praktijk is het veel makkelijker om je mobieltje met één beweging op handsfree te zetten. De telefoon luidspreker is beter in staat om een gesprek goed weer te geven, rekening houdend met ruis en omgevingsgeluiden. Ik zou deze feature persoonlijk niet missen, maar ik verwacht dat de geluidskwaliteit voor degenen die wel graag handsfree telefoneren via een BT speaker zal teleurstellen.

De overige functies zoals (primitief) radio luisteren en de NFC mogelijkheden zijn naar mijn mening overbodige zaken. Als ik die allemaal wegstreep dan is de Boomster, ondanks een meer dan geweldig geluid èn dat-ie draagbaar te maken is, best wel een overpriced product.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten