Sitebuilder van Strato: een website bouwen in een paar minuten

Een website bouwen klinkt heel ingewikkeld. Dat is het ook, als je zelf alle code moet schrijven en het wiel opnieuw moet uitvinden. Gelukkig is dat nergens voor nodig, want er zijn handige tools die je met het bouwen van je site kunnen helpen. Sitebuilder van webhoster Strato is daar een goed voorbeeld van. In een paar minuten heb je een website online. Wij leggen je uit hoe.

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

1. Sitebuilder starten

Nadat je een webhostingpakket hebt aangevraagd bij Strato.nl, ontvang je een e-mail met daarin je inloggegevens en een link naar je account. Klik op de link en log in op je account. Je krijgt nu een overzicht van de mogelijkheden. Klik op Sitebuilder starten om te beginnen met het maken van je website.

Sitebuilder van Strato: een website bouwen in een paar minuten-16026291

© CIDimport

Exclusieve lezersaanbieding

2. Ontwerp kiezen

Een van de lastigste dingen bij het bouwen van een website, is het maken van het ontwerp en dat vervolgens omzetten naar HTML: de taal die een webbrowser begrijpt. Dat werk kun je allemaal overslaan in Sitebuilder omdat er al een reeks ontwerpen voor je is gemaakt waaruit je eenvoudig kunt kiezen. Welke lay-out je ook kiest, allemaal zijn ze responsief, dus ze worden overal goed weergegeven, of je nu kijkt op een pc/laptop, tablet of smartphone. Kies het ontwerp dat aansluit bij je wensen en klik daarna op Volgende. Voer nu een titel en een subtitel (slogan) in voor je website en klik op Uw website ophalen. De basis voor je website is nu gelegd.

Sitebuilder van Strato: een website bouwen in een paar minuten-16026292

© CIDimport

3. Ontwerp aanpassen

Je ziet direct hoe je website er ongeveer uit komt te zien. Je kunt dat zo laten als het is, maar als je het nog wilt aanpassen dan kan dat ook heel eenvoudig. Onthoud: het is belangrijk dat de website een uitstraling heeft die bij jou/je bedrijf/vereniging past. Klik op het tabblad Ontwerp bovenin. Als je een ontwerp ziet dat je bevalt, sleep je dit simpelweg naar je website om het ontwerp te gaan gebruiken. Met de subtabbladen Kleuren en Lettertypen aan de linkerkant kun je de kleuren en gebruikte lettertypen naar jouw hand zetten.

4. Pagina's aanmaken

Een website bestaat (meestal) uiteraard niet uit alleen een voorpagina. Het is een pagina die verwijst naar allerlei subpagina’s. Standaard heeft Sitebuilder een aantal subpagina’s voor je gemaakt. Door links op Websitestructuur te klikken zie je precies welke pagina’s er zijn. De pagina’s in dit overzicht komen overeen met het navigatiemenu op je pagina. Klik op Bewerken om de websitestructuur aan te passen. Je kunt dan bijvoorbeeld pagina’s wijzigen (titel aanpassen), verwijderen of toevoegen. Pagina’s die je toevoegt, komen automatisch in je navigatiemenu te staan –wel zo makkelijk! Let bij het toevoegen van een pagina goed op dat je de velden Browsertitel, Beschrijving en Trefwoorden goed invult, dit is belangrijk voor je vindbaarheid binnen Google.

Sitebuilder van Strato: een website bouwen in een paar minuten-16026293

© CIDimport

5. Elementen toevoegen

Je weet nu hoe je pagina’s toevoegt, maar hoe voeg je inhoud toe aan die pagina’s? Dat doe je met behulp van het tabblad Elementen bovenin. Ga via de navigatiebalk in je website (in Sitebuilder) naar de pagina die je wilt aanpassen en klik vervolgens op Elementen. Je kunt nu heel eenvoudig elementen toevoegen aan je pagina door ze erheen te slepen en daarna de informatie te verstrekken die wordt gevraagd. Op deze manier voeg je in no-time elementen als een gastenboek, een fotogalerij, een poll, routekaart en socialmedia-widgets (zoals knoppen om te delen op Facebook en Twitter) toe aan je site. Tekst in een pagina pas je eenvoudig aan door erop te klikken en de tekst te wijzigen. Foto’s voeg je toe door in Elementen links te klikken op het subtabblad Foto’s en video’s en vervolgens een foto die je hebt geüpload op de juiste plek te slepen. Foto’s kun je overigens ook rechtstreeks binnen Sitebuilder bewerken.

Sitebuilder van Strato: een website bouwen in een paar minuten-16026294

© CIDimport

6. Instellingen

Als je je pagina’s hebt toegevoegd en gevuld, is het bijna tijd om je website te publiceren. Voordat je dat doet, is een bezoekje aan het tabblad Instellingen absoluut aan te raden. Hier vind je onder andere belangrijke SEO-opties, zoals de trefwoorden en omschrijving van je website (belangrijk voor Google), maar ook de mogelijkheid om een Favicon te uploaden en eventueel Google Analytics te installeren. Wil je je statistieken niet extern meten, dan is het goed om te weten dat Sitebuilder zelf ook een uitgebreide statistiekfunctie bevat binnen Instellingen. We raden je dan ook aan om dit menu eens goed door te spitten, de opties spreken voor zich.

Sitebuilder van Strato: een website bouwen in een paar minuten-16026295

© CIDimport

7. Voorbeeld en publiceren

Tevreden over je website? Tijd om te publiceren! Wanneer je klikt op Voorbeeld rechtsboven, dan krijg je een voorbeeld te zien van hoe je website er definitief uit ziet. Is alles naar wens, klik dan op Publiceren. Je website is vervolgens direct zichtbaar via de url die je hebt aangevraagd. Staat er iets fout? Geen zorgen, even aanpassen en wederom klikken op Publiceren en het is gefixt. Zo eenvoudig is het dus om een website te bouwen in Sitebuilder.

Sitebuilder van Strato: een website bouwen in een paar minuten-16026296

© CIDimport

100% mobiel

Sitebuilder is onlangs volledig vernieuwd. Niet alleen betekent dit dat alle websites nu volledig responsief zijn en prima werken op alle smartphones, maar ook dat je je smartphone kunt gebruiken om je website aan te passen. Even iets aanpassen en online plaatsen vanuit de trein, op het strand of van waar dan ook. Zolang je een mobiele verbinding hebt, houdt niets je tegen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten