Smart Home: het huis van de toekomst

Door: partner-redactie | 26 april 2016 11:13

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Automatiseren is hip. En dan specifiek het automatiseren van je huis, om precies te zijn. Maar hoe connected kun je je huis nou eigenlijk maken? Aan de hand van verschillende hoofdstukken proberen we je wegwijs te maken in de mogelijkheden van je eigen ‘smart home’. Na het lezen van dit uitgebreide dossier weet jij wat je moet aanschaffen om je huis nog mooier te maken dan ‘ie al is.

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

Hoofdstuk 3: Verschillende sets bekeken

Hoofdstuk 4: Facts & Figures

Hoofdstuk 5: NIEUW: 180 graden camera

Hoofdstuk 6: NIEUW: De handigste voorbeelden van de 180 camera

Hoofdstuk 7: NIEUW: D-Link Router

Hoofdstuk 8: NIEUW: De handigste voorbeelden van D-Link Router

Iedere week geven we in een nieuw hoofdstuk een update over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de smart home. We bekijken alle mogelijke oplossingen, om jou de beste keuze te laten maken. Deze week starten we echter niet in huis, maar ergens buiten. Hoe dat kan? Lees vooral verder.

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Smart Home producten zijn er in alle soorten en maten. Om je wat overzicht te geven helpen we je op weg aan de van het assortiment smarthome producten van D-Link. De Taiwanese fabrikant is een van de grote spelers op het gebied van nieuwe, slimme oplossingen.

Het bedrijf heeft haar smarthome apparatuur de noemer mydlink Home meegegeven en omvat zo’n beetje alles op het gebied van connectiviteit in en om je huis. Het merk heeft producten op het gebied van veiligheid, stroomverbruik en de bediening van elektronische apparaten. Kortom: zo’n beetje alles wat een mens anno 2016 in zijn huis belangrijk vindt.

Deze Engelse video maakt duidelijk wat een mydlink Smart Home voor je kan betekenen.

Buiten: de mydlink Home app bekeken

Grappig genoeg starten we de rondleiding in je eigen huis even niet thuis, maar ergens buiten. Ergens niet in de buurt. Het maakt eigenlijk niet uit waar, zolang je je smartphone of tablet maar bij je hebt en deze over een (goede) internetverbinding beschikt. Het slimme huis bedien je namelijk niet met ouderwetse schakelaars of door in te loggen op ingewikkelde websites. Nee, slechts het installeren van een applicatie is voldoende.

De speciale mydlink Home app, beschikbaar voor iOS en Android, stelt onder meer timers in voor je lichten, zorgt voor e-mailnotificaties wanneer er gevaar dreigt en regelt de temperatuur van je verwarming en controleert je stroomverbruik.

Maar het gaat verder: in feite is deze applicatie de afstandsbediening en nieuwsvoorziening voor alles wat er in je huis gebeurt. De app is gratis en er zijn geen abonnements- of installatiekosten.

Goed, tijd om onze woning eens te bewonderen. Of het nu een klein appartement of een gezellig doorzonhuisje betreft, als het gaat om smart home zijn er sowieso een aantal zaken om op te letten.

De voordeur: de mydlink Door/Window-sensor

We beginnen bij de voordeur. Op het oog zie je louter een deur zoals zovelen, maar schijn bedriegt. De ingang van het slimme huis van de toekomst heeft een sensor die weet wanneer er een deur (of: raam) opengaat. D-Link heeft daar de Door/Window-sensor voor en die weet precies wanneer er iets met je deur gebeurt. Ben je dus niet thuis, dan kan de sensor bijvoorbeeld een alarm laten afgaan. Mocht je die herrie even niet nodig vinden, dan kun je het apparaat ook een simpel berichtje naar je telefoon laten sturen.

De Door/Window-sensor heeft een batterijtje en is eenvoudig op iedere deur of raam te installeren.

Deze animatie geeft goed de mogelijkheden van de Door/Windowsensor weer.

Maar alleen een deursensor is niet voldoende, al is het maar omdat een batterij eens in de twee jaar leeg is. De oplossing zit er in het installeren van een zogenoemde monitor. Dit is in feite een zeer moderne camera die bewegingen kan detecteren. Installeer zo’n hippe beveiligingscamera en je kunt altijd en overal je eigen huis in de gaten houden. Slechts inloggen op de mydlink Home app is genoeg. Het is wellicht overbodig om te zeggen, maar de monitor kun je overal hangen. In je garage, de woonkamer, de tuin – de gadget houdt een oogje in het zeil.

Zo kun je zonder zorgen op vakantie. Mocht er opeens een onverwachte beweging in je huis zijn, dan geeft de camera jou een seintje en zet desgewenst het alarm aan.

mydlink heeft verschillende types, waaronder een HD-camera en zelfs een 360°graden editie die kan draaien en kantelen. Deze camera’s zijn stuk voor stuk voorzien van infraroodverlichting, zodat zelfs in volledige duisternis het een en ander nog te bekijken is. Over een aantal weken gaan we dieper in op de mogelijkheden en de verschillende type camera’s die te gebruiken zijn.

Meterkast: Connected Home Hub

Goed, genoeg over buiten, tijd om naar binnen te gaan. Je huis mag dan weliswaar goed beveiligd zijn, het is wel fijn dat ook van binnen de boel, los van mogelijke camera’s, volledig geautomatiseerd is.

Om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen is er de mydlink Connected Home Hub. Dit is in feite het hart van het mydlink Home-systeem. Alle slimme apparatuur staat voortdurend in contact met dit uiterst compacte product. Hij zorgt ervoor dat alles in contact staat met je thuisnetwerk en dus, zo eenvoudig is het, werkt en dat ook blijft doen. De Connected Home Hub is niet groter dan een uit de kluiten gewassen koffiemok, maar is essentieel in de smart home. De complete mydlink -lijn werkt trouwens op basis van de Z-WAVE technologie.

Z-Wave technologie uitgelegd

Z-wave is een nieuw draadloos protocol, die erg weinig energie verbruikt en daardoor ideal is voor toepassingen op het gebied van de smart home. Z-Wave is bedacht door Deense start-up Zen-Sys en later overgenomen door het grotere Sigma Designs. Z-Wave is ontwikkeld om een universee systeem te kunnen maken, niet gelieerd aan een product of merk. Zo zou een brede doelgroep er producten voor kunnen maken, iets wat dan ook veel gebeurt. Z-Wave is gericht op ‘home automation’, met een maximum van 254 verschillende apparaten.

Goed, de Connected Home Hub, dus. Zouden we hem willen tonen tijdens een rondleiding door het huis, dan zou de meest logische plek de meterkast zijn – waar iedereen doorgaans zijn router en aansluitingen heeft zitten. De Connected Home Hub misstaat, in tegenstelling tot veel andere netwerk-apparatuur, qua design echter niet in een gemiddelde woonkamer.

Waarom niet? Dat lees je in het volgende hoofdstuk, wanneer we alle kamers van je smart home langs gaan en daar de verschillende mogelijkheden van bekijken.

Facts

Hieronder nog wat meer informatie over de Connected Home Hub:

- 57% van de Nederlanders denkt dat in 2025 alle huizen smarthome-proof gebouwd worden.

- 58% van de Nederlanders denkt in 2025 geen huissleutel meer nodig te hebben.

Bron: onderzoek Panelwizard oktober 2015