Smart Home: het huis van de toekomst

Door: partner-redactie | 26 april 2016 11:13

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

Hoofdstuk: 3: Verschillende sets bekeken

Hoofdstuk 4: Facts & Figures

Hoofdstuk 5: NIEUW: 180 graden camera

Hoofdstuk 6: NIEUW: De handigste voorbeelden van de 180 camera

Hoofdstuk 7: NIEUW: D-Link Router

Hoofdstuk 8: NIEUW: De handigste voorbeelden van D-Link Router

In het vorige hoofdstuk heb je kunnen lezen wat er allemaal nodig is om een goede smart home te hebben. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de diverse mogelijkheden per kamer – die zijn namelijk stuk voor stuk verschillend.

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

We beginnen in de kamer waar je je waarschijnlijk het meeste begeeft: de huiskamer.

Woonkamer: mydlink Home Smart Plug

Een van de apparaten die je daar kunt tegenkomen is de mydlink Home Smart Plug. Dit is een klein kastje die je aansluit op een stopcontact. Deze speciale plug kan niet alleen met behulp van de app apparaten aan- of uitzetten, maar monitort ook energieverbruik en doet eventueel wat met die gegevens.

Video: myDlink Home Smart Plug

In iets meer dan een minuut kom je alles te weten over de mogelijkheden van de Smart Plug. Handig!

Heb je dus een gamende zoon of dochter, dan kun je via de mydlink Home app (iOS & Android) precies zien hoe vaak hij of zij speelt en hoeveel stroom dat verbruikt. Zitten ze op hun maandelijkse game-limiet, dan krijg je via de applicatie een notificatie en kun je de Playstation uitzetten… En ben je ’s ochtends in alle haast vergeten de tv uit te zetten? Via de applicatie zet je ‘m dankzij de Home Smart Plug als je vers aan de koffie op kantoor zit, gewoon uit.

Mydlink Home Smart Plug echt smart

En dat zijn nog maar relatief eenvoudige voorbeelden. Zo bekijkt de Home Smart Plug ook constant de interne temperatuur van aangesloten apparaten en kan deze bij oververhitting uitzetten. Dat is een stuk brandveiliger dan ouderwetse stopcontacten, waar kortsluiting kan nogal eens voorkomen.

Het lijkt dan ook wenselijk om diverse plugs in je woon- of slaapkamer te plaatsen. Als relatief eenvoudige add on op je stopcontact zijn deze gadgets bijzonder klein en dus geen lelijke toevoeging aan je toch al zo volle woonkamer. De installatie van de Smart Plug is verder gemakkelijk: met een druk op de knop op de voorkant synchroniseer je ‘m met je draadloze netwerk in huis.

Home Wifi-Motion Sensor

Oh, en mocht je geen zin hebben om zelf het licht aan te zetten? Met de mydlink Home Wifi-Motion Sensor gaat dat volledig automatisch. Loop je woonkamer binnen en hij merkt direct dat je er bent en klikt enkele lampen aan. Of start automatisch een muziekje. Gezellig.

Video: Home Wifi-Motion Sensor

Helder item over de Home Wifi-Motion Sensor

Keuken: Smoke Detector & Mains-Powered Siren

Tijd om een kijkje te nemen in de keuken. Of je nu fan bent van koken of niet, op deze centrale plek in je huis, is een rookmelder geen overbodige luxe - zelfs de slechtste chefkok bakt weleens een ei. In het slimme huis van de toekomst staat je Smoke Detector in contact met je draadloze netwerk. Is er een teveel aan rookproductie dan gaat deze ronde unit niet alleen ontzettend hard piepen, maar verstuurt hij ook een bericht naar je mobiele telefoon. Zo voorkom je dat je huis afbrandt omdat je vergeten bent de oven uit te zetten.

Video: Siren with Optional Battery

Op zich kan zo’n sirene heel wat herrie maken…

Mocht je de piep om wat voor reden niet horen, dan zorgt de Smoke Detector ervoor dat eventuele andere sensoren met sirenes afgaan. D-Link heeft daarvan twee types in haar portfolio: de Mains-Powered Siren is aangesloten op het lichtnet en maakt lawaai wanneer een apparaat of sensor hem die opdracht geeft. De Siren with Optional Battery Back Up functioneert hetzelfde, maar blijft werken wanneer er kortsluiting is geweest en je stroom is uitgevallen, doordat er een extra batterij aanwezig is.

Badkamer: myDlink Home Wi-Fi Water Sensor

Op naar de badkamer. De plek waar in huis verreweg het meeste water wordt verbruikt. En met dat vele water ligt gevaar op de loer. Want wat als je een lekkage krijgt en je daar pas veel te laat achter komt? Genoeg mensen zetten vlak voor ze de deur uitgaan hun wasmachine aan, om maar wat te noemen. Kom je na een dag hard werken terug, heeft er een halve watersnoodramp plaatsgevonden in je badkamer. Daar zit je niet op te wachten. De mydlink Home Wi-Fi Water Sensor biedt in zo’n geval uitkomst. Deze moderne kast detecteert wanneer er een overstroming of lekt plaatsvindt en laat dan een sirene afgaan.

Dat is al handig, maar dat voorkomt eventuele kortsluiting echter niet. Heb je de Water Sensor via een eerder genoemde Smart Plug met het lichtnet verbonden, dan schakelt deze bijvoorbeeld de wasmachine uit.

Hieronder geven we vrijelijk wat tips om lekkage te voorkomen.

3 tips om lekkage in je Smart Home te voorkomen

- Vaak is lekkage van de wasmachine het gevolg van een (klein) scheurtje in de afvoerpijp, of door slijtage aan onderdelen in dit soort apparaten. Om dit tegen te gaan is het allereerst belangrijk om geen scherpe voorwerpen rond de afvoer van de apparaten te leggen, zodat deze niet door de afvoer heen kunnen prikken. Daarnaast is het raadzaam om de apparaten eens per zoveel tijd na te laten kijken. Beginnende slijtage aan onderdelen wordt hierbij snel herkend, waarna de onderdelen vervangen kunnen worden.

- Ook hebben mensen nogal eens de neiging teveel was in de wasmachine stoppen. Dat zorgt soms voor verstopping. Stop je trommel niet meer dan voor driekwart vol, is de stelregel – dat zorgt voor de minste kans op problemen.

- Waterschade kan ontstaan door een lekkende wasmachine waarbij bijvoorbeeld de slang losraakt. Een goed waterslot kan dit voorkomen. Ook kun je een bak onder de wasmachine zetten.

Slaapkamer (van de kids): Home Monitors

Mocht je kinderen hebben, dan biedt het slimme huis van de toekomst een aantal leuke oplossingen. Een beveiligingscamera is namelijk niet alleen handig om inbrekers op te sporen of af te schrikken, het is ook de ideale manier om je jonge koters enigszins in de gaten te houden. Hoor je geroezemoes in de slaapkamer van je kleine, hoef je dankzij Home Monitors van D-Link niet meer naar boven om te kijken wat er aan de gang is – slechts het checken van de mydlink Home applicatie op je smartphone of tablet is voldoende (zie daarvoor hoofdstuk 1). Een soort van babyfoon dus, maar dan met beeld en met meer mogelijkheden.

We sommen de drie Home Monitors van D-Link nog even op:

- Home Monitor HD

De Home Monitor HD brengt je beelden in een 720P-resolutie met geluid en heeft een ingebouwde nachtzichtfunctie tot 5 meter. Ook kan hij je waarschuwen wanneer hij een beweging detecteert .

- Home Monitor 360

Met de Home Monitor 360 kan je dankzij een pan- en tiltfunctie vanuit je luie stoel een groot bereik checken. Je bedient ‘m met de mydlink Home-applicatie. Net als de Home Monitor HD kan hij bewegingen detecteren. Zijn nachtzicht is echter een stuk beter: tot 8 meter.

- Home Monitor 360 HD

Gelijk aan de Monitor 360, maar brengt beelden in een hogere resolutie. Dit model is overigens nog niet in Nederland beschikbaar.

Volgende keer zetten we een aantal feiten en cijfers voor je op een rij.