Smart Home: het huis van de toekomst

Door: partner-redactie | 26 april 2016 11:13

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Hoofdstuk 1: Je meterkast als basis

Hoofdstuk 2: Kamers in je huis

Hoofdstuk: 3: Verschillende sets bekeken

Hoofdstuk 4: Facts & Figures

Hoofdstuk 5: NIEUW: 180 graden camera

Hoofdstuk 6: NIEUW: De handigste voorbeelden van de 180 camera

Hoofdstuk 7: NIEUW: D-Link Router

Hoofdstuk 8: NIEUW: De handigste voorbeelden van D-Link Router

Hoofdstuk 4: Tips, facts & figures over smart home

De afgelopen weken heb je hier de do’s en don’ts kunnen lezen op het gebied van de smart home. Welke producten zijn voor jouw huis geschikt en welke niet? Die vragen hebben we aan de hand van de mydlink producten zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Maar als je er dan eentje hebt: hoe bescherm je die dan? En waarom zou je überhaupt een smart home moeten hebben? Die vragen beantwoorden we in dit hoofdstuk.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is zo’n zinnetje die erg vaak wordt gebezigd, maar in het geval van de smart home wel eentje die van uiterst belang is. Want je kunt weliswaar een mooie watersensor of uitgebreid brandpreventiesysteem hebben, in de basis heeft een mens toch liever dat die dingen (stiekem) niet nodig zijn. In dit artikel daarom wat handvaten om de belangrijkste problemen, brand en waterschade, tegen te gaan.

Brand

Niets is zo vervelend en gevaarlijk als een brand. Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n veertigduizend branden, dus het is raadzaam om onderstaande tips even door te nemen. We gaan voor het gemak uit van een brand in de keuken - over het algemeen de plek waar het snelst brand ontstaat, door de aanwezigheid van een (ouderwets) gasfornuis. Als je wil voorkomen dat de Smoke Detector of Mains-Powered Siren afgaan zijn er een genoeg dingen om op te letten. Een overzicht:

Drie tips om brand te voorkomen in de keuken

- Veel branden ontstaan, logischerwijs, bij het koken. Een vlam in de pan is een veelvoorkomende oorzaak. Dat komt omdat veel mensen erg schrikken wanneer dit gebeurt. Die schrikreactie heeft soms tot gevolg dat er geblust wordt met water. Maar dit is helemaal niet slim. Vaak worden de brandende vetdeeltjes van je vlees daardoor juist verspreid in een hele grote steekvlam. De gevolgen daarvan laten zich raden. Het is beter om bij een vlam in de pan direct de deksel op de pan te doen. Wat te doen? Zet het gas en de afzuigkap uit en laat de boel een tijdje met rust.

- De filters in een afzuigkap raken op den duur verstopt met vet en andere kookresten. Als je deze niet of nauwelijks schoonmaakt, bestaat de kans dat de boel in brand vliegt. De ellende die dat kan veroorzaken is aanzienlijk. De oplossing is vrij simpel: maak de filters gewoon regelmatig schoon.

- Kijk uit met het omschudden van ingrediënten in de pan als deze op vol vermogen aan het bakken zijn. Zeker als er een hoop vocht in zit, zal er tijdens het verdampen ervan veel vet meekomen, dat weer zeer licht ontvlambaar is.

Waterschade

Een ander groot probleem binnenshuis is waterschade. Uit onderzoek blijkt dat waterschade een van de grootste oorzaken van claims bij verzekeraars is, dus enige vorm van preventie is geen overbodige luxe. We gaan uit van de badkamer – de plek waar, weinig verrassend, het meest gebruik wordt gemaakt van water. Waterschade ontstaat doorgaans door problemen met de wasmachine.

3 tips om lekkage van de wasmachine te voorkomen

- Vaak is lekkage van de wasmachine het gevolg van een scheurtje in de afvoerpijp, of door slijtage aan onderdelen in dit soort apparaten. Om dit tegen te gaan is het allereerst belangrijk om geen scherpe voorwerpen rond de afvoer van de apparaten te leggen, zodat deze niet door de afvoer heen kunnen prikken. Daarnaast is het raadzaam om de apparaten eens per zoveel tijd na te laten kijken. Beginnende slijtage aan onderdelen wordt hierbij snel herkend, waarna de onderdelen vervangen kunnen worden.

- Ook hebben mensen nogal eens de neiging teveel was in de wasmachine stoppen. Dat zorgt soms voor verstopping. Stop je trommel niet meer dan voor driekwart vol, is de stelregel – dat zorgt voor de minste kans op problemen.

- Waterschade kan ontstaan door een lekkende wasmachine, waarbij bijvoorbeeld de slang losraakt. Een eenvoudig doch doeltreffend waterslot kan dit voorkomen. Andere optie: door het plaatsen van een bak onder de wasmachine, kan waterschade ook worden voorkomen.

Feiten en cijfers over het smart home

Goed, tijd voor iets anders. Misschien vraag je je af waarom je überhaupt een smart home moet hebben? Is dit niet te vroeg? Het antwoord daarop: nee. Je bent juist klaar voor de toekomst. Dat zeggen niet alleen wij in dit dossier, dat doen jullie Nederlanders zelf ook. Die conclusie kunnen we althans trekken op basis van de feiten en cijfers van een onderzoek over ‘het slimme huis’, gehouden in oktober 2015 door Panelwizard, in opdracht van een grote energieleverancier. Wij geven een overzicht van de leukste feiten en cijfers.

6 Facts: Nederlanders over het smart home

- 35% van de Nederlanders zou zijn huis graag smarthome-proof maken.

- 86% van de Nederlanders denkt dat in 2025 alle apparaten met een smartphone bediend kunnen worden.

- 64% van de Nederlanders denkt in 2025 zonder lichtknopjes in huis te kunnen.

- 58% van de Nederlanders denkt in 2025 geen huissleutel meer nodig te hebben.

- Vooral huishoudens met thuiswonende kinderen staan open voor smarthome technologie. 40% wil hun woning smarthome-proof maken versus 31% bij huishoudens zonder thuiswonende kinderen.