Snel, sneller, snelst: ssd versus harde schijf

© PXimport

Snel, sneller, snelst: ssd versus harde schijf

Geplaatst: 8 oktober 2019 - 07:46

Aangepast: 14 december 2022 - 11:10

Partnerredactie

Samsung maakt met onder andere de SSD 970 EVO Plus de snelste ssd’s die je nu kunt kopen. Maar hoe snel is snel? Misschien was je van plan om naast je ssd nog een harde schijf te installeren of heb je zelfs nog geen ssd. Wij gaan dezelfde pc voorzien van een razendsnelle ssd én een 4 TB harde schijf. Wat win je met een ssd?

Partnerbijdrage

© PXimport

Een ssd is door het gebruik van flashgeheugen veel sneller dan bijvoorbeeld een harde schijf. Zo specificeert Samsung voor de SSD 970 EVO Plus in de 250GB-uitvoering een maximale leessnelheid van maar liefst 3500 MB/s terwijl de maximale schrijfsnelheid op 2300 MB/s ligt. Dat staat in schril contrast met de doorsnee harde schijf die een lees- en schrijfsnelheid van zo’n 180 MB/s haalt. Om te achterhalen wat dat in de praktijk betekent hebben we een pc van zowel Samsungs SSD 970 EVO Plus 250 GB als een 4 TB harde schijf voorzien. De pc is uiteraard voorzien van een moederbord met m.2-slot waar Samsungs SSD 970 EVO Plus prima in past.

Media has no description

© PXimport

Veel sneller

Uit de specificaties van zowel de SSD 970 EVO Plus als de harde schijf blijkt al dat de ssd vele malen sneller moet zijn. Uiteraard geldt dat meten weten is, dus we hebben een aantal benchmarks gedraaid om dat te achterhalen. Een belangrijke benchmark die we gebruiken om de prestaties van een opslagmedium te bepalen is de PC Mark 8 Storage benchmark. Deze is gebaseerd op schijfactiviteit van echte programma’s en drukt de prestaties uit in een score. De Samsung SSD 970 EVO Plus zet een score van 5070 neer en is daarmee één van de best presterende ssd’s op de markt. De harde schijf scoort met 2497 minder dan de helft. AS SSD is een andere benchmark die we gebruikt hebben en meet de maximale lees- en schrijfsnelheid. De 970 EVO Plus zet een lees- en schrijfsnelheid van 2237,98 en 2113,76 MB/s neer, terwijl de harde schijf blijft steken op 191,85 en 174,90 MB/s.

Media has no description

© PXimport

Enorme tijdswinst

Een hoge snelheid of hoge score voor een ssd is één ding, maar waar het natuurlijk echt om draait is laadtijd en dat verschil is niet mals. Dat begint al bij het opstaren van de pc waarbij we met de ssd na 27 seconden het bureaublad van Windows 10 in beeld hebben terwijl datzelfde met harde schijf een minuut en 42 seconden duurt. Opstarten doe je natuurlijk hooguit één keer per dag, het is het starten van programma’s waar je echt winst boekt. De eerder genoemde benchmark PC Mark Storage 2.0 is gebaseerd op traces, opnames van echte schrijfactiviteit van diverse programma’s zoals Adobe Creative Suite, Microsoft Office en diverse games. Waar de benchmark met de Samsung SSD 970 EVO Plus één uur en drie minuten duurt, zijn we met de harde schijf maar liefst drie uur en 27 minuten kwijt!

Media has no description

© PXimport

Stel je voor dat dit tijd was waarop je echt aan het wachten was. Niet overtuigd? We hebben ook actiespel Shadow of the Tomb Raider op zowel de Samsung SSD 970 EVO Plus als de 4 TB harde schijf geïnstalleerd. Waar we met de ssd na 43 seconden wachten kunnen spelen, moeten we als we de harde schijf gebruiken 86 seconden wachten. Ook kopieeracties gaan veel sneller. Een groot bestand van 3 gigabyte kopiëren, zoals een film, duurt op de ssd bijvoorbeeld maar 3,22 seconden terwijl dat op de harde schijf 36,38 seconden duurt. Met de ssd hebben we dus alleen al met de voorbeelden in dit artikel bijna tweeënhalf uur tijd bespaard. En natuurlijk geldt dit niet alleen voor een benchmark of één specifieke game, maar bij alles wat je met je pc doet.

Met de Samsung SSD 970 EVO Plus hebben we twee uur en 28 minuten bespaard!

-

Conclusie

We kunnen maar één conclusie trekken: een moderne pc heeft een razendsnelle ssd nodig. Zowel voor je besturingssysteem als software en games zorgt een ssd voor bizar veel tijdswinst. Tijd die je kun gebruiken waar het echt om gaat: je pc productief gebruiken. Heeft een harde schijf dan helemaal geen bestaansrecht meer? Natuurlijk wel, een harde schijf is inmiddels spotgoedkoop en hierdoor geschikt voor het opslaan van grote hoeveelheden data waar niet per se snelle toegang tot noodzakelijk is. Ook voor omvangrijke back-ups is een harde schijf in veel gevallen nog een goed medium, zeker omdat je vaak verschillende back-ups tegelijkertijd wil bewaren. Met de juiste software wordt een back-up op de achtergrond gemaakt zonder dat je er last van hebt of op hoeft te wachten. Dat zijn wel toepassingen die je ook kunt centraliseren, bijvoorbeeld in een nas gevuld met harde schijven. Maar voor het installeren van je besturingssysteem, software en games is er maar één keuze: een razendsnelle ssd!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten