Techpanel: Alles in huis onder controle met spIDer (de conclusie)

Door: partner-redactie | 12 januari 2016 13:34

Partnerbijdrage

Zou het niet ideaal zijn als u ventilatie, verwarming, water én apparaten in huis op afstand kan regelen? Drie deelnemers aan het TechPanel gingen aan de slag met het neusje van de zalm op dit gebied: spiDer van Itho Daalderop.

Erik Zwart, Robbert Westdijk en Roelof Schipper zitten wat betreft klimaattechnologie op de eerste rij. Zij kregen van ons ieder een exemplaar van het spiDer klimaatsysteem; een slimme thermostaat waarmee niet alleen de verwarming maar ook de ventilatie in huis op afstand kan worden geregeld. Hij maakt het zelfs mogelijk om de luchtkwaliteit te meten. Daarnaast ontvingen ze alle drie de spiDer Gateway die ervoor zorgt dat dit - met behulp van de app of via het web - ook van buitenaf is in te stellen. Hij wordt ook gebruikt om de spiDer Powerplug - een handige stekker die tussen stopcontact en apparaat wordt geplaatst - te bedienen. De Powerplug meet bovendien het energieverbruik van aangesloten apparaten. En ook van de spiDer Powerplug kregen ze ieder een exemplaar.

Voorwaarde was wel dat ze spiDer drie weken lang zouden testen en ons uitgebreid verslag zouden doen. Die belofte hebben ze ingelost en hun belangrijkste bevindingen zijn in dit artikel opgenomen.

Lees alles over de spIDer!

Dit artikel is het laatste deel in deze serie van het Techpanel. TechPanel is hét testpanel op het gebied van tech-producten. Op deze website kun je je gratis aanmelden om deel te nemen aan TechPanels en onderzoeken. In ruil voor jouw mening mag je gratis tech-producten testen.

Om alle uitgebreide tests te lezen, klik dan hier!

Uitpakken en installeren

Alle deelnemers ontvangen 2 dozen. In de grote zit de spiDer Klimaatthermostaat, de spiDer Gateway en de USB Communicatiemodule. In het kleine doosje een spiDer Powerplug. Robbert: "Alle onderdelen zijn goed verpakt en zien er netjes en strak uit. Ik kan niet wachten tot ik kan gaan installeren." Voor wat betreft dit laatste zit er aan de binnenkant van de grote doos een handig stappenplan bevestigd. Daarnaast wordt ook een uitgebreide handleiding meegeleverd. Roelof: "Ik kan aanraden om ook de instructiefilmpjes van de installatie op de website te bekijken."

De eerste stap is het plaatsen van de gateway en wie al een volle meterkast heeft, moet passen en meten. Een sjabloon voor boorgaten ontbreekt maar Erik heeft een tip: "Maak een afdruk van de gaten op een vel print papier door de gaten te zoeken en deze met een potlood voorzichtig in te drukken. Op deze wijze verkrijgt men een papier met twee gaten die exact dezelfde afstand hebben als de montagegaten van de gateway."

Het monteren van de thermostaat en maken van een verbinding is een stuk eenvoudiger. Roelaf: "In de handleiding wordt duidelijk aangegeven wat je moet doen. De aanmelding van de thermostaat bij de communicatiemodule lukt na een keer of drie proberen. Soms moet ik net even wat korter of langer op de betreffende symbolen drukken."

Het bekijken van instructiefilmpjes van de installatie wordt aangeraden.

Erik: "Aanmelden van bestaande Itho Daalderop Centrale ventilatiesysteem ging aanvankelijk niet soepel maar het zien van filmpje op de site werd het snel duidelijk." Tot slot maakt iedereen een account aan om gebruik te kunnen maken van de persoonlijke website en dat gaat vrijwel probleemloos.

Gebruik en instellingen

De app werkt op zich prima maar heeft een paar beperkingen. Zoals deze alleen staand (portretstand) te gebruiken en is er ook geen specifieke app voor de iPad. Roelof: "Bij het eerste gebruik mag je eerst een foto maken. Die foto kan ik vervolgens gebruiken als achtergrond van de app. De 'Snooze'- functie werkt handig. Ik kan hiermee via de app het tijdstip uitstellen van overschakeling naar het volgende punt. Dit gaat via een schuifje uit het dagprogramma van het schakelmoment zie je via een tijdbalkje Het vervroegen kan op die manier helaas niet. Dat zou ik ook wel handig vinden."

Erik: "Bij de powerplug is wel het kloksymbool aangegeven, maar hier kan je alleen kiezen om de klok uit te schakelen. Powerplug en ventilatie zijn wel schakelbaar tijdens een actief klokprogramma."

De webomgeving van de spIDer biedt veel mogelijkheden.

Binnen de webomgeving die met een browser is benaderen, is er veel meer mogelijk. Programma's die hier worden ingesteld maken gebruik van blokken in een bepaalde kleur. De temperatuurblokken zijn ook nog eens te wijzigen. Alle blokken met dezelfde kleur veranderen mee. Als je dit voor een bepaalde dag niet wilt,dien je een nieuw blok toe te voegen. Het gewenste blok moet naar de gewenste tijd gesleept worden en indien men een bepaald blok wilt verwijderen, sleept men dit naar de prullenbak. Erik wijst er wel op dat je op moet opletten: "Wijzigingen zijn pas actief als er op Opslaan wordt gedrukt. Men krijgt geen waarschuwing als er iets is gewijzigd maar niet is opgeslagen."

Over het inzicht in verbruik via de slimme meter is hij erg te spreken. "Men kan gemakkelijk gas en stroomverbruik per dag, week, maand of jaar zien. Wel jammer dat ik de gegevens niet kan exporteren naar bijvoorbeeld Excel."

Ventilatie

Erik heeft het de koppeling met het ventilatiesysteem uitgebreid kunnen testen: "Van de werking van de ventilatie is geen grafiek opvraagbaar. Momenteel heb ik deze zo ingesteld dat 's avonds wanneer er normaal gekookt wordt de afzuiging op twee staat, daarna weer terug gaat naar 1 en 's morgens tijdens het douchen voor naar werk gaan op drie staat. De bedieningsmodule die we zelf al hadden blijft gelukkig ook werken. Douchen op andere tijden met extra ventilatie blijft dus ook mogelijk door de ventilator in de badkamer aan te zetten."

Powerplug

Roelof: "Dat er een Powerplug meegeleverd was komt mij goed uit. Ik kan nu goed zien wat het verbruik van een elektrische kachel is die in mijn bijkeuken staat en wat deze me aan energie kost. De tarieven zijn namelijk allemaal in te vullen, zodat niet alleen het verbruik, maar ook de kosten (levering kWh) zichtbaar zijn. Daar heb ik nu meer controle over."

Erik: "Het in- en uitschakelen van de Powerplug via programma werkt goed. Ik had hier drie dagen een halogeenlamp op aangesloten die 's avonds aanging. In de grafiek neemt het afgenomen vermogen toe in de loop van de avond. Nu is dit een lamphelderheidsregeling, mogelijk verklaart dit de toename."

De Powerplug geeft je nog meer inzicht in het verbruik van andere apparaten in je huis.

Verwarmen

Robbert: "Het regelen van de verwarming gaat niet lukken omdat ik geen internetverbinding heb op de spIDer. Hier kan ik dus helaas niks over vertellen." Gelukkig is het andere testers wel gelukt om internetverbinding op hun spIDer te krijgen. Roelof: "Het regelen van de verwarming gaat eenvoudig. Het door mijzelf ingestelde klokschema wordt goed gevolgd door de thermostaat. Dat de verwarming pas aan gaat op het schakelmoment vind ik wat onhandig. Ik moet nog zien hoe vaak ik straks het programma aan moet passen als de buitentemperatuur flink verandert. De temperatuur die ik heb ingesteld wordt prima bereikt, zonder dat er sprake is van door-verwarmen (zogenaamde overshoot). Het wordt dus niet warmer dan ingesteld. Dit kan ik trouwens mooi terugzien in de temperatuurgrafiek in de web-applicatie."

Gas

"Grafiek laat goed zien wanneer er gas wordt verbruik, grootste gedeelte is verwarmen. Daar zie je dat het verwarmen nogal onrustig verloopt. Ik heb echter het systeem nog te kort in gebruik om hier al vergaande conclusies aan te verbinden. Het systeem is duidelijk niet modulerend. Had hier graag de temperatuur grafiek overheen gelegd om zo duidelijk te kunnen zien dat het gas verbruik kwam door opwarmen huis", aldus Erik.

Plus- en minpunten

+ Multifunctioneel systeem

+ Regelt ook luchtkwaliteit

+ Handige instructiefilmpjes

+ Uitgebreide weginterface

- App kan beter

- Handleiding soms onduidelijk

Wat is de spiDer

De spIDer is een slimme klimaat thermostaat voor een gezonde en comfortabele woning en inzicht in uw energieverbruik.

Als een spin in het web regelt u met deze slimme thermostaat op afstand uw ventilatie, verwarming, tapwater en elektrische apparaten. Waar en wanneer u maar wilt. Ook buiten de deur, met de speciale app op uw smartphone of tablet.

U heeft op elk gewenst moment inzicht in uw energieverbruik, zodat u precies weet hoeveel u verbruikt en hoeveel dat kost - en wat u aan energiekosten kunt besparen. Zo verliest u nooit de controle, omdat u altijd nog zelf bepaalt wat comfortabel is. De rest regelt spIDer.

Meer weten? Kijk dan eens op ithodaalderop.nl